Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Η σικέ διαβούλευση του κ. Πατούλη για το ΠΕΣΔΑ.

 

Με επιστολή του στους βουλευτές,  τους δημάρχους και τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους  ο κ. Πατούλης  τους ζητά να πάρουν μέρος στη διαβούλευση για το νέο ΠΕΣΔΑ μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Τους ζητά να «πάρουν θέση» συμμετέχοντας  στη διαβούλευση , ώστε  να διαμορφώσουν όλοι μαζί  το σχέδιο , για μια «πράσινη» και βιώσιμη Αττική.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στις 31/5/2021, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ παρέλαβε το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής  και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κατέθεσε αμέσως και δημόσια τις βασικές παρατηρήσεις του για το νέο ΠΕΣΔΑ .
Διαβάστε την αναλυτική κριτική στο νέο ΠΕΣΔΑ

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό ..

Το θέμα είναι ότι ο κ. Πατούλης  επιχειρεί μέσω της διαβούλευσης να νομιμοποιήσει προειλημμένες  αποφάσεις  που έχουν ληφθεί από τον ΕΔΣΝΑ χωρίς να ρωτηθεί κανείς .

Αλήθεια ποιον ρώτησε ο κ. Πατούλης όταν αποφάσισε να κάνει  τις ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων ) στη Φυλή και το Σχιστό με ΣΔΙΤ;

Ποιον ρώτησε προκειμένου να καταργήσει  τις 2 ΜΕΑ του κεντρικού τομέα και στη θέση τους να κάνει μια ΜΕΑ 450.000 τόνων «κατ΄ ελάχιστο» στη Φυλή;

Ποιον ρώτησε προκειμένου να κάνει νέο διαγωνισμό για τον Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Νοσοκομειακών Αποβλήτων στη Φυλή;

Ποιον ρώτησε προκειμένου να κατασκευάσει νέο  ΧΥΤΑ μέσα  στον ανενεργό  ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, ο οποίος έχει σταματήσει να δέχεται απορρίμματα από το 2005-2006;

Ποιον ρώτησε για την περίφημη προμήθεια 223,5 €, αναφορικά με «εξοπλισμό ανακύκλωσης»  και την προμήθεια –υπερκοστολογημένων-  απορριμματοφόρων; «Κάποιοι πίσω από κλειστές πόρτες, σε δωμάτια 2 επί 2 αποφασίζουν και χρεώνουν τον ΕΔΣΝΑ με μισό  δισ. ευρώ!» είπε για αυτή τη σύμβαση ο κ.  Γρ. Κωσταντέλος δήμαρχος Βάρης , Βούλας , Βουλιαγμένης . 

Δεν μιλάμε για τα μεγάλα θέματα που βάζει ο νέος ΠΕΣΔΑ όπως τους ποσοτικούς στόχους που μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν λειτουργήσουν μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) , ούτε για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης κλπ.

Μιλάμε για αποφάσεις με τεράστιο οικονομικό μέγεθος όπως οι ΜΕΑ Φυλής και Σχιστού 640 εκατομμύρια  ευρώ και την προγραμματική σύμβαση για τον  «εξοπλισμό ανακύκλωσης» 223,5 ευρώ. 

Όλες αυτές οι αποφάσεις που προαναφέρουμε πάρθηκαν από την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ δια περιφοράς (ούτε καν με τηλεδιάσκεψη) και χωρίς να ρωτηθεί κανείς . Ούτε δήμαρχοι , ούτε περιφερειακοί σύμβουλοι , ούτε καν το ίδιο το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ!

 Και αφού πήραν τις κρίσιμες αποφάσεις και ολοκλήρωσαν τους διαγωνισμούς τώρα θυμήθηκαν την διαβούλευση για να νομιμοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

Η υποκρισία περισσεύει στον κ. Πατούλη .

 Τώρα ζητά να του υποδείξουν οι άλλοι «πιθανές θέσεις, πέραν αυτών του νόμου 3164/2003, για τη δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας ή/και ΧΥΤΥ». Μόνο ένας ανόητος δεν καταλαβαίνει ότι ο κ. Πατούλης ζητώντας από τους άλλους να του υποδείξουν χώρους πετά τη μπάλα στην εξέδρα.

 Ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα βρεθεί κανείς να υποδείξει νέους χώρους. Οι νέοι χώροι πρέπει να βρεθουν με νέες μελέτες χωροθέτησης ή με αξιοποίηση των υπαρχόντων μελετών αλλά αυτό είναι δική του δουλειά και του ΕΔΣΝΑ και κανενός άλλου. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει προτείνει να γίνουν τουλάχιστον 2 νέοι χώροι υγειονομικής ταφής εκτός δυτικής Αττικής με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτίρια . 

Τώρα ομολογεί υποκριτικά ότι  «ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι ήδη υπερ-κορεσμένος» αλλά δεν λέει  ότι σε μέσα αυτόν τον υπερ-κορεσμένο ΧΥΤΑ αποφάσισε να κάνει άλλους 2 ΧΥΤΑ 700.000 και 4.000.000 κ.μ .

Δεν λέει ότι έχει ήδη αποφασίσει δίπλα στην εγκατάσταση της Φυλής να κάνει ένα νέο πάρκο κυκλικής οικονομίας που θα περιλαμβάνει και νέο ΧΥΤΑ και το νέο υπερ- εργοστάσιο των 450.000 τ/έτος .

Μάλλον μας είδε αλευρωμένους και μας πέρασε για μυλωνάδες ο κ. Πατούλης.  Νομίζει ότι  με το παραμύθι της  σικέ διαβούλευσης  «κατόπιν εορτής» μπορεί να μας κοροϊδέψει. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου