Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Να δούμε το φιλμ ως μια υπόθεση που μας αφορά όλους .

 


Η ταινία της Γαλλίδας κινηματογραφίστριας Laure Vermeersch γυρίστηκε για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της Δυτικής Αττικής. Αυτό και μόνο θα πρέπει να μας κάνει να δούμε την ταινία σαν μια δική μας υπόθεση .
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην δυτική Αττική και εμπλέκονται με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας από αυτούς σε ένα άγνωστο για τους πολλούς κόσμο, τον κόσμο των απορριμμάτων .
Ο κόσμος των απορριμμάτων και ιδιαίτερα η χωματερή της Φυλής, είναι μια σύγχρονη κόλαση που σύμφωνα με την κινηματογραφίστρια προσομοιάζει με το αρχαίο βασίλειο του Άδη. Ένα τόπο όπου για τους πιο πολλούς από εμάς ζει το αόρατο, όπου οι πρώτες ύλες κατασπαταλώνται ατελείωτα και στερούνται από τις επόμενες γενιές.
Η αναφορά της ταινίας στον μύθο της Περσεφόνης δεν είναι τυχαία. Η Περσεφόνη δεν ανήκε στους 12 θεούς του Ολύμπου αλλά στις λεγόμενες χθόνιες θεότητες και κατοικούσε στο σκοτάδι του κάτω κόσμου .
Η παραμονή της Περσεφόνης στον Άδη , συμβολίζει τα σκοτεινά σημεία της ζωής των ανθρώπων . Προϋπόθεση για να μπορέσει ο άνθρωπος να αναγεννηθεί, είναι να περάσει μέσα από το σκοτάδι και να το γνωρίσει.
Έτσι και εμείς που ζούμε λίγα χιλιόμετρα μακριά από την χωματερή , αλλά δεν την έχουμε δει ποτέ , πρέπει να την γνωρίσουμε . Να καταλάβουμε τι συμβαίνει δίπλα στα σπίτια που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.
Η Laure Vermeersch ήρθε από την Γαλλία για να γυρίσει το φιλμ και επί 4 χρόνια παρακολουθούσε την ζωή του Θωμά που ήταν δραστηριοποιημένος στα θέματα περιβάλλοντος και των ανθρώπων του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, της Γωγωντίνας που είναι χορογράφος στα άνω Λιόσια , του Καντίρ που είναι ρακοσυλλέκτης, της Αθανασίας της τσιγγάνας που μαζεύει παλιοσίδερα και του Γιάννη του οδηγού του απορριμματοφόρου.
Και όταν λέμε παρακολούθησε την ζωή τους το εννοούμε. Η Laure Vermeersch μπήκε στα σπίτια τους , στις δουλειές τους και στα καφενεία που συχνάζουν . Μίλησε ατελείωτες ώρες μαζί τους και κατέγραψε δύσκολες στιγμές από την ζωή τους.
Πέρα από όλα αυτά εμείς που ζούμε στη δυτική πλευρά της Αθήνας θα πρέπει να δούμε το φιλμ και σαν πολιτιστικό γεγονός για τον δήμο μας.
Η πρώτη προβολή του φιλμ θα γίνει στους Αγίους Αναργύρους και αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για όλους εμάς που ζούμε εδώ.
Υ.Γ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ούτε η Laure Vermeersch , ούτε και εμείς που συμμετέχουμε στο φιλμ διαθέτουμε τα μέσα για να προπαγανδίσουμε αυτή την εκδήλωση. Ότι καταφέρουμε θα το καταφέρουμε με την βοήθεια των φίλων μας.
Η προβολή αυτή πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας γιατί μας αφορά όλους.
Ελπίζω πως και οι τοπικές αρχές ( δήμαρχος - δημ. σύμβουλοι και δημοτικές παρατάξεις ) θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
 
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου