Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ρένα Δούρου : δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί μονάδα επεξεργασίας που δεν περιλαμβάνεται στο ΠΕΣΔΑ.


ΣΧΟΛΙΟ : Δημοσιεύουμε σήμερα το σημείωμα της περιφερειάρχη Αττικής Κ. Ρένας  Δούρου που στάλθηκε προς το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις 14/11/ 15 επειδή επρόκειτο την επομένη να γίνει η συνέντευξη τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.
Για τα γενικότερα θέματα που θίγει το σημείωμα της κ . Δούρου έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν και για αυτό δεν θα κάνουμε καμιά αναφορά σε αυτό το σχόλιο.
Σε ότι αφορά το θέμα της μονάδας επεξεργασίας στην περιοχή δήμου του Ασπροπύργου η περιφερειάρχης δηλώνει πως «το ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπει τέτοια μονάδα στην περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου και το γεγονός αυτό λειτουργεί ως απαγορευτικός παράγοντας για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας, καθώς, προκειμένου να υπάρξει νόμιμη αδειοδότηση, οποιαδήποτε εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να περιλαμβάνεται ή να επιτρέπεται στον αντίστοιχο ΠΕΣΔΑ.

Ολόκληρη η επιστολή της κ. Δούρου.
Προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις σε σχέση με τη νέα πολιτική αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής και για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών, πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  • Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής περιγράφει με σαφήνεια τη νέα, οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά, δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις καθώς και τον Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα περί Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, ύστερα από σχετική απόφαση του Δήμου Αθηναίων, ο εν ισχύ πλέον, από τον Δεκέμβριο του 2016, ΠΕΣΔΑ (ΦΕΚ 4175 Β’ με την οποία επικυρώνεται η απόφαση έγκρισης του ΠΕΣΔΑ), δεν προβλέπει τέτοια μονάδα στην περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως απαγορευτικός παράγοντας για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας, καθώς, προκειμένου να υπάρξει νόμιμη αδειοδότηση, οποιαδήποτε εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να περιλαμβάνεται ή να επιτρέπεται στον αντίστοιχο ΠΕΣΔΑ. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο θέμα της «θερμικής αξιοποίησης» στην επεξεργασία των αποβλήτων, αυτή δεν προτείνεται τόσο από τον οικείο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Αττικής όσο και από τον ΕΣΔΑ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Δήμο Αθηναίων, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτός, δια του αντιπροσώπου του κου Α. Βαρελά, κατά την 1η Συνεδρίαση του ΔΣ στις 15 Μαρτίου 2016 (https://www.edsna.gr/images/pdf/001,2016.pdf) ενέκρινε το νέο ΠΕΣΔΑ. Παράλληλα ουδέποτε, και από κανέναν (δήμο, φορέα, παράγοντα) τέθηκε θέμα δημιουργίας τέτοιας μονάδας και συμπερίληψη της στον ΠΕΣΔΑ Αττικής. Τέλος επισημαίνεται ότι,  σύμφωνα με τον επικυρωμένο ΠΕΣΔΑ, ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία δυο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων ανατολικά και δυτικά του Δήμου Αθηναίων,  οι οποίες και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, ενώ για τον Δήμο Ασπροπύργου προβλέπεται ότι θα εξυπηρετείται από το ΕΜΑ Άνω Λιοσίων.  
  • Σε ό,τι αφορά το θέμα δήθεν επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζουμε ότι κάτι τέτοιο, όπως προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια από τον ΠΕΣΔΑ, δεν ισχύει. Αντιθέτως, διακηρυγμένος στόχος της σημερινής Διοίκησης τόσο του ΕΔΣΝΑ όσο και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους, είναι να πάψει να υφίσταται το μέχρι σήμερα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου διάθεσης των απορριμμάτων, στο πλαίσιο της κατάργησης της αναχρονιστικής όσο και επικίνδυνης πρακτικής της ταφής των απορριμμάτων. Σε ό,τι αφορά στο Εργοστάσιο Μηχανικής Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, προβλέπεται η λειτουργική του αναβάθμιση, σε πλήρη εναρμόνιση με ό,τι προβλέπεται από τον ΕΣΔΑ και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, για τις σύγχρονες ανάγκες και προκειμένου να παράγει όσο το δυνατό ποιοτικότερο προϊόν.

  • Σε ό,τι αφορά δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ σχετικά με την κατασκευή των νέων υποδομών αποκεντρωμένης διαχείρισης, σημειώνεται ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ΕΔΣΝΑ έχουν προβεί σε όλες τις νόμιμα προβλεπόμενες, απαραίτητες ενέργειες. Συγκεκριμένα, στην παρούσα χρονική περίοδο και ύστερα από την πρόσφατη εκχώρηση του ποσού των 150 εκατ. €  στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, εκδόθηκαν άμεσα οι ανάλογες προσκλήσεις ενώ έχουν γίνει ή προγραμματίζονται οι εξής ενέργειες:

1.     Στις 06/10/2016 υποβλήθηκε στην Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», αίτηση χρηματοδότησης με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Νήσου Ύδρας», συνολικού προϋπολογισμού 6.400.000,00€.
2.     Στις 09/11/2018 υποβλήθηκε στην Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Αττικής, αίτηση χρηματοδότησης με τίτλο «Ανάπτυξη της διακριτής συλλογής, ανακύκλωσης και ανάκτησης βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής», και συνολική δημόσια δαπάνη 7.654.019,04 ευρώ. Στην παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από την υπηρεσία διαχείρισης.


3.     Στις 23/11/2018 πρόκειται να υποβληθεί στην Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Αττικής, αίτηση χρηματοδότησης με τίτλο «Λειτουργική Αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Άνω Λιοσίων», και συνολικού προϋπολογισμού περίπου 25.000.000,00€.

Τέλος, εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται να υποβληθούν στην Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Αττικής αιτήσεις χρηματοδότησης για Μονάδες Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων για τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά, ΒΑ Αττικής καθώς και για Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, με διαθέσιμα ποσά που έχουν ήδη δεσμευθεί για τα ανωτέρω έργα.
·         Αναφορικά, τέλος, με τις χωροθετήσεις των ΧΥΤΥ, σημειώνεται ότι αυτές σκιαγραφούνται με σαφήνεια στο νέο ΠΕΣΔΑ και πλέον σήμερα βρισκόμαστε στην απαραίτητη φάση διαβούλευσης προκειμένου να προχωρήσουμε, Περιφέρεια, Δήμοι και τοπικές κοινωνίες, στην εφαρμογή της νέας, αποκεντρωμένης πολιτικής διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής.
Ρένα Δούρου

Περιφερειάρχης Αττικής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου