Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κοιτάω την πάρτη μου;



«μόνοι γὰρ τόν τε μηδὲν τῶν δε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα,ἀλλ“ ἀχρεῖον νομίζομεν»

 "Είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι, όποιον δεν μετέχει των πολιτικών/"κοινά" δεν τον θεωρούμε απράγμονα, φιλήσυχο, αλλά άχρηστο πολίτη."
Θουκυδίδου, Περικλέους Επιτάφιος, κεφ.40

Το απόσπασμα είναι από τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του Περικλή που εκφώνησε το 430 π.χ για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου.
Από τότε πέρασαν 2.500 χρόνια ...

Πριν από λίγες μέρες βρεθήκαμε στο περιφερειακό συμβούλιο μερικές εκατοντάδες άτομα από διάφορες περιοχές της Αττικής . Οι περισσότεροι ήταν από τη δυτική Αθήνα , από τον Πειραιά και το Γραμματικό.
Από τα Άνω Λιόσια και την Φυλή οι άνθρωποι που έκαναν τον κόπο να έρθουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα .
Αναρωτιέμαι τι συμβαίνει ..
Πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι πως η χωματερή τους κάνει καλό γιατί ο δήμος Φυλής λαμβάνει 38.000.000 ευρώ κάθε χρόνο ως αντισταθμιστικά;
Φοβούνται περισσότερο  μήπως πέσουν σε δυσμένεια από το τοπικό καθεστώς και φοβούνται λιγότερο μήπως αρρωστήσουν και αυτοί και τα παιδιά τους;
Απλά βαριούνται να αφήσουν τον καναπέ τους και λένε δεν βαριέσαι αδερφέ;
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πως σκέφτεται ο καθένας και νομίζω πως δεν έχει και τόση σημασία .
Άλλωστε οι κάτοικοι αυτής της περιοχής δεν είναι καμιά ειδική κατηγορία ανθρώπων αλλά η συμπεριφορά τους στο συγκεκριμένο θέμα,  αντικατοπτρίζει αυτό που συμβαίνει γενικότερα στην σημερινή κοινωνία και για αυτό έφερα το παράδειγμα.
Σημασία έχει η γενικότερη κοινωνική συμπεριφορά και το αποτέλεσμα.
Σε μια κοινωνία που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σκέφτεται μόνο την πάρτη της πως να μην αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ ;
Πως μπορεί αυτή η κοινωνία να βγει στους δρόμους και να απαιτήσει ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας ή κοινωνικής ασφάλισης όταν δεν βγαίνει στον δρόμο για μια χωματερή που είναι δίπλα στο σπίτι της και μολύνει τον αέρα που αναπνέει;
Απλά δεν μπορεί . Ο ατομισμός οδηγεί τους ανθρώπους στη “λογική” εγώ να την γλυτώσω και ας ψοφήσουν όλοι οι άλλοι.
Ίσως σε μια τρομακτική κρίση όπως την σημερινή να σκεφτούν πόσο χρήσιμο είναι τελικά ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας σαν και αυτό που λένε τόσα χρόνια οι άνθρωποι της αριστεράς που τους χαρακτήριζαν με ευκολία “κολλημένους” και αναχρονιστικούς . Θα το σκεφτούν και μόλις περάσει η κρίση πάλι θα το ξεχάσουν. 
Ποια είναι τελικά η λύση;
Η δημοκρατία είναι . Όχι η κατ΄ επίφαση δημοκρατία . Η δημοκρατία που κάνει τους πολίτες υπεύθυνους. Που τους διαπαιδαγωγεί με ανώτερα ιδανικά και τους δίνει τα εργαλεία να ασκούν εξουσία ή να ελέγχουν την εκάστοτε εξουσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία άνθιζαν οι επιστήμες ,οι τέχνες ο πολιτισμός και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένα απίστευτα ισχυρό Αθηναϊκό κράτος που κυριαρχούσε σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Ξέρω πως πολλοί από αυτούς που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο θα με χαρακτηρίσουν κολλημένο αριστερό με αναχρονιστικές ιδέες . Δεν πειράζει μαθημένοι είμαστε.
Σήμερα οι ιδέες του κάθε απατεώνα που μιλά για γκρέμισμα νοσοκομείων (π.χ Άδωνης Γεωργιάδης ) και για επιτελικό κράτος,  έχουν περισσότερη  πέραση από αυτά που λένε κάτι κολλημένοι σαν την αφεντιά μου.
Με τις υγείες μας λοιπόν.
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου