Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Γιατί η διοίκηση του κ. Βλάχου δεν έκανε προσφυγή στο ΣτΕ ;

 

Ο κ. Βλάχος τελικά αποφάσισε να μην προσφύγει ο δήμος Πετρούπολης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της  εγκατάστασης της Φυλής από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας .

Ένα είναι βέβαιο. Η απόφαση της διοίκησης του κ. Βλάχου τους μόνους που χαροποιεί είναι τον κ. Πατούλη και το κύκλωμα των σκουπιδιών που έχουν το δόγμα «όλα στη δυτική Αθήνα». Αυτοί σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

 Για  τους κατοίκους της Πετρούπολης -και όχι μόνο- που υποφέρουν τόσα χρόνια από τη χωματερή της Φυλής είναι χωρίς αμφιβολία μια ιστορικά κακή απόφαση .

Φυσικά για να πάρουν μια τέτοια απόφαση έχουν τους λόγους τους . Η διοίκηση του δήμου και ο κ. δήμαρχος  αποφάσισαν να μην προσφύγουν στο ΣτΕ έχοντας  κάποιο πολιτικό σκεπτικό,  που το γνωρίζουν μόνο αυτοί .

Το πολιτικό σκεπτικό της διοίκησης του κ.  Βλάχου δεν το γνωρίζουμε και σε τελευταία ανάλυση δεν μας αφορά.

Αυτό που μας αφορά γιατί αφορά την ίδια μας τη ζωή, είναι  η περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης . Η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ δεν είναι απλά μια πολιτική πράξη του υπουργείου περιβάλλοντος.

 Είναι μια διοικητική πράξη που για να ακυρωθεί χρειάζεται απόφαση  του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου  και για να γίνει αυτό, πρέπει κάποιοι να προσφύγουν ζητώντας την ακύρωσή της.

Η δική μας γνώμη,  είναι πως η μελέτη  περιβαλλοντικών επιπτώσεων πέραν όλων των άλλων είναι και νομικά διάτρητη και  αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί με νομικά επιχειρήματα για να ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Είναι διάτρητη γιατί δεν τηρούνται οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για τα απόβλητα , τα ύδατα και την κλιματική αλλαγή .

Είναι διάτρητη γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη η μονάδα παραγωγής βιοαερίου , ο αποτεφρωτήρας και η μονάδα της WATT·

Είναι διάτρητη γιατί δεν υπάρχει  προσδιορισμός των ακριβών ορίων της εγκατάστασης και των κινδύνων που   εγκυμονούνται.

Είναι διάτρητη γιατί είναι παράνομη η χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΑ Φυλής σύμφωνα με το υφιστάμενο περιφερειακό σχέδιο.  

Είναι διάτρητη γιατί δεν εξετάζονται δεδομένα σχετικά με την μόλυνση του αέρα , του εδάφους και των υπόγειων υδάτων . Δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Αλλά για να αποδειχτούν όλα αυτά στο ΣτΕ,  χρειάζεται να γίνει προσφυγή . Οι δικαστές δεν αποφασίζουν διαβάζοντας προκηρύξεις και ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων .

Ο κ. δήμαρχος γνωρίζει πως όλα αυτά θα μπορούσε να τα αποδείξει με νομικά επιχειρήματα στο ανώτατο δικαστήριο,  αλλά για κάποιους λόγους επέλεξε να μην το κάνει.

Δεν γνωρίζουμε αν η απόφασή του στηρίζεται σε τεκμηριωμένη εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου,  ή πάρθηκε με καθαρά πολιτικά κριτήρια και ποια είναι αυτά.

Ελπίζουμε να μην μπήκαν στη ζυγαριά από τη μια μεριά οι καλές σχέσεις με τον κ. Πατούλη και από την άλλη μεριά η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία και η πλάστιγγα έγειρε προς τις καλές σχέσεις με τον κ. Πατούλη.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Πετρούπολης αυτόματα τίθενται υπό αμφισβήτηση από τους πολίτες.  

Οι πολίτες δικαιολογημένα θα αμφισβητούν τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης και κατ΄ επέκταση και του δημοτικού συμβουλίου και αυτό μόνο καλό δεν είναι .

Οι Ρωμαίοι έλεγαν για τη γυναίκα του Καίσαρα πως  δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια.

Στη σημερινή εποχή που υπάρχει τεράστια κρίση αξιοπιστίας στην πολιτική, όλοι -και πριν από όλους οι κρατούντες-, πρέπει σε κάθε ευκαιρία να αποδεικνύουν πως αυτά που λένε τα εννοούν .

Ο κ. Βλάχος με την προσφυγή στο ΣτΕ ,είχε την ευκαιρία να αποδείξει πως όσα λέει τα εννοεί,  αλλά την έχασε .

Υ.Γ μη μας πει ο κ . δήμαρχος πως είμαστε προκατειλημμένοι μαζί του , γιατί το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στήριξε όλες τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου περισσότερο και από την ίδια την διοίκηση του.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου