Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Για τον πατέρα μου.. τον άνθρωπό που μου κόλλησε το μικρόβιο. (αντί αφιερώματος στις 1000 αναρτήσεις).Όταν σκεφτόμουν τι θα πρέπει να γράψω για την χιλιοστή ανάρτηση του antilogos.15 , στο μυαλό μου ερχόταν συνεχώς η εικόνα του πατέρα μου.
Και αυτός όλο κάτι τέτοια σκεφτόταν. Καθόταν μόνος του ώρες ατελείωτες και  έγραφε.  Ήταν ένας παθιασμένος άνθρωπος.  
Ο πατέρας μου ο Μανώλης ο Μπιζάς είχε καταφέρει  σπουδαία πράγματα με τις τοπικές εφημερίδες στο Καματερό. Η  «ΑΛΛΑΓΗ του Καματερού» είχε παίξει πολύ  σπουδαίο ρόλο για να αλλάξουν οι ισορροπίες  στο Καματερό την εποχή εκείνη.
Η χιλιοστή ανάρτηση λοιπόν είναι αφιερωμένη στον πατέρα μου. Τον άνθρωπο  πού μου κόλλησε το «μικρόβιο» της αριστεράς και του τοπικού τύπου.
Αναδημοσιεύω το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας ΑΛΛΑΓΗ που είχε γράψει ο ίδιος το 1976.
40 χρόνια μετά , τα κείμενα  του ξαναγράφονται από τον γιό του στον  δικό του «τοπικό τύπο»..  Μακάρι να μπορούσε να το δει..

Εμμανουήλ Μπιζάς 1914- 1987
Η  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΗΣ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ  ΜΑΣ
Χολωθήκαν οι άσπονδοι φίλοι μας από το άρθρο μας στο προηγούμενο φύλλο της «Αλλαγής του Καματερού» για την ανάγκη της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μπροστά στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίσει.
Χολωθήκαν και οι δηλωμένοι εχθροί μας. Αυτοί που υπηρέτησαν, που ύμνησαν, που εκλιπάρησαν την χούντα και αυτοί που ονειρεύονται την νεκρανάστασή της, γιατί προς αυτούς στρέφονται τα πυρά της εφημερίδας μας.
Κάνετε πολιτική, μας φώναζαν, αφού αποτείνεστε στα δημοκρατικά κόμματα και τις προοδευτικές δυνάμεις.
Λέτε  ψέματα όταν διατείνεστε πώς άσχετα από κομματικές τοποθετήσεις και συμπάθειες αγωνίζεστε για τα τοπικά συμφέροντα.
Καιρός  λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά τα πράγματα.
Μάλιστα  κύριοι , κάνουμε πολιτική.
Όχι όμως την πολιτική που προσπαθείτε να μας αποδώσετε ή την πολιτική που θα θέλατε και σας συμφέρει να ακολουθήσουμε.
Όχι  την πολιτική της υποτέλειας στα αστοτσιφλικάδικα συμφέροντα.
Όχι  την πολιτική της συνθηκολόγησης σ ότι είναι ξένο προς το συμφέρον του τόπου.  
Όχι  την πολιτική της διάσπασης των υγιών προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
Άλλωστε ο τίτλος μας «Μηνιαία Δημοκρατική Εφημερία Τοπικών Συμφερόντων» ξεκαθαρίζει την θέση μας.
Πολιτική μας είναι η συσπείρωση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων γιατί αυτό συμφέρει τον τόπο.
Πολιτική μας είναι ο αγώνας ενάντια σε εκείνους που για τα ατομικά τους συμφέροντα θέλουν να θάψουν το Καματερό και να το αφήσουν πίσω από τον πολιτισμό και την πρόοδο.
Πολιτική μας είναι η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών. Η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο της οικονομικής όσο κα της διοικητικής. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του συνδημότη μας.
Πολιτική μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του τόπου σ όλους τους τομείς : στον πολεοδομικό , στον εκπολιτιστικό , στον μορφωτικό, στον τομέα της παιδείας, της συγκοινωνίας , την υγιεινής και σε κάθε τι που λέγεται πρόοδος , προκοπή , πολιτισμός.
Προς αυτή την πολιτική ζητούμε την συσπείρωση και την συνεργασία των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων γιατί αυτή θα υπερασπισθεί και θα προωθήσει τα τοπικά συμφέροντα και θα φράξει τον δρόμο στους κινδύνους που μας απειλούν .
Πολιτική μας είναι η γενικότερη τοποθέτηση μας στα πανελλαδικά προβλήματα.
Δεν είναι δυνατόν να μας αφήνει αδιάφορους το δράμα των αδερφών μας της Κύπρου.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το παλλαϊκό αίτημα για αποχουντοποίηση.
Δεν γίνεται να κλείσουμε τα αυτιά στην κραυγή απόγνωσης του Κρητικού λαού για τις βάσεις που απειλούν να σβήσουν το όμορφο νησί μας από τον χάρτη και να ξεκληρίσουν ολόκληρη την Ελληνική μας γενιά.
Δεν μπορεί να κλείσουμε τα μάτια στους αγώνες των Ελληνίδων για τα δικαιώματα τους , των νέων για μόρφωση , των εργατών για το μεροκάματο και ανθρώπινους όρους δουλειάς, του λαού μας για την ακρίβεια που μας γονατίζει.
Ένα μικρό μα αναπόσπαστο κομμάτι είναι και το Καματερό μέσα στον Ελλαδικό χώρο.
Συμπάσχουμε μαζί με όλους του άλλους Έλληνες στα δεινά.
Γιορτάζουμε μαζί τους στις χαρές.
Αγωνιζόμαστε μαζί με ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για ένα καλύτερο αύριο.
Κι ακόμα αισθανόμαστε την αδελφοί με εκείνους τους λαούς που στενάζουν κάτω από τα δεσμά του Φασισμού γιατί και εμείς τα δοκιμάσαμε και μ αυτούς που αγωνίζονται να αποχτήσουν εθνική ανεξαρτησία ή να μην την χάσουν.
Αυτή είναι η πολιτική μας. Αντρίκια . Σταράτη. Ξεκαθαρισμένη.
Αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα τοπικά μας συμφέροντα.
Και προς αυτήν την πολιτική καλούμε όλους τους Καματεριώτες να μας δώσουν το χέρι.
Γνωρίζουμε πως αυτό δεν είναι εύκολο και δεν τρέφουμε αυταπάτες. Πρέπει απ όλες τις πλευρές να παραμεριστούν τα πάθη, να υποταχτούν  στο γενικότερο συμφέρον οι προσωπικές φιλοδοξίες , να ριχτούν στο καλάθι με τα άχρηστα τα μίση, οι αντεγκλήσεις , οι φιλυποψίες και να ενωθούμε σε ένα κοινό σκοπό: το συμφέρον του τόπου και του λαού μας.
1 Μάη 1976

Για την αντιγραφή Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.
Πατέρα σε ευχαριστώ. Δεν σε ξεχνώ ποτέ.
ο πατέρας μου με τα αδέρφια μου Πάνο και Λάμπρο στο σπίτι μας στους Αμπελόκηπους.

εξόρμηση για το  μοίρασμα  της ΑΛΛΑΓΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου