Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων . το πλήρες κείμενο των θέσεων και των προτάσεων
Η πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στηρίζεται στις βασικές αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας και βασικό πεδίο εφαρμογής της είναι μεγάλοι δήμοι ή ομάδες γειτονικών δήμων, που συγκροτούν -άτυπες ή τυπικές- διαχειριστικές ενότητες .
Με άλλα λόγια θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς πρέπει να γίνεται στους δήμους .
Η «καρδιά» της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης βρίσκεται στις υποδομές και στη διαχείριση που γίνεται στο πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο, με βασικό εργαλείο τη διαλογή στην πηγή.
Μιλάμε για δραστηριότητες στο επίπεδο της κατοικίας, της γειτονιάς, του εργασιακού χώρου, των υπηρεσιών, όπου το βάρος σηκώνουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι φορείς και στο επίπεδο αυτό επιδιώκεται η ανάκτηση της μέγιστης ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών, με φυσικές διαδικασίες και τεχνικές.
Με την αποκέντρωση των εγκαταστάσεων,αναμένεται η σταδιακή εξάλειψη της ανάγκης για την ύπαρξη σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και των αντίστοιχων οχημάτων μεταφοράς, που συμβάλλουν στην υποβάθμιση των χαρακτηριστικών των μεταφερόμενων υλικών.
Όμως χρειάζονται και οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις σε επίπεδο δήμου ή ομάδας δήμων όπου θα ταξινομούνται τα υλικά από τους κάδους ανακύκλωσης και τα πράσινα σημεία και θα διατίθενται στο εμπόριο.
Θα πρέπει να αναπτυχθούν και μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων υλικών από τους καφέ κάδους και τα πράσινα των δήμων .
Στις δημοτικές ή διαδημοτικές υποδομές μπορούν να γίνουν και άλλες δουλειές όπως η αξιοποίηση των αδρανών υλικών, επιδιορθώσεις και ανακατασκευές χρήσιμων υλικών όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά κλπ.
Φυσικά στο σύστημα της αποκεντρωμένης διαχείρισης θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν και περιφερειακές υποδομές, στους τομείς που οι επιμέρους δήμοι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν .
ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΑ
Επειδή απεχθανόμαστε το λαϊκισμό και την αοριστολογία εξηγούμε για ποιους λόγους χρειάζονται οι περιφερειακές υποδομές , τι σκοπό εξυπηρετούν και τι συμπεριλαμβάνουμε εμείς στις περιφερειακές υποδομές .
Χρειαζόμαστε μονάδες επεξεργασίας για τη συνέχιση της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών με μηχανικό τρόπο, από το «ρεύμα» του πράσινου κάδου και των υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων.
Όμως ούτε με όλα τα παραπάνω μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των υπολειμμάτων που θα υπάρχουν ακόμα και αν πετύχουμε πολύ ψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης .
Για αυτό χρειαζόμαστε και εγκαταστάσεις ασφαλούς τελικής διάθεσης του υπολείμματος όλων των προηγούμενων σταδίων.
Η ακριβής χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και ΧΥΤΥ, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής των όποιων βαρών σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας Αττικής.
Γνωρίζουμε πως η χωροθέτηση των τοπικών και των περιφερειακών υποδομών δεν είναι απλή υπόθεση . Πέρα από τα υπαρκτά ζητήματα των χρήσεων γης στα πολεοδομικά σχέδια κλπ , υπάρχουν και οι φοβικές αντιλήψεις για κάθε είδους δραστηριότητα διαχείρισης, ακόμη και για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
Το να λέμε όχι στις δημοτικές και περιφερειακές εγκαταστάσεις διαχείρισης και να μιλάμε γενικώς και αορίστως για μια «άλλη διαχείριση» ή γενικώς για την ανακύκλωση, είναι εύκολο αλλά ταυτόχρονα είναι σαν να κάνουμε μια τρύπα στο νερό .
Δίνουμε άλλοθι τους Πατούληδες και στα επιχειρηματικά συμφέροντα να κάνουν όργια με σκανδαλώδεις προμήθειες για την ανακύκλωση, για λογαριασμό των δήμων και να παρουσιάζουν ως σωτήρια λύση την καύση .
Δίνουμε άλλοθι στη μαφία των σκουπιδιών να προωθεί τις συνεχείς επεκτάσεις της Φυλής με την δικαιολογία της άρνησης των τοπικών κοινωνιών να δεχτούν υποδομές διαχείρισης στην περιοχή τους και να επικαλούνται τον κίνδυνο της κρίσης των σκουπιδιών .
Εγκαταστάσεις ασφαλούς τελικής διάθεσης (ΧΥΤ) πρέπει να γίνουν τώρα με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια .
Να θυμίσουμε σε όσους έχουν ασθενή μνήμη πως η βασικότερη διαφωνία μας με τη Ρένα Δούρου το 2015-16 ήταν ότι δεν έκανε χωροθετήσεις νέων χώρων υγειονομικής ταφής και το ίδιο κάνει τώρα και ο Πατούλης .
Το να λέμε λοιπόν όχι στο θάψιμο είναι σαν να επικροτούμε αυτές τις πολιτικές που οδηγούν στις συνεχείς επεκτάσεις της Φυλής για λόγους δημοσίου συμφέροντος ..
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου