Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Δώστε επίσημες εξηγήσεις για την επέκταση της Β Φάσης.


Με επιστολή προς την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και την πρόεδρο κ. Δούρου το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ζητά επίσημη ενημέρωση και παροχή διευκρινήσεων για την ΜΠΕ (μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων ) της Β Φάσης. 

Ολόκληρη η επιστολή εδώ :



Προς
Την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ

Κοινοποίηση: πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Ρ. Δούρου

Θέμα: αίτημα ενημέρωσης, επί του περιεχομένου της ΜΠΕ της τροποποίησης της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: «Κατασκευή, λειτουργία και Αποκατάσταση 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής», η οποία αφορά την επέκταση των ορίων της β΄ φάσης ΧΥΤΑ Φυλής)



Στις 8/4/2017, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής δημοσιοποίησε τη ΜΠΕ του παραπάνω έργου, το οποίο περιλαμβάνει επέκταση των ορίων της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής και αύξηση της χωρητικότητάς της, μέσω εκβάθυνσης. Εκφράζουμε τη σοβαρότατη διαφωνία μας με την επιλογή της απλής δημοσιοποίησης, αντί της δημόσιας διαβούλευσης, της ΜΠΕ ενός έργου το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής και το στόχο του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής, διαιωνίζοντας, παράλληλα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, εξαιτίας της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η ΜΠΕ φωτίζει -ελάχιστα ή καθόλου- κάποια καίρια ζητήματα, τα οποία θέτουμε υπόψη σας:
1.    Παρατίθεται η αλλαγή των ορίων της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής, η οποία συνίσταται σε δύο μεγάλες επεκτάσεις της τάξης των 67 στρεμμάτων  και σε δύο μειώσεις της έκτασης της τάξης των 18 στρεμμάτων, για τις οποίες δε δίνεται καμία απολύτως εξήγηση. Στα σχέδια που σας επισυνάπτουμε, με βάση τις συντεταγμένες της ΜΠΕ, φαίνεται ότι οι δύο επεκτάσεις ελάχιστη σχέση έχουν με την επιδίωξη της αύξησης της χωρητικότητας στην περιοχή επέμβασης και, πιθανότατα, σχετίζονται με «τακτοποίηση» εκκρεμοτήτων παλιότερων περιόδων. Θεωρούμε ότι πρέπει να εξηγηθεί με ακρίβεια η σκοπιμότητα που επέβαλλε κάθε μία από τις προτεινόμενες αλλαγές ορίων της β΄ φάσης.
2.    Με την επέκταση των ορίων και με την εκβάθυνση των κυττάρων Β3-Β6 επιδιώκεται η παράταση του χρόνου λειτουργίας του ΧΥΤΑ για ελάχιστους μήνες. Ακόμη κι αν θεωρούσαμε θεμιτή αυτήν την επιλογή -που δε τη θεωρούμε-, έχει μεγάλη σημασία να αξιολογηθεί το κόστος των έργων, σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ρωτάμε, λοιπόν, ποιο είναι το προβλεπόμενο κόστος του συνόλου του έργου και, ειδικότερα, των έργων της εκβάθυνσης των κυττάρων Β3-Β6.
3.    Η περιοχή επέμβασης και τα έργα εκβάθυνσης βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τα παλαιά κύτταρα της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ. Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί έντονες ανησυχίες για τον πιθανό κίνδυνο μετατοπίσεων παλιών απορριμματικών αποθέσεων και για την απαιτούμενη ευστάθεια που οφείλει να έχει το όλο σύμπλεγμα. Και για το θέμα αυτό, έχουμε την ανάγκη να ακούσουμε πειστικές εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις.
 
Προτού προχωρήσουμε σε περαιτέρω σχολιασμό της ΜΠΕ, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να έχουμε τις εξηγήσεις σας, τουλάχιστον στα παραπάνω ζητήματα, ενδεχομένως και σε συνάντηση με τη μελετητική ομάδα.


Με τιμή


Τάσος Κεφαλάς
για το Δυτικό μέτωπο







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου