Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δελτίο τύπου της Νέας Αριστεράς για την επίσκεψη της Έφης Αχτσιόγλου στον ΧΥΤΑ Φυλής.

 

 


Tον ΧΥΤΑ Φυλής επισκέφθηκε σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου, βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών της Νέας Αριστεράς, συνοδευόμενη από κλιμάκιο στελεχών του κόμματος και της συλλογικότητας Δυτικό Μέτωπο.


Η εγκατάσταση της Φυλής έχει χαρακτηριστεί από την επιτροπή αναφορών του  Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου  ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τις 3 επόμενες γενιές». Υπολογίζεται πως σε αυτή έχουν ταφεί πάνω από 150.000.000 τόνοι σκουπιδιών. Ο ΧΥΤΑ δέχεται τα απορρίμματα ολόκληρου του λεκανοπεδίου, δηλαδή πάνω από 5.000 τόνους ημερησίως και 1.800.000 τον χρόνο, με αποτέλεσμα να είναι υπερκορεσμένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Παράλληλα, στην περιοχή λειτουργεί και ο μοναδικός αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.

Δυστυχώς, όλα αυτά σε βάρος της υγείας των κατοίκων των γύρω περιοχών και του περιβάλλοντος.

Η κ. Αχτσιόγλου διαπίστωσε την απαράδεκτη κατάσταση στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Φυλής  και επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ.

Κατά την επίσκεψή της στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) διαπίστωσε τα σκανδαλωδώς χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Δυστυχώς, περίπου το 85% των απορριμμάτων που φτάνουν στη Φυλή καταλήγουν να θάβονται.

Πρόσφατα η κ. Αχτσιόγλου κατέθεσε και ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για την πιθανότητα δημιουργίας νέου χώρου ταφής στη Δυτική Αττική, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα αποτελέσει ταφόπλακα για την περιοχή.

Η Νέα Αριστερά δηλώνει την αντίθεσή της απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανότητα κατασκευής νέου ΧΥΤΑ στην εγκατάσταση και στην δυτική Αθήνα. Παράλληλα, τονίζει την άμεση ανάγκη να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης της Φυλής και να τεθεί η ευρύτερη περιοχή σε  πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Η κ. Αχτσιόγλου θα ζητήσει να ενημερωθεί επίσημα από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Χαρδαλιά για το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής και τους εν εξελίξει διαγωνισμούς.

Τέλος, υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και ενέργειες από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με ολοκληρωμένα προγράμματα διαλογής στην πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου