Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

δημοτικό συμβούλιο Βόλου : ΟΧΙ στην καύση RDF - PETCOK απο την ΑΓΕΤ !

 
ΣΧΟΛΙΟ: ο ΕΔΣΝΑ ακούει που θέλει την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής για να παράγει περισσότερο RDF; Θα πληρώνουμε για να το θάβουμε και να κερδοσκοπούν  οι εργολάβοι. 

Για νίκη του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου» και ταυτόχρονα για υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής, αναφορικά με την μονάδα παραγωγής srf.

 Όπως αναφέρεται, «κάτω από την πίεση της μαζικής παρουσίας πολιτών και φορέων, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου πήρε απόφαση ενάντια στην καύση σκουπιδιών (RDF – SRF), πετ κοκ και άλλων δήθεν «εναλλακτικών» καυσίμων από την ΑΓΕΤ  για το οποίο η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών παλεύει εδώ και μήνες. Είναι προφανές ότι χωρίς τις προσπάθειες της Επιτροπής και κυρίως χωρίς τη μαζική αντίδραση του κόσμου αυτή η απόφαση δεν θα είχε ληφθεί.
Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να ανακαλέσει την προμελέτη για κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου, μια απόφαση που η Δημοτική Αρχή πήρε τον περασμένο Οκτώβριο. 
Σύμφωνα με αυτή την προμελέτη σκοπός της μονάδας είναι η «παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου». Πρόκειται για μια υποκριτική στάση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής την οποία καταγγέλλουμε, γιατί δεν μπορεί από τη μια να ζητάς να σταματήσει η καύση RDF-SRF και από την άλλη εσύ, ως Δημοτική Αρχή, να θέλεις να φτιάξεις εργοστάσιο που να μετατρέπει τα σκουπίδια του Βόλου σε καύσιμο (SRF) το οποίο θα οδηγείται στη συνέχεια στην ΑΓΕΤ.
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θα συνεχίσει ακόμη πιο δυνατά τον αγώνα της με στόχο 1) να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο 2) να μην προχωρήσει η δημιουργία εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου 3) να προχωρήσει η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
Επαναλαμβάνουμε ότι ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση σημαίνει: διαλογή στην πηγή (ξεχωριστοί κάδοι, πράσινα σημεία κοκ), ανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες υπό δημόσια ιδιοκτησία. Με αυτή τη μέθοδο και μόνο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το υπόλειμμα των σκουπιδιών το οποίο θα μπορεί με ασφάλεια να θάβεται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου