Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Τι έδειξε η φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής (σκέψεις και συμπεράσματα)


Οι τρομεροί κίνδυνοι

Η φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής και το τοξικό νέφος που έπνιξε τη δυτική Αθήνα  έδειξαν πόσο μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί η  συνέχιση της λειτουργίας  αυτής της εγκατάστασης που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής της.

Η  εγκατάσταση της Φυλής πρέπει να κλείσει γιατί πλέον είναι τρομερά επικίνδυνη και κάθε κιλό σκουπιδιού που πέφτει σε αυτή την εγκατάσταση πολλαπλασιάζει  τους κινδύνους που ήδη υπάρχουν.

Η  κρίση που δημιουργήθηκε με την τελευταία φωτιά πρέπει να εκληφθεί ως  σήμα κινδύνου και ως προειδοποίηση ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή  μπορεί να συμβεί  κάτι πολύ χειρότερο και να έχουμε ακόμα και νεκρούς εντός και εκτός της εγκατάστασης .

Η λύση

Και αν αναρωτιέται  καλόπιστα κανείς αν μπορεί να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και αν υπάρχουν άλλες λύσεις πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ΝΑΙ  υπάρχουν λύσεις .

Η λύση είναι απλή . Αντί να γίνει  ένας  νέος θηριώδης  ΧΥΤΑ στον ίδιο χώρο που θα επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την εγκατάσταση και την ευρύτερη περιοχή,  να γίνουν άμεσα δυο νέοι  χώροι ασφαλούς τελικής διάθεσης  με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια εκτός δυτικής Αττικής .

Η κυβέρνηση μέσα σε 15 μέρες  τον Αύγουστο πρόλαβε και ενέκρινε νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και δεν μπορεί να βρει δύο νέους  χώρους ασφαλούς τελικής διάθεσης ; Ασφαλώς και μπορεί και έχει την δυνατότητα να τους κατασκευάσει άμεσα με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες .

 Οι χώροι υπάρχουν . Πολιτική βούληση δεν υπάρχει .

Το ίδιο όφειλε να  κάνει και  η προηγούμενη κυβέρνηση  που κακώς - κάκιστα εγκλωβίστηκε από τις ανοησίες  -για να μην πω καμιά ακόμα πιο βαριά κουβέντα-  της Ρένας  Δούρου που θεωρούσε τη λύση της Φυλής ως πιο συμφέρουσα πολιτικά λόγω της άθλιας στάσης του ανεκδιήγητου δήμαρχου Φυλής που θέλει να σκουπίδια στη Φυλή για να παίρνει τα υπέρογκα αντισταθμιστικά.

Οι επικίνδυνοι

Ο κ. Πατούλης  αποδεικνύεται νάρκισσος  και στην πολιτική .

Ο  άνθρωπος αυτός  επειδή ακριβώς ενδιαφέρεται υπέρμετρα για την προσωπική του εικόνα,  έχει πετάξει την καυτή πατάτα των σκουπιδιών στους 7 δικούς του ανθρώπους στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και αυτός βγάζει φωτογραφίες  με τους καινούργιους κάδους  της «ανταποδοτικής ανακύκλωσης».

Οι άνθρωποί του στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ έχουν στήσει βιομηχανία αναθέσεων σε εργολάβους και σε μελετητές και ότι άλλο χωράει ο νους του ανθρώπου και ο κ. Πατούλης απλά φροντίζει να είναι εκτός κάδρου .

 Προχτές που πνιγόταν η δυτική Αθήνα στο τοξικό νέφος  και η πολιτική προστασία έστελνε μηνύματα εκτάκτου ανάγκης ,   ο κ. Πατούλης  προσπαθούσε να «περάσει γραμμή» σε αιρετούς  και ΜΜΕ να υποβαθμίσουν το περιστατικό για να μην τσαλακωθεί η εικόνα του.  

Οι περισσότεροι δήμαρχοι της δυτικής Αθήνας  δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα . Δεν πήγαν να δουν τι συμβαίνει στο ΧΥΤΑ και  δεν έκαναν το στοιχειώδες  να βγάλουν μια ανακοίνωση να ενημερώσουν τους πολίτες για τον κίνδυνο του τοξικού καπνού.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι κυριολεκτικά επικίνδυνοι και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για όλους μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι μυαλά κουβαλάνε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπουν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη δυτική Αθήνα να συγκρούονται με τον Πατούλη για την επικίνδυνη πολιτική του ΕΔΣΝΑ και από την άλλη βλέπουν μια εξαφανισμένη Ρένα Δούρου και ένα Σωκράτη Φάμελλο να βγάζει απαράδεκτες  ανακοινώσεις που δεν λένε ούτε μια κουβέντα για το τοξικό νέφος και τις βαρύτατες ευθύνες του Πατούλη.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση της  διευκολύνει τον Πατούλη και την δεξιά και εκθέτει τους δικούς της ανθρώπους στη δυτική Αθήνα .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ σήκωσε σχεδόν μόνο του το βάρος της ενημέρωσης για την άθλια κατάσταση στο ΧΥΤΑ  της Φυλής και ανέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες του κ. Πατούλη και του ΕΔΣΝΑ .

Για αυτό προκάλεσε και την οργή του κ. Πατούλη που με μια πολιτικά γελοία ανακοίνωση επιρρίπτει ευθύνες για την φωτιά και την κακή διαχείριση του ΧΥΤΑ σε όλους τους άλλους (ακόμα και στα κινήματα) εκτός από τον εαυτό του.  

Όμως  το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ούτε μπορεί , ούτε θέλει να μονοπωλήσει τους αγώνες  για το κλείσιμο της εγκατάστασης στη Φυλή.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πλατιού , λαϊκού,  ενωτικού κινήματος ικανού να επιβάλει κόντρα σε θεούς και δαίμονες  το κλείσιμο της εγκατάστασης στη Φυλή.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καινούργια –κινηματική- άνοιξη στη δυτική Αθήνα .

Έχουν ωριμάσει πλέον οι υποκειμενικές συνθήκες  όπως λέγαμε παλιότερα και  εμείς  οι αριστεροί .

 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου