Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Αριστερά και σκουπίδια μια "ολέθρια σχέση" . Του Θωμά Μπιζά .

 


 ο ΣΥΡΙΖΑ

Στις 14/12/2014 σε μια ιστορική συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ,  η Ρένα Δούρου εισηγήθηκε την ακύρωση του διαγωνισμού  για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας με ΣΔΙΤ και η πρόταση έγινε ομοφώνως δεκτή με συνοπτικές διαδικασίες .

Την εποχή εκείνη  το λόμπι των σκουπιδιών είχε παίξει τα ρέστα του προκειμένου να περάσει το περίφημο σχέδιο Σγουρού για την κατασκευή των 4 εργοστασίων  (τα 2 εξ αυτών στη Φυλή) όμως  το πολιτικό κλίμα της εποχής ( κρίση , μνημόνια, ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ)  και  οι  δυναμικές αντιδράσεις  της  ΠΟΕ ΟΤΑ τους  έκαναν  τη ζωή δύσκολη .

Τα παπαγαλάκια της εποχής έλεγαν πως  είναι αδύνατο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός  για τα 4 εργοστάσια  ,  πως θα παρέμβουν  οι Ευρωπαίοι εταίροι, θα αντιδράσουν οι   μεγαλοεργολάβοι και θα τους δικαιώσουν τα ανώτατα δικαστήρια αν θα τολμήσει η Δούρου .

Οι «συνδικαλιστές»  του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα εργολαβικά συμφέροντα έλεγαν πως αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός ο ΕΔΣΝΑ  θα καταρρεύσει  , θα απολυθεί το προσωπικό και άλλες τέτοιες μπούρδες  για να φοβίσουν τους εργαζόμενους .

Φυσικά τίποτα από όλα δεν έγινε αυτά και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε χωρίς να ανοίξει μύτη.  Έτσι συμβαίνει όταν είσαι αποφασισμένος και έχεις το πολιτικό πλεονέκτημα .

Δυστυχώς  για τον ΣΥΡΙΖΑ   η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη της ιστορικής απόφασης του Δεκεμβρίου. 

Στην υπόθεση των σκουπιδιών  φάνηκαν όλες μαζί οι  αδυναμίες  της κυβερνώσας αριστεράς .

Ατολμία , λάθος αντίληψη περί πολιτικού κόστους , εγκατάλειψη θέσεων και δεσμεύσεων , κακώς εννοούμενος κυβερνητισμός , παραγοντισμοί , ρήξη με τα κινήματα  κλπ, κλπ.

Έτσι σε ελάχιστο χρόνο χάθηκε το πολιτικό πλεονέκτημα και από εκεί και μετά ήταν μοιραίο να ακολουθήσουν και τα μεγάλα λάθη με αποκορύφωμα την απόφαση της Δούρου τον Αύγουστο του 2019 για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.  

Τα λάθη αυτά εξακολουθούν να στοιχειώνουν  τον πολιτικό χώρο και να του δημιουργούν ενοχικά σύνδρομα .

Η στάση  των κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών από τη δυτική Αθήνα που έχουν πάρει αποστάσεις από τις  πολιτικές της περιόδου Δούρου και συμμετέχουν  στα κινήματα για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής  μόνο θετική μπορεί να χαρακτηρισθεί .

Το ΚΚΕ

Η πολιτική του ΚΚΕ στο θέμα των σκουπιδιών  είναι μακρουλή σαν κάστανο και στρογγυλή σαν χαρούπι  που έλεγε και η συχωρεμένη η μάνα μου. Δηλαδή μια πολιτική αντιφατική και ακατανόητη.

Από τη μία σωστά ζητά να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής ,  από την άλλη όμως δεν ζητά να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής γιατί  είναι υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του ΕΜΑΚ .

Δεν καταλαβαίνουν στο ΚΚΕ πως το ΕΜΑΚ είναι  συστατικό στοιχείο της ΟΕΔΑ Φυλής άμεσα συνδεδεμένο με τον ΧΥΤΑ και πως δεν νοείται  περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής με την ταυτόχρονη λειτουργία εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών .

Το ΚΚΕ δεν αρνείται πως χρειάζονται νέοι χώροι υγειονομικής ταφής αλλά λέει πως αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί μέσα από διαπεριφερειακές συνεργασίες . Με άλλα λόγια να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η περιφέρεια Αττικής με τη περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ή της Πελοποννήσου να θάβονται εκεί τα σκουπίδια της Αττικής . Ζήσε Μάη μου να φας τρίφυλλη δηλαδή .

Δεν καταλαβαίνουν πως προϋπόθεση για να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής είναι να γίνουν άμεσα νέοι χώροι υγειονομικής ταφής στην Αττική.

Στο μεγάλο θέμα των νέων χώρων υγειονομικής ταφής το ΚΚΕ πετά τη μπάλα στην εξέδρα πιστεύοντας -εντελώς λαθεμένα-  ότι έτσι μπορεί να αποκοιμίσει κομματικά οφέλη .

Αλλά δεν είναι μόνο στο θέμα των  ΧΥΤΑ  και του ΕΜΑΚ ακατανόητη η πολιτική του ΚΚΕ .

Στο ΚΚΕ έχουν μια ακατανόητη εμμονή με τις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ . Π.χ είναι υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του ΣΜΑ Σχιστού γνωρίζοντας πως αυτή η εγκατάσταση συμβάλει στην υποβάθμιση της περιοχής και πως οι ΣΜΑ επί της ουσίας υπονομεύουν την ανακύκλωση .

Το ΚΚΕ γενικά είναι υπέρ του δικτύου ΣΜΑ στην Αττική γιατί θεωρεί πως τα σκουπίδια πρέπει να μεταφέρονται σε σύμμεικτη μορφή κάπου μακριά ..

Βέβαια σε τοπικό επίπεδο οι δημοτικές του παρατάξεις αντιδρούν στη κατασκευή ΣΜΑ.

Σε αυτή τη λογική το ΚΚΕ επιτίθεται στην πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης  λέγοντας πως η αποκεντρωμένη διαχείριση απλά μοιράζει βάρη σε πολλές περιοχές !

Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά

Δυστυχώς και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά απλά αντιγράφει το ΚΚΕ . Και επειδή το αντίγραφο κατά κανόνα είναι χειρότερο από το πρωτότυπο,  αυτοί λένε πως δεν πρέπει να γίνουν ποτέ και πουθενά νέοι χώροι υγειονομικής ταφής!

Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν,  πως  αν δεν γίνουν νέοι χώροι τελικής διάθεσης  ο ΧΥΤΑ της Φυλής θα επεκτείνεται  στον αιώνα τον άπαντα   γιατί  οι εκάστοτε κυβερνώντες  θα επικαλούνται λόγους δημοσίας υγείας λέγοντας πως τα σκουπίδια ούτε να εξαφανιστούν μπορούν , ούτε να μείνουν στους δρόμους . 

Έχουν και αυτοί αλλεργία στην πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης αλλά  επειδή κάτι πρέπει να πουν,  μιλούν για μια "άλλη διαχείριση"  γενικώς και αορίστως .

Για αυτό το λόγο κρατούν  επιθετική στάση απέναντι στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

Τιμητική εξαίρεση για την εξωκοινοβουλευτική αριστερά αποτελεί  ο χώρος της ΛΑΕ λόγω της επιρροής σε αυτό το χώρο αρκετών αυτοδιοικητικών στελεχών με μακρόχρονη συμμετοχή στα κινήματα όπως του Νίκου του Σακούτη από το δήμο Πετρούπολης .

Ο Πατούλης

Η πολυδιάσπαση και το προγραμματικό αλαλούμ της αριστεράς  είναι βούτυρο στο ψωμί του Πατούλη και του λόμπι των σκουπιδιών .

Ο Πατούλης έχοντας στο πλευρό του κορυφαία στελέχη που προέρχονται από την αριστερά (Αντώνης Μαυρόπουλος ) υιοθετεί  ρητορικές και συνθήματα  που προέρχονται  από την αριστερά για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τους μόνους που ευνοούν είναι τους λομπίστες των σκουπιδιών .

Λέει πως στην Αττική δεν θα θάβουμε πλέον τα σκουπίδια μας  υπονοώντας  πως δεν θα κάνει νέους  ΧΥΤΑ αλλά θα κρατήσει ανοιχτό για πάντα τον ΧΥΤΑ της Φυλής .

Μιλά για πάρκα κυκλικής οικονομίας  στα οποία όμως θα βρίσκονται θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων  όπως στη Φυλή και το Σχιστό.

Τα μεγαλεπήβολα  προγράμματα ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ είναι τόσο διάτρητα,  που καταγγέλλονται ακόμα και από δημάρχους του χώρου της Νέας Δημοκρατίας .

Ο Πατούλης από τη μια δηλώνει πως «Θέλουμε να αποκεντρώσουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να πάψει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον μόνιμο σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου» και από την άλλη κάνει τα πάντα για να μετατρέψει τη Δυτική Αττική στο μεγαλύτερο σκουπιδότοπο του πλανήτη.

Και όμως υπάρχει ελπίδα

Και όμως παρά το αλαλούμ  στο  χώρο της αριστεράς  που δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει και  την  υποχώρηση των συνδικάτων που αδρανούν ενώ θα έπρεπε να έχουν κηρύξει πόλεμο στον Πατούλη που δίνει τα πάντα στους ιδιώτες , υπάρχει ελπίδα .

Η ελπίδα βρίσκεται στα κινήματα που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια έμειναν όρθια παρά τον πόλεμο από το λόμπι και την αριστερά και  πέτυχαν σημαντικές  νίκες .

Όμως η  μεγαλύτερη κατάκτηση των κινημάτων αυτών ήταν η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για την αποκεντρωμένη διαχείριση . ΕΔΩ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Η πρόταση για την αποκεντρωμένη διαχείριση αποτελεί τον μοναδικό προγραμματικό αντίλογο στο επικοινωνιακό τσουνάμι του Πατούλη και του λόμπι των σκουπιδιών . 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

4 σχόλια:

  1. μιλάω 10 λ. (3:05 έως 3:15)
    Ευχαριστώ τους συναγωνιστές για την πρόσκληση-φιλοξενία στην τηλεδιάσκεψή τους.....εύχομαι να
    ήμουν αποτελεσματικός (θα μου πείτε και εσείς...εύχομαι...).
    https://youtu.be/OlvNdkWHwS4?t=11176

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτριος Σ. Δαμάσκος
    26 Ιανουαρίου 2019 ·
    Ο χειρότερος εχθρός ''σου'' δεν είναι οι εργολάβοι (που απλά ''είδαν φως και μπήκαν'' για να κερδίσουν) ούτε η αστυνομία (που με μεγάλη αμηχανία προσπαθεί να λειτουργήσει σε κυβερνητικές εντολές που στερούνται λογικής, ηθικής αλλά και νομιμότητας)......
    Εχθρός σου είναι οι αυτοδιοικητικοί σου εκπρόσωποι που άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο σε όλο αυτό το ''τσίρκο'' υπακούωντας πολιτικούς τους προισταμένους που τους τάζουν καρέκλες και οικονομική δύναμη (μέσω και των εκατομμυρίων των ''αντισταθμιστικών'').........και ακόμα χειρότερος εχθρός σου είναι ο ''βλάκας της διπλανής σου πόρτας'' που δεν καταλαβαίνει ''χριστό'' από τα παραπάνω και συνεχίζει απτόητα να να τους ''παράγει'', να τους γλύφει και να τους ψηφίζει.
    Δημήτριος Σ. Δαμάσκος
    26 Ιανουαρίου 2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτριος Σ. Δαμάσκος 8 Νοεμβρίου στις 8:20 μ.μ. ·
    Αγαπητοί όλοι,
    Υπάρχει πληθώρα από ''αποχρώσες ενδείξεις'' ότι όλοι οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες στην χώρα
    είναι (εκ των επιδόσεών τους ) από διαπλεκόμενοι και κυνικοί διεφθαρμένοι έως ανόητοι ....και έως και φονικά άσχετοι και ανεπαρκείς....ή συνδυασμός των παραπάνω σε διάφορα ποσοστά (επιλέξτε χαρακτηρισμούς ανά περίπτωση...).
    Και αυτό συμβαίνει παντού και ασχέτως κομματικής στήριξης....αφού π.χ. ακόμα και ο κομουνιστής δήμαρχος της Πάτρας έχει εκχωρήσει το ,ιδιοκτησίας του Δήμου του (!), ΚΔΑΥ σε εργολάβο!!!....στερώντας πάνω από 4.000.000 ευρώ ετησίως από τους δημότες του , το ταμείο του δήμου του κ.ο.κ...
    Μόνο από την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων έχουν λειτουργήσει ντροπιαστικά για την χώρα μας και τον λαό μας καταναλώνοντας το 0,7% τους ΑΕΠ ενώ ο ευρωπαικός μέσος όρος(!) είναι στα 0,4%.....με ανακύκλωση κάτω από το 5% (95% ταφή!!!).
    Σε σύνολο καταναλώνουν περί το 1,15 ΔΙΣ .....ενώ ακόμα και κατά τον ευρωπαικό μέσο όρο θα έπρεπε να καταναλώνονται περίπου τα μισά (δηλαδή να είχαμε ένα ''ισοδύναμο'' τουλάχιστον 0,5 ΔΙΣ ετησίως για την αντιστάθμιση των μνημονιακών μέτρων που έχουν γονατίσει την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας).
    Σε ΕΥΡΩ/ΤΟΝΟ καταναλώνουμε (eurostat) σαν μέσο όρο χώρας 213 ευρώ/τόνο......ενώ χώρες με μέσες καλές πρακτικές καταναλώνουν από ''μηδέν''% του ΑΕΠ τους έως και 0,2% του ΑΕΠ τους.
    ....και σε ευρώ/τόνο οι τιμές (eurostat 16) κυμαίνονται από 4-80 ευρώ/τόνο (βλ. Φιλανδία-27, Ιρλανδία -4(!), Γερμανία-80, Σλοβενία-45, Αυστρία-35 ευρώ/τόνο κ.ο.κ.).
    Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των επιτυχημένων πρακτικών είναι
    α/ ΠοΠ (δηλ. ''Πληρώνω όσο Πετάω''..''κερδίζω όσο διαχωρίζω"...''Δεν πληρώνω όσα (σύμμεικτα)ΔΕΝ πετάω''...σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, τους κανόνες των συναλλαγών και της κοινής λογικής).
    β/ ΔσΠ (ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ 4-6 ρευμάτων στην Πηγή (νοικοκυριά,επιχειρήσεις)).
    γ/ Συλογή Πόρτα-Πόρτα
    (με πολλές ανταποδοτικές θέσεις εργασίας ..περ.450 κάτοικοι/εργαζόμενο)
    δ/ Ξεκάθαρα, μετρημένα και ισχυρά οικονομικά ΚΙΝΗΤΡΑ προς τους κατόχους (πολίτες,επιχειρήσεις) να ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ....με αποτέλεσμα να έχουν ποσοστά ταφής-τελικής διάθεσης (incineration without energy recovery) ήδη κάτω από 25% (και προχωρούν προς τον μηδενισμό).
    Κλείνω λοιπόν αυτό το σημείωμά μου λέγοντάς σας ότι όλοι αυτοί οι ''εκλεκτοί'' Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ για όλα αυτά.....απεναντίας προώθησαν και προωθούν (με χίλιους τρόπους) ΤΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ που προβλέπεται να αυξήσουν ΚΑΙ το ήδη απαράδεκτο ΚΟΣΤΟΣ ...και την περιβαλλοντική υποβάθμιση....χωρίς ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
    Αναμένουμε λοιπόν με αρκετό ενδιαφέρον να ''ψυχαγωγηθούμε'' με τις απολογίες τους....και επίσης, όψει των επικείμενων εκλογών, τα προγράμματα αυτών και των ''αντιπάλων'' τους στην διεκδίκηση των Περιφερειακών, Δημοτικών και Βουλευτικών αξιωμάτων......εδώ και με αυτούς τους αριθμούς κρίνεται το πολιτικό τους ανάστημα.
    Κέρκυρα
    08/11/2018
    Δ.Σ.Δαμάσκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fgiatampaza2.wordpress.com%2F...%2F%25ce%25b4%25ce%25b1%25ce...%2F%3Ffbclid%3DIwAR3t309xYXmAUWov_2E04kjRFi3uKfiOHk3lFdcyROw34boM2Kh6hNDCg5g&h=AT23HH5Kxl_0gk1Y9j22kANLtv5oIvEiBLDX33yDzGbEvRJ_mevma7CjhUjiGph9i-Kh4om0fs96Xrx6BvO0TDbPWnJzsOCKldhnRn-zZdeAptp_T2nSPUD94sVuY5FuH3nlww1PN5CeLATw&__tn__=R]-R&c[0]=AT0DctjTSWAxasl005QMf8JveiNqqQss6_OgJgBZ-k9aZQrdM_TV90pk_JGDt2f1doEdNkKKIbuMIdBOAW5intiFQHUIt4FRbFx5wbetDbDD9J7A8D6iJhWyxuZyTbRTBW2lMZHHNw3FRWvQAemSiFhjug

    ΑπάντησηΔιαγραφή