Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Όρος Αιγάλεω , εκκλησία και εργοστάσιο σκουπιδιών Σχιστού. Θεέ μου συγχώραμε ..


 

Στις 19/8/2021 ψηφίστικε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  ρύθμιση  που προβλέπει την τροποποίηση του νόμου του 2742/1999 ο οποίος καθόριζε «τα όρια ζωνών προστασίας» του όρους Αιγάλεω, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί και κηρυχθεί «ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και ως περιοχές «απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος».

Στις ζώνες αυτές επιτρέπονταν  «μόνο η εγκατάσταση υπαίθριων ή ημιυπαίθριων καθιστικών (περίπτερα αναψυχής)», «ελαφρές εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, μετά από έγκριση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας  καθώς και λειτουργίες περιαστικού  πάρκου «με λειτουργίες αναψυχής, αθλητισμού, ελευθέρου και οργανωμένου πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε αυτή τη ζώνη  επιτρέπονταν  η ανέγερση κτιρίων αναψυκτηρίων, καφενείων, εστιατορίων, πολιτιστικών χρήσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων», των οποίων  τα εμβαδά  προβλέπονταν να είναι  πολύ περιορισμένα.

Με τη ρύθμιση  «Επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες προστασίας του Όρους Αιγάλεω η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων». 

Ήταν αυτό που λέμε πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.. 

Συγκεκριμένα :

Στο τέλος της περ. 6 της παρ. ΙΙ του άρθρου 21 του ν. 2742/1999 207) προστίθεται υποπερίπτωση ως εξής:
«  Οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων, εξαιρουμένης της διάθεσης, με τις ακόλουθες σωρευτικά απαιτούμενες προϋποθέσεις: α) να προβλέπονται στο εκάστοτε ισχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), β) να συνορεύουν με την Ζώνη Ε3 που Είναι περιοχή Εγκαταστάσεων Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και κτηνιατρείου, γ) να βρίσκονται εντός της Ζώνης Α και να καταλαμβάνουν κατά μέγιστο έκταση 0,3% της συνολικής έκτασης της Ζώνης Α, και δ) έως
την έναρξη λειτουργίας των ανωτέρων Εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, ο οικείος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη λειτουργία του Πρώην Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Σχιστού ως περιβαλλοντικού πάρκου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό, και για όσο χρονικό διάστημα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών
αποβλήτων υπέχει υποχρέωση συντήρησης του περιβαλλοντικού πάρκου. Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις δύναται να καταλαμβάνουν και τμήμα της Ζώνης Ε3. Για τους όρους δόμησης εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις της νομοθεσίας για την εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς Περαιτέρω ειδικούς Περιορισμούς.»

Έτσι κατοχυρώθηκε ο χώρος για να κατασκευαστεί η ΜΕΑ Πειραιά στο Σχιστό !

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικούς παράγοντες, ο χώρος αυτός ανήκει στην εκκλησία (μονή Πετράκη και στον αναπτυξιακό σύνδεσμο.

Το θέμα τώρα είναι να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί διαπραγματεύτηκαν με την εκκλησία , τι ανταλλάγματα έδωσαν και ποια είναι η οριστική συμφωνία . 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου