Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

(εξαιρετικό) Κάτω από τη βάση... στην έκθεση για το περιβάλλον. Σταυρογιάννη Λούλη



Η Κομισιόν για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την Ελλάδα - Θάβουμε το 81% των αποβλήτων, αναιμική η ανακύκλωση, ενώ ο φυσικός πλούτος προστατεύεται μόνο στα χαρτιά
Απελπιστικά κακές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, στην προστασία της δημόσιας υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και της διαφύλαξης του φυσικού πλούτου, όπως καταδεικνύει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον τίτλο «Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε. στην Ελλάδα».

Αυτή δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, όπως και για τα άλλα 27 κράτη - μέλη, και φανερώνει τη βαριά κληρονομιά, που περιλαμβάνει εκκρεμότητες δεκαετιών, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι μόνο...
Την ώρα, λοιπόν, που, μετά την καταδίκη του 2014 για τη λειτουργία πλήθους χωματερών, η χώρα έχει πληρώσει μέχρι τώρα χρηματικό πρόστιμο κοντά στα 40 εκατ. ευρώ (εφάπαξ και εξαμηνιαία) και θα πληρώνει μέχρι να κλείσουν και οι τελευταίες 20 και να αποκατασταθούν περί τις 46, η έκθεση διαπιστώνει ότι το 81% των αστικών αποβλήτων οδηγείται σε ΧΥΤΑ έναντι 31% του μέσου όρου της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως παραβιάζεται ο στόχος της Οδηγίας για εκτροπή των βιοαποβλήτων (τα λεγόμενα οργανικά κ.ά.) από την υγειονομική ταφή, αλλά και αναιμικά ποσοστά ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με την έκθεση η παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια και με τα δεδομένα του 2013 είναι ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (510 kg ετησίως ανά κάτοικο) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. γύρω στα 477 kg). Ανακυκλώνεται μόλις το 16% έναντι 27% του μέσου όρου της Ε.Ε. και μάλιστα παρατηρείται οπισθοδρόμηση. Στα απόβλητα συσκευασιών το ποσοστό ανακύκλωσης από 58,6% το 2012 μειώθηκε στο 52,4% το 2013. «Συνεπώς η χώρα δεν εκπληρώνει πλέον τον στόχο της ανακύκλωσης απορριμμάτων συσκευασίας που έχει οριστεί στο 55%» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2015 θεσμοθετήθηκαν από το ΥΠΕΝ και το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Βάσει αυτών η εθνική πολιτική για τα απόβλητα είναι προσανατολισμένη στους εξής στόχους - ορόσημα για το 2020: τα κατά κεφαλήν παραγόμενα απόβλητα να έχουν μειωθεί δραστικά, η προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων - βιοαποβλήτων να εφαρμόζεται στο 50% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων και η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).
«Η βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η πρόληψη και η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, καθώς και η αύξηση των ποσοστών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης θα βελτιώσει την αποδοτική χρήση των πόρων της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η πλήρης εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 15. 900 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης αποβλήτων κατά 1,675 εκατ. ευρώ» επισημαίνει η έκθεση.

Ατμοσφαιρική ρύπανση
«Η ποιότητα του αέρα στην Ελλάδα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες» προειδοποιεί η έκθεση. Μάλιστα για το έτος 2013 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτίμησε ότι περίπου 13.730 πρόωροι θάνατοι μπορούσαν να αποδοθούν στις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων (ΡΜ 10), περισσότεροι από 840 στις συγκεντρώσει όζοντος και 1.490 στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου. Για τα αιωρούμενα σωματίδια και για το διοξείδιο του αζώτου παρατίθενται οι υπερβάσεις των ορίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2014, ενώ για τον φωτοχημικό ρύπο του όζοντος επισημαίνεται ότι σε αρκετές περιοχές δεν επιτυγχάνονται οι τιμές - στόχοι και οι μακροπρόθεσμοι του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Εκφράζεται δε η εκτίμηση ότι "το εξωτερικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα όσον αφορά την υγεία υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως (προσαρμοσμένο ποσό 2010), στα οποία περιλαμβάνονται όχι μόνον η εγγενής αξία μιας πλήρους, υγιούς ζωής, αλλά και το άμεσο κόστος για την οικονομία. Αυτό το άμεσο οικονομικό κόστος συνίσταται σε απώλεια 3 εκατομμυρίων εργάσιμων ημερών, οι οποίες χάνονται κάθε χρόνο λόγω ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, με τις σχετικές δαπάνες να ανέρχονται για τους εργοδότες σε 396 εκατ. ευρώ ετησίως (προσαρμοσμένο ποσό 2010), για υγειονομική περίθαλψη σε περισσότερα από 27 εκατ. ευρώ ετησίως (προσαρμοσμένο ποσό 2010) και για τη γεωργία (απώλειες στη συγκομιδή) σε 108 εκατ. ευρώ ετησίως (2010).

Βιοποικιλότητα
«Ένα μείζον εμπόδιο» θεωρεί η έκθεση για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των τόπων που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 την έλλειψη ενός εθνικού συστήματος για την ολοκληρωμένη διοίκηση και λειτουργία των προστατευόμενων περιοχών (όπου περιλαμβάνονται η στρατηγική, η διάρθρωση, τα προγράμματα διαχείρισης, οι αρμοδιότητες, η χρηματοδότηση, η εφαρμογή και η παρακολούθηση). Επιπρόσθετα παρατηρεί πως, παρ’ ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια διαχείρισης και άλλα εργαλεία σε διάφορες περιοχές κυρίως με χρηματοδότηση του LIFE και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, «λίγα είναι αυτά που υλοποιούνται με σταθερό και συντονισμένο τρόπο».

 ΠΗΓΗ: http://www.avgi.gr/article/10810/7932798/kato-apo-te-base-sten-ekthese-gia-to-periballon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου