Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Μηνυτήρια αναφορά κατά Πατούλη - ΕΔΣΝΑ για τη δυσοσμία

 


 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Κατά:

ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΔΡΑ: Άντερσεν 6 και Μωραΐτη 90,115 25 Αθήνα

Περιφερειάρχη: Πατούλη Γεώργιο

Αντιπεριφερειάρχη: Πρόεδρο ΕΔΣΝΑ Κόκκαλη Βασίλειο

 

10/6/2022

 

Το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τις αρχές Μαΐου μέχρι και σήμερα 10/6/2022, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Φυλής, αλλά και των όμορων Δήμων έχουμε έρθει αντιμέτωποι με συνθήκες εξαιρετικής δυσοσμίας.

Γεγονός, που όπως είναι φυσικό εντείνει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας για τις επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά και που δυσκολεύει πάρα πολύ την καθημερινότητά μας.

Στην με αρ. πρωτ. 19180/26-02-2016 «Απόφαση Ανανέωσης της Άδειας Λειτουργίας της Α’ Φάσης του 2ου ΧΥΤΑ Δυτ. Αττικής και Τροποποίηση αυτής με την προσθήκη των κυττάρων Β3-Β6 της Β’ Φάσης του 2ου ΧΥΤΑ στη θέση «Σκαλιστήρι» του Δήμου Φυλής», στην Ενότητα (6.1), ο όρος Ε.9 αναφέρει ρητά «Να γίνονται μηνιαίες μετρήσεις οσμών και σκόνης σε κατάλληλες θέσεις περιμετρικά του ΧΥΤΑ. Οι μετρήσεις να κατατίθενται κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο στην αδειοδοτούσα αρχή και στο ΥΠΕΝ».

Επίσης στην ίδια ενότητα, ο όρος Ε.20 αναφέρει ότι «Σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών (όπως πυρκαγιά, προσέλευση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων λόγω έκτακτων συνθηκών, έλλειψη υλικού επικάλυψης, αστοχία μηχανήματος, εντοπισμός διαφυγής βιοαερίου ή στραγγισμάτων κ.τ.λ.) θα πρέπει να εφαρμόζεται το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, όπως περιγράφονται στην Μελέτη Οργάνωσης και Λειτουργίας…Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να διακόπτεται η είσοδος απορριμματοφόρων και να ενημερώνονται άμεσα οι παραπάνω αρμόδιες υπηρεσίες».

Τέλος, στην Ενότητα (6.2) της ίδιας Απόφασης, ο όρος Ε.34 αναφέρει το εξής «Να υπάρχει μέριμνα στα σημεία των κυττάρων για άμεση χωματοκάλυψη ειδικά αυτών που υπάρχει άμεση ορατότητα από τα γραμμικά έργα της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αποφεύγονται οι οπτικές οχλήσεις και εκλύσεις οσμών ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Να υπάρχει πάντα πρόσθετο απόθεμα χώματος για το σκοπό αυτό.».

 

Με βάση τα παραπάνω παρακαλείται ο Εισαγγελέας περιβάλλοντος να διατάξει έρευνα:

1)      Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης υλικού εδαφοκάλυψης και μηχανημάτων; Γιατί δεν εφαρμόζεται το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, όπως επιτάσσει η προαναφερθείσα Απόφαση Ανανέωσης της Άδειας Λειτουργίας, με διακοπή της εισόδου απορριμματοφόρων και την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών;

2)      Εφαρμόζεται ο όρος Ε.9 που επιβάλλει μηνιαίες μετρήσεις οσμών περιμετρικά του ΧΥΤΑ, και αν ναι ποιος τις διενεργεί και με ποια μεθοδολογία; Τι έδειξαν αυτές οι μετρήσεις για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο; Υπήρχε υπέρβαση ορίων ή εντοπισμός όχλησης λόγω οσμών, και αν ναι πως αντιμετωπίστηκε και πότε; Κατατέθηκαν οι μετρήσεις τον μήνα Απρίλιο, στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως απαιτεί η προαναφερθείσα Απόφαση Ανανέωσης της Άδειας Λειτουργίας;

3)      Διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν στην εφαρμογή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ή/και της Άδειας Λειτουργίας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή της Περιφέρειας Αττικής κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν λόγω του προβλήματος της δυσοσμίας; Αν ναι ποιες ήταν και ποιες οι ενέργειες των αντίστοιχων υπηρεσιών;

4)      Διατίθενται απόβλητα που προέρχονται από το Κ.Ε.Λ. Ψυττάλειας στον ΧΥΤΑ Φυλής και ποιους κωδικούς του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) περιλαμβάνουν; Αν ναι, τα απόβλητα αυτά ευθύνονται για την έκλυση δυσάρεστων οσμών;

5)      Την επίπτωση στην υγεία των κατοίκων του Δήμου Φυλής και των όμορων Δήμων εξαιτίας των οσμών που προκαλούνται από τα αιωρούμενα σωματίδια του ΧΥΤΑ Δ. Αττικής.

6)      Την ευθύνη των αρμοδίων υπαλλήλων και πολιτικών προϊσταμένων για την μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων που απαιτούνται από την νομοθεσία, για την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων του Δήμου Φυλής και των όμορων Δήμων.

7)      Την ανάγκη κλεισίματος του ΧΥΤΑ για όσο διάστημα διαρκεί η δυσοσμία και διενέργεια κατάλληλων παρεμβάσεων και ενεργειών προκειμένου να σταματήσει.

 

Βιρβίλης Πέτρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου