Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

(αηδιασμένος) Οι “γυψοσανίδες” της Φυλής δεν έσπασαν . Του Θωμά Μπιζά.



Πριν από 7 μήνες,  στις 28 Μαρτίου του 2018 , η ΕΦΣΥΝ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της και με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Τοξική βόμβα απειλεί την Αττική” ΕΔΩ , αποκάλυψε το μεγάλο περιβαλλοντικό σκάνδαλο των μελετών που έκρυβε για 2.5 χρόνια ο δήμαρχος Φυλής και που αφορούσαν τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής.

Για λίγες ημέρες το θέμα αυτό “έπαιξε” σε κάποια δελτία ειδήσεων και σε λίγα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα (κυρίως μετά την αναφορά των ευρωβουλευτών Σ. Σακοράφα και Ν. Χουντή στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου) και μετά το θέμα θάφτηκε κυριολεκτικά.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από την πρώτη στιγμή έκανε τα πάντα προκειμένου αυτές οι μελέτες να δημοσιοποιηθούν αλλά οι διασυνδέσεις του κυκλώματος των σκουπιδιών αποδείχτηκαν πολύ πιο ισχυρές από τις δυνατότητες του κινήματος.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απευθύνθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φυλής, στην ίδια την εταιρεία που έκανε τις μελέτες την ASPROFOS , στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος , στην Περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Δούρου , σε περιφερειακούς συμβούλους από όλο το πολιτικό φάσμα πλην της Χρυσής Αυγής, στην ΠΟΕ-ΟΤΑ , σε δεκάδες εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και η απάντηση ήταν ... σιωπή.
Οι βουλευτές του υπολοίπου Αττικής , οι απίθανοι αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας που υποτίθεται πως έχουν και την ευθύνη της περιοχής , οι περιφερειακοί σύμβουλοι ακόμα και της Φυλής έκαναν πως δεν άκουγαν.. Κανονική omerta !
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και οι “Φίλοι της Φύσης” στις 29/3/18 έκαναν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Περιβάλλοντος ζητώντας την δημοσιοποίηση των μελετών .
Η εισαγγελία Περιβάλλοντος μετά από αυτό, ζήτησε και πήρε τις μελέτες από τον δήμαρχο αλλά αρνήθηκε να τις παραδώσει στους ανθρώπους που έκαναν την μηνυτήρια αναφορά με την αστεία δικαιολογία πως οι μελέτες αποτελούν πλέον μέρος μιας δικογραφίας που συσχετίστηκε με μια παλαιότερη αναφορά και τρέχα γύρευε . 
Στις 2/7/18 έγινε και δεύτερο αίτημα στην εισαγγελία Περιβάλλοντος από εμένα προσωπικά και τον κάτοικο  Ζεφυρίου κ. Χαρίλαο Μαρμάρου με το οποίο ζητούσαμε τις μελέτες επειδή προτιθέμεθα να ασκήσουμε ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων αγωγές αποζημίωσης εναντίον του Δήμου Φυλής και το περιεχόμενο των ανωτέρω δύο (2) μελετών είναι απολύτως απαραίτητο.
Και πάλι η εισαγγελία Περιβάλλοντος με τον αστείο ισχυρισμό πως εμείς δεν έχουμε έννομο συμφέρον να ζητάμε αυτές τις μελέτες απέρριψε το αίτημα μας και τις έστειλε στο εφετείο για μερική αρχειοθέτηση ! Δηλαδή πήραν στα χέρια τους τις μελέτες για να τις κρύψουν καλύτερα !
Η δικαιοσύνη αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά πως δεν είναι και τόσο τυφλή. Απλά κλείνει τα μάτια όταν οι άνθρωποι που ζητάν το δίκιο τους δεν είναι κάποιοι “επώνυμοι” αλλά είναι κάποιοι ασήμαντοι από τον απόπατο της Αττικής και τα συμφέροντα της άλλης πλευράς είναι πολύ μεγάλα.
Ακόμα και τα κόμματα της όλης αριστεράς (κυβερνητικής – κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) έκαναν το κορόιδο αφήνοντας κάποιους λίγους ανθρώπους να τρέχουν στα δικαστήρια για το αυτονόητο που είναι το δικαίωμα των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφορία. Οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ της αριστεράς (με εξαίρεση το TVXS και αυτό για μία φορά) δεν μπήκαν στον κόπο να ασχοληθούν..
Το αν η στάση των κομμάτων της αριστεράς υπαγορεύεται από πιθανές σχέσεις με τα συμφέροντα των σκουπιδιών ή από υπολογισμό του πολιτικού κόστους - οφέλους , είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Αυτό το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι.
σ.σ. Για την στάση της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) δεν μιλώ,  γιατί αυτοί είναι δεδομένο πως σχετίζονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα  των σκουπιδιών. 
Αυτό που γνωρίζουμε εμείς με βεβαιότητα είναι πως η δικιά μας “γυψοσανίδα” που όλοι ξέρουν πως κρύβει σοβαρά στοιχεία για την ρύπανση της περιοχής από τον ΧΥΤΑ, δεν έσπασε ακόμα.
Τα ένοχα μυστικά και τα ντοκουμέντα παραμένουν καλά κρυμμένα στα συρτάρια του ανεκδιήγητου δήμαρχου της Φυλής και της εισαγγελίας Περιβάλλοντος , μακριά από τα μάτια των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτή την περιοχή.
Αυτοί ας πεθάνουν. Ας αρρωστήσουν και οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
Αρκεί να μην χαλάσει το “κόλπο” με τα ενεργειακά πάρκα στην παλιά χωματερή και με την νέα επέκταση του ΧΥΤΑ που έρχεται οσονούπω . 
Για την δική μας “γυψοσανίδα” δεν υπάρχουν βαθειά λαρύγγια , ούτε επιθεωρητές διαφθοράς.
Μόνο κάποιοι λίγοι υπάρχουν που βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά . Όμως έτσι οι “γυψοσανίδες” της δυτικής Αττικής δεν θα σπάσουν ποτέ.
Ας γινόταν καμιά κατάληψη από καμιά εκατοσταριά ανθρώπους στο γραφείο του δημάρχου ή και των άλλων αρμοδίων και θα βλέπαμε πως σπάνε οι “γυψοσανίδες” και στα δυτικά.
Αλλά τι να λέμε τώρα; εδώ στην Φυλή υπογράφονται σύμφωνα συμβίωσης με τους θύτες.
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου