Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ν. Σαράντης : ιδιοκτησιακές αντιλήψεις και οι πρακτικές καταπάτησης τμημάτων του Πάρκου από τον Δήμο Ιλίου μας βρίσκουν αντίθετους από θέση αρχής



Με επιστολή του στον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης του πάρκου Αντώνης Τρίτσης ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων -Καματερού Ν. Σαράντης δηλώνει την κάθετη διαφωνία του με την παραχώρηση στον δήμο Ιλίου 12 στρεμμάτων για αθλητικές εγκαταστάσεις. 
Δημοσιεύουμε  ολόκληρη την επιστολή: 

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι μέλη του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης               



Αποτελεί πάγια θέση του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού η υπεράσπιση της φυσιογνωμίας, του χαρακτήρα και της λειτουργικότητας του Πάρκου ως ενιαίου χώρου που ανήκει στους πολίτες της Αττικής και προφανώς στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.

Θεωρώ ότι κατανοείτε απολύτως, πόσο μάλλον εσείς προσωπικά κ. Πρόεδρε με την επιστημονική σας ιδιότητα, την κρίσιμη σημασία που έχει ο ενιαίος χαρακτήρας του Πάρκου, όχι μόνο διοικητικά αλλά πρωτίστως λειτουργικά, για την επίτευξη των στόχων δημιουργίας και λειτουργίας του.
 Το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης δεν μπορεί να αποτελέσει απλό άθροισμα παρακείμενων μεταξύ τους χώρων, πρακτικά δηλαδή να τεμαχιστεί για να εξυπηρετηθούν επιμέρους ανάγκες των όμορων Δήμων. Διαδικασία που εφόσον επιτρέψουμε να ξεκινήσει, είναι άγνωστο που μπορεί να καταλήξει.
Ευθέως σας επισημαίνουμε τους φόβους μας ότι μια διαδικασία κατάτμησης του Πάρκου μέσω παραχωρήσεων μπορεί να ανοίγει θεσμικά την οδό για νέες μελλοντικές παραχωρήσεις, ακόμη και εκτός του δημοσίου τομέα. Αυτό ισχύει ως ενδεχόμενο ανεξάρτητα; των προθέσεων του ΔΣ του Φορέα, γιατί οι θεσμικές αποφάσεις αναπτύσσουν την δική τους δυναμική.
Πέραν αυτού οι ιδιοκτησιακές αντιλήψεις και οι πρακτικές καταπάτησης τμημάτων του Πάρκου από τον Δήμο Ιλίου μας βρίσκουν αντίθετους από θέση αρχής. Καθώς μάλιστα δεν κατανοούμε τι προσφέρουν στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι επισκέπτονται ούτως ή άλλως ελεύθερα το Πάρκο και κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του.
Αυτές οι ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του Δήμου Ιλίου για το Πάρκο επιδιώκουν να το μετατρέψουν από «κοινό αγαθό» σε «αγαθό λέσχης». Ενώ δηλαδή η χρήση του δεν είναι από τη φύση της ανταγωνιστική μεταξύ των πολιτών, να υπάρχουν διαδικασίες επιλογής (χρήση από  περιορισμένο αριθμό πολιτών συγκεκριμένου Δήμου) στην πρόσβαση σε τμήματα του.
 Όμως η υπεράσπιση των «κοινών αγαθών» αποτελεί την σύγχρονη τάση των προηγμένων κοινωνιών ενώ είναι δεδομένη η τάση των «αγαθών λέσχης» να μετατρέπονται σταδιακά σε «ιδιωτικά αγαθά». Για λόγους λοιπόν προστασίας του Πάρκου, της φυσιογνωμίας και της πολύτιμης λειτουργίας του ως «κοινό» των πολιτών, είμαστε κατηγορηματικά και κάθετα αντίθετοι στις παραπάνω λογικές.
 Η πρόταση για παραχώρηση έκτασης 12 στρεμμάτων στην καρδιά του Πάρκου στον Δήμο Ιλίου για κατασκευή 3 νέων γηπέδων αθλοπαιδιών ενώ ήδη ο Δήμος Ιλίου κάνει χρήση των παρακείμενων υπαρχόντων γηπέδων είναι για μας απαράδεκτη. Γιατί ο  Δήμος Ιλίου έχει ήδη την χρήση ποδοσφαιρικού και βοηθητικού γηπέδου σε παρακείμενη έκταση του Πάρκου. Υπενθυμίζουμε ότι το γκαράζ των απορριμματοφόρων του Δήμου Ιλίου βρίσκεται σε χώρο του Πάρκου που είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Επίσης  ότι ο Δήμος Ιλίου αυθαιρέτως νέμεται και άλλη παρακείμενη έκταση στην οποία και οργανώνει οχλούσες εκδηλώσεις ψυχαγωγικού περιεχομένου.
 Επίσης έχει τη χρήση άλλων μικρών γηπέδων σε χώρους του Πάρκου πλησίον της Λεωφόρου Φυλής. Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, σύμφωνα και με αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου, αντιπροτείνει: Η έκταση των 12 στρεμμάτων να μην παραχωρηθεί από το Πάρκο σε κανέναν και να  διαμορφωθεί σε κοινόχρηστο πράσινο.
 Σε περίπτωση που επιλεγεί τελικά να  δημιουργηθούν εκεί ανοιχτά γήπεδα  αυτό να γίνει από τον Φορέα Διαχείρισης. Εκτός εάν η παραχώρηση της έκτασης υπαγορεύεται από την ανάγκη κατασκευής των γηπέδων από όμορο Δήμο, οπότε προτείνουμε η έκταση να παραχωρηθεί στον Δήμο μας ο οποίος προτίθεται να κατασκευάσει τα γήπεδα και να πραγματοποιήσει περιμετρική δενδροφύτευση. Ενώ η χρήση των γηπέδων θα είναι ελεύθερη για κάθε κάτοικο της περιοχής και όχι μόνον τους δημότες μας.
 Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου Ιλίου σε αθλητικές εγκαταστάσεις, να του παραχωρηθεί η χρήση συγκεκριμένων χώρων του Πάρκου πλησίον της Λεωφόρου Φυλής, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του Δήμου μας στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ σας. Να απομακρυνθεί άμεσα το αμαξοστάσιο του Δήμου Ιλίου από το Πάρκο και να αποκατασταθεί ο χώρος σε πράσινο.
Σε ένδειξη υποστήριξης της φυσιογνωμίας και λειτουργίας του Πάρκου προτείνουμε ταυτόχρονα να απομακρυνθεί το αμαξοστάσιο του Δήμου μας που βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση όμορη του Πάρκου και να διαμορφωθεί και αυτός ο χώρος σε κοινόχρηστο πράσινο. Επίσης προτείνουμε να αποδοθεί σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου ο χώρος του Πάρκου που σήμερα βρίσκονται εγκαταστάσεις τοξοβολίας του Δήμου μας.
Ο χώρος του φυτωρίου στο Πάρκο που σήμερα έχει παραχωρηθεί για χρήση στον Δήμο Ιλίου να αποδοθεί για χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο της περιοχής και στους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Προτείνουμε δηλαδή αντί του περαιτέρω κατακερματισμού του Πάρκου την ενίσχυση της συνοχής και της λειτουργικότητας του, ενώ παράλληλα να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες ανοιχτές υποδομές για αθλητισμό, για κοινή χρήση όλων των κατοίκων. Το Πάρκο δεν έχει ανάγκη από ιδιοκτήτες αλλά από την αγάπη και φροντίδα όλων μας. Αυτός ο δρόμος θεωρούμε ότι αντιστοιχεί στην αποστολή που έχετε αναλάβει της προστασίας και ανάδειξης της πολύτιμης αυτής ενιαίας έκτασης. Και από την οποία αποστολή δεν πρέπει να σας αποπροσανατολίσουν τοπικιστικές ή μικροπολιτικές πιέσεις.

Με εκτίμηση 
Ο Δήμαρχος 
Νίκος Α. Σαράντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου