Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Πού θα εγκατασταθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής στην Αττική. Του Στέργιου Ζαμπάκα.

Μάχη με τον χρόνο για τα σκουπίδια . Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

► Με τον λύτη ενός παζλ που πασχίζει να συμπληρώσει τα τελευταία κρίσιμα κομμάτια του επιτραπέζιου γρίφου υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου μπορεί να συγκριθεί ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) που εκκρεμούν να «κουμπώσουν» στον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) έχουν «κλειδώσει» σε ποσοστό 75%, σύμφωνα με πηγές του ΕΔΣΝΑ Και της Περιφέρειας Αττικής.


Όμως, τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγή μιας κρίσης στη διαχείριση των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια (Και παραγωγό του 40% των «εθνικών» απορριμμάτων) της χώρας στενεύουν. Η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής σε επιφάνειες 108 στρεμμάτων δίνει περιθώρια δύο χρόνων (Κατά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις) μέχρι να αρχίσει η λειτουργία των νέων ΧΥΤ, με την απόφαση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και μη επέκτασή του σε τρίτη φάση να είναι αμετάκλητη, σύμφωνα με όσα τόνισαν οι παραπάνω πηγές στην «Εφ.Συν.».
Η αναβάθμιση Ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει 4-5 ΜΕΑ. 3 ΧΥΤΥ και αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Λιοσίων. Το ΕΜΑΚ θα δέχεται ετησίως προς επεξεργασία 350.000 τόνους απορριμμάτων και 100.000 τόνους βιοαποβλήτων (συνολικά 450.000 τόνους/ έτος). Ως προς τις ΜΕΑ, έχουν ληφθεί αποφάσεις για:
■ Μία στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά, δυναμικότητας 180.000 τόνων/έτος, που θα χωροθετηθεί στο Σχιστό.
■ Μία ή δύο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, με συνολική δυναμικότητα 260.000 τόνων, «σε ήδη αδειοδοτημένους χώρους για την κατασκευή κεντρικού ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων)», όπως αναφέρει Ο ΠΕΣΔΑ, «φωτογραφίζοντας» έτσι σημεία στην περιοχή του Ελαιώνα (Αιγάλεω, Αθήνα) Και της Κατεχάκη (Παπάγου, Ζωγράφου).
■ Μία στη Βορειοανατολική Αττική στην ΟΕΔΑ Γραμματικού, δυναμικότητας 60.000 τόνων. Στο Γραμματικό θα λειτουργήσει Και ΧΥΤΥ.
Δεύτερος ΧΥΤΥ στην περιφέρεια θα χωροθετηθεί στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιο είναι ιδιωτικό λατομείο, μακριά από Κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με πηγές του ΕΔΣΝΑ Και της περιφέρειας, τα λατομεία «Μουσαμά» και «Μελετάνι» έχουν απορριφθεί τελεσίδικα λόγω τοπικών αντιδράσεων.
Στη νησιωτική Αττική όλα έχουν διευθετηθεί: θα λειτουργήσει από ένας ΧΥΤΥ σε Αίγινα, Σαλαμίνα και Τροιζηνία για τις ανάγκες της κάθε περιοχής Και μόνο.
Απ’ τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι εκκρεμούν:
Δύο ΧΥΤΥ -ένας στη Δυτική Αττική Και ένας στην Ανατολική Αττική- Και μία ΜΕΑ στη Νότια Αττική. Οι συναινέσεις των τοπικών κοινωνιών και η διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια προκειμένου να «κλείσουν» οι εναπομείνασες χωροθετήσεις. «Δεν θα πάμε σε σύγκρουση», λένε αρμόδια στελέχη.
Η χωροθέτηση με δεδομένο ότι «ο ΠΕΣΔΑ βασίζεται στις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης Και της εγγύτητας», εξηγούν πηγές, έχει αποκλειστεί η χωροθέτηση ΣΜΑ σε κάποιο σημείο της Αττικής. Ζητούμενο, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις από τα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες θα επιτρέψουν τη χωροθέτηση ΜΕΑ σε σημεία εντός του αστικού ιστού. «Προκειμένου να λειτουργήσουν κάποιοι χώροι απαιτείται «βαριά» νομοθετική ρύθμιση, αντίστοιχη του νόμου 3164/2003, της Βάσως Παπανδρέου» λένε χαρακτηριστικά.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι για να έχει «στέρεο έδαφος» το πάζλ των χωροθετήσεων του ΠΕΣΔΑ και να επιτευχθεί.
Ο στόχος για προδιαλογή στην πηγή του 52% των απορριμμάτων ως το 2020 (και το υπόλοιπο 48% να πηγαίνει στις μονάδες), πρέπει να συμβάλουν οι δήμοι της Αττικής, αυξάνοντας δραστικά τα ποσοστά της ανακύκλωσης. Τα σχετικά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ για το 2016 έδειξαν ότι μόνο 11 από τους 66 δήμους επιτυγχάνουν ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστά πάνω από 1%, με τους υπόλοιπους να δείχνουν (εμμέσως πλην σαφώς) την προτίμησή τους στο σπάταλο οικονομικά και εγκληματικό περιβαλλοντικά σύστημα της ταφής απορριμμάτων στη Φυλή.
Η επέκταση Ο ΧΥΤΑ Φυλής επεκτάθηκε προσφάτως στα κύτταρα Β3 και Β6 (σημεία στα οποία στο παρελθόν προωθούνταν δύο από τις μονάδες των ΣΔΙΤ του «μοντέλου Σγουρού»). Πρόκειται για τα τελευταία κύτταρα της δεύτερης φάσης του ΧΥΤΑ, δυναμικότητας 3.550.000 m5.
Σύμφωνα με μια άποψη, δίνουν στον ΧΥΤΑ επιπλέον «χρόνο ζωής» δύο χρόνων, σύμφωνα με άλλη θα έχουν κορεσθεί πριν από τα μέσα του 2019.
Στο παρελθόν, έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις που θεωρούν σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων, διαγωνιστικών διαδικασιών Και ετοιμασίας των εγκαταστάσεων νέων ΧΥΤΥ έως το 2019.
«Είναι βέβαιο ότι, από τη στιγμή της εξάντλησης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί ένας νέος ΧΥΤΑ/Υ (αν και όποτε συμβεί αυτό), θα μεσολαβήσει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα υπάρχει Καν η δυνατότητα ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων, που ως τώρα λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης στον στρεβλό τρόπο διαχείρισης που ακολουθείται. Κάτι τέτοιο θα είναι υπεραρκετό να πυροδοτήσει μια εκτεταμένη υγειονομική και περιβαλλοντική Κρίση στην Περιφέρεια Αττικής», προειδοποιεί μέσω ανακοίνωσης το «Δυτικό Μέτωπο», συντονισμός συλλογικοτήτων Δυτικής Αθήνας Και Αττικής.
Πηγή «Εφ.Συν». -http://ecopress.gr/?p=1484

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου