Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΦΡΕΣΚΟ ! Νέο πραξικόπημα στον ΕΔΣΝΑ και νέα χωματερή στη Φυλή !



Αυτή τη φορά η δικαιολογία είναι πως καθυστερούν -λόγω προσφυγών - οι διαδικασίες για τη νέα χωματερή που αποφασίστηκε την 1η Αυγούστου 2019 επί προεδρίας Δούρου.
Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία 4 χρόνια που οι “υπηρεσίες” του ΕΔΣΝΑ ανακαλύπτουν νέους χώρους που μπορούν να γίνουν νέοι ΧΥΤΑ εντός της εγκατάστασης.
Ας θυμηθούμε τις περιπτώσεις .

Η πρώτη περίπτωση ήταν ένας νέος ΧΥΤΑ στα κύτταρα Β3 -Β4 που επρόκειτο να γίνουν τα εργοστάσια που είχε σχεδιάσει ο κ. Σγουρός . Η απόφαση ήταν για 3,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι να γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις που προβλέπονταν από το ΠΕΣΔΑ.
Η δεύτερη περίπτωση ήταν το 2018 μετά το ρήγμα που παρουσιάστηκε λόγω των βροχοπτώσεων τις ίδιες ημέρες που έγινε η καταστροφή στη Μάντρα Αττικής. Η απόφαση ήταν για 1,5 εκατομμύριο τόνους (σε πανωσήκωμα ) και πάλι με την ίδια δικαιολογία μέχρι να γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις του ΠΕΣΔΑ.
Η τρίτη περίπτωση ήταν τον Αύγουστο του 2019 και πάλι με την ίδια δικαιολογία, μόνο που αυτή τη φορά εκτός της απόφασης για προσωρινό ΧΥΤΑ 800.000 τόνων ε πανωσήκωμα, πάρθηκε και μια δεύτερη απόφαση για νέα χωματερή στην Φυλή ( Γ Φάση) ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000 τόνων. ΕΔΩ 
Η τέταρτη περίπτωση ήταν η προχτεσινή που αποφασίστηκε να γίνει και νέος ΧΥΤΑ για 5 μήνες ( δηλαδή για 900.000 τόνους) μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΑ των 4.000.000 τόνων !
Αυτή τη φορά η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ούτε καν προσδιορίζει το χώρο που θα γίνει το νέο κύτταρο ! Το μόνο που προσδιορίζεται με σαφήνεια είναι πως το έργο θα στοιχίσει 5.335.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ..
Θα μιλούσαμε για το μαρτύριο της σταγόνας στους κατοίκους της δυτικής Αθήνας, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών .
Τα πράγματα είναι απλά. Η τακτική στον ΕΔΣΝΑ είναι να επικαλούνται κάθε φορά το αδιέξοδο και τον κίνδυνο της κρίσης λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων εκτός Φυλής και να κάνουν νέους ΧΥΤΑ μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής .
“Φυσικά” κάθε φορά η κατάσταση είναι υπερεπείγουσα και φυσικά λόγω του επείγοντος οι διαγωνισμοί δεν γίνονται με τις κανονικές διαδικασίες και φυσικά τα έργα τα αναλαμβάνει πάντα ο ίδιος εργολάβος που κατά διαβολική σύμπτωση διαχειρίζεται και το ΕΜΑΚ και τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων και την μονάδα επεξεργασίας βιοαερίου και , και, και ..
Αυτή είναι η αλήθεια !
Το παραμύθι των προσωρινών ΧΥΤΑ μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής με κατεπείγουσες διαδικασίες μέχρι να γίνουν οι νέοι χώροι σε άλλες περιοχές τώρα πλέον έχει αποκαλυφθεί .
Αν ήθελαν στον ΕΔΣΝΑ να γίνουν νέοι ΧΥΤΑ εκτός Φυλής , είχαν όλο τον χρόνο να τους κάνουν . Από την πρώτη “εσωτερική επέκταση του 2017 πέρασαν 4 χρόνια . Απλά δεν ήθελαν ποτέ να γίνει άλλος ΧΥΤΑ εκτός Φυλής .
Η πολιτική ηγεσία του ΕΔΣΝΑ διαχρονικά είναι όμηρος του εργολάβου και των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ που είναι απολύτως εξαρτημένες από τα εργολαβικά συμφέροντα.
Για να σπάσει αυτός ο κυριολεκτικά φαύλος κύκλος η λύση είναι μία . Να κλείσει αμέσως η εγκατάσταση της Φυλής και να γίνουν τουλάχιστον 2 νέοι χώροι τελικής διάθεσης (ταφής) εκτός δυτικής Αττικής.
Η Αττική δεν θα έπρεπε να έχει μόνο ένα ΦοΔΣΑ (τον ΕΔΣΝΑ). Θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 3 ΦοΔΣΑ στημένοι με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια που θα έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της δικής τους περιφερειακής – διαχειριστικής ενότητας.

Υ.Γ η πλάκα είναι πως πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Φυλής έλεγε πως στον ίδιο χώρο που θα κάνουν τώρα τη νέα χωματερή, θα κάνει περιβαλλοντικό πάρκο. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υποκρισίας και γελοιότητας .

Θ.Ε.Μ. 


η νέα απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ΕΔΩ

η ανακοίνωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου