Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΕΔΣΝΑ : Μια ιστορία διαφθοράς . ( σχόλιο για την έρευνα των Data Journalists )

 

 


Η έρευνα των Data journalist ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ  με τον τίτλο 200 εκατομμύρια ευρώ η «μαύρη τρύπα» Πατούλη είναι εξαιρετική.  

Τα όσα καταγράφονται στην έρευνα βλέπουν -για πρώτη φορά τόσο ολοκληρωμένα-  το φως της δημοσιότητας , αν και αρκετά από αυτά τα είχε καταγγείλει και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και η ΠΕΔΑ και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλος .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ επανειλημμένα έχει μιλήσει για το βρώμικο κύκλωμα των σκουπιδιών που κατοικοεδρεύει στον ΕΔΣΝΑ εδώ και δεκαετίες.

Φυσικά για όλους όσους έχουν ασχοληθεί εδώ και  δεκαετίες με τον ΕΔΣΝΑ,  αυτά που αναφέρονται στην έρευνα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Η ιστορία του ΕΔΣΝΑ βρίθει από κολοσσιαία σκάνδαλα  με τα οποία δεν έχει ασχοληθεί κανείς .

Αν ερευνήσει κανείς  λεπτομερώς το κατασκευαστικό και το λειτουργικό κόστος του ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης) θα δει μείνει με το στόμα ανοιχτό εφ όρου ζωής.

Δεν χρειάζονται προχωρημένες γνώσεις  μαθηματικών για να καταλάβει κανείς τι γίνεται  στο ΕΜΑΚ.

 Αρκεί  αν δει κανείς  τα πραγματικά ποσοστά ανακύκλωσης  και  τα πραγματικά ποσοστά εκτροπής από την ταφή  και θα τα καταλάβει όλα.  Τότε θα δει πόσο στοιχίζει κάθε τόνος σκουπιδιών που περνά την πόρτα του ΕΜΑΚ όχι για να ανακυκλωθεί , αλλά για  να καταλήξει στη χωματερή.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει καταγγείλει πως ενώ έχουν δοθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ  για την κατασκευή και την λειτουργία του ΕΜΑΚ ,  το 85% των απορριμμάτων που εισέρχονται στο ΕΜΑΚ καταλήγουν να θάβονται στον διπλανό ΧΥΤΑ .

Και το ερώτημα που γεννιέται είναι  γιατί  δεν έγινε ποτέ  οικονομοτεχνική μελέτη αξιολόγησης    της  λειτουργίας του ΕΜΑΚ; 

Πως αποφασίζει ο ΕΔΣΝΑ να δώσει νέα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την μετατροπή του ΕΜΑΚ σε «πράσινο εργοστάσιο»  χωρίς οικονομοτεχνική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του;

Αλλά αν ήταν μόνο το ΕΜΑΚ πάει στο καλό.

Αναρωτήθηκε κανείς πόσες μέρες ή και ώρες!!  δούλεψαν οι περίφημοι  δεινόσαυροι- δεματοποιητές  που στοίχισαν κάποια δισεκατομμύρια δραχμές την δεκαετία του 90 ;  έδωσε κανείς λογαριασμό για τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν από τον ΕΔΣΝΑ για να γίνουν οι δεματοποιητές σκραπ που σαπίζει στη χωματερή;

Για το περίφημο πρόγραμμα διαλογής του χαρτιού που στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια,  αναρωτήθηκε κανείς πόσο κόστισε και τι αποτελέσματα είχε;

Για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί ως αντισταθμιστικά στον δήμο Φυλής , έχει αναρωτηθεί κανείς που κατέληξαν και πως αξιοποιήθηκαν;

 Ο Δήμος Άνω  Λιοσίων –και ο ενιαίος  Δήμος Φυλής έχουν  εισπράξει  ως το έτος 2.000,   51.500.000.0000 δις δραχμές και ως σήμερα άλλα 700.000 εκατομμύρια ευρώ .

Πόσα από αυτά τα τεράστια ποσά αξιοποιήθηκαν για έργα και προγράμματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης; Η απάντηση είναι ούτε ευρώ !

Τα περιστατικά κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στον ΕΔΣΝΑ είναι άπειρα και αν υπάρξει ποτέ μια σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα,  η ιστορία του ΕΔΣΝΑ θα καταγραφεί ως ιστορία  διαφθοράς που θα πρέπει να διδάσκεται στις οικονομικές σχολές ανά τον κόσμο.

Η «υπόθεση»  ΕΔΣΝΑ βρωμάει περισσότερο από τα ίδια τα σκουπίδια.


Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου