Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ξεχείλισε το ποτήρι ! Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο περιφερειακό συμβούλιο.


Στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πετρούπολης που έγινε παρουσία βουλευτών και  εκπροσώπων των κομμάτων του δυτικού τομέα Αθηνών καθώς και περιφερειακών συμβούλων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ακύρωση των διαγωνισμών για τη νέα χωματερή στην Φυλή και το ΕΜΑΚ και την  αποτροπή της εξαγγελίας του κ. Πατούλη για τη νέα μονάδα επεξεργασίας – καύσης στη Φυλή .

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πετρούπολης κ. Στ. Βλάχος κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους δήμαρχους της δυτικής Αθήνας και τον λαό της ευρύτερης περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα για να κλείσει επιτέλους η εγκατάσταση της Φυλής που για δεκαετίες μολύνει τον  αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος,  προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των κατοίκων. 
Στην ομιλία του ο κ. Βλάχος ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Η χωματερή (ΧΥΤΑ) της Φυλής απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Πετρούπολης. Επί σειρά ετών στην χωματερή αυτή συλλέγονται τα απορρίμματα όλης της Αττικής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μακροχρόνια έλλειψη περιφερειακού αλλά και κρατικού σχεδιασμού, σωρεύει μεγάλο πλήθος αρνητικών συνεπειών τόσο για τους κατοίκους της Πετρούπολης όσο και για την Δυτική Αθήνα γενικότερα. Πρόσφατα είδαν το φώς της δημοσιότητας στοιχεία από τις επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το έτος 2015, τα οποία κρίνονται άκρως επιβαρυντικά για την υγεία των πολιτών. Η Δυτική Αθήνα έχει αδιαμφισβήτητα υποστεί μια συντονισμένη και σοβαρού βαθμού υποβάθμιση η οποία αφενός αποτελεί μια θεσμική παρεκτροπή των αρμοδίων για το θέμα αυτό φορέων και αφετέρου θα απαιτήσει αρκετά χρόνια αφού πρώτα βέβαια ληφθούν οι απαιτούμενες ρηξικέλευθες αποφάσεις, για την αποκατάσταση της ισονομίας και της κανονικότητας.
Η παραπάνω έλλειψη κρατικού και περιφερειακού σχεδιασμού, επιβεβαιώνεται άλλωστε από την παντελή έλλειψη ενεργειών που θα συντείνουν στην πραγματική γνώση του προβλήματος και των συνεπειών του, από τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντίμετρων προς την κατεύθυνση περιορισμού του άνωθεν φαινομένου, καθώς και από την μη πραγματική συμμόρφωση με τις οδηγίες και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 13 αυτής το οποίο έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία στο άρθρο 14 του Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α΄ -24/13.02.2012), προβλέπει ότι:

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, και ιδίως:
Α) χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα,
Β) χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές και
Γ) χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Μόνο από την παραπάνω διάταξη, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στην Πετρούπολη αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, παραβιάζονται και οι τρεις περιορισμοί που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να υπάρχει η εκ του νόμου υποχρεωτική μέριμνα για την συμμόρφωση σε αυτούς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην από 27 Μαρτίου 2014, Έκθεση της Επιτροπής  Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Αναφορικά µε τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, είναι ήδη γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχουν προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Η εκσυγχρονισμένη εγκατάσταση σχεδιάστηκε κατά τρόπο που πληροί όντως τις αναγκαίες προϋποθέσεις λειτουργίας της. Εντούτοις, πρόκειται για µια από τις παλαιότερες τοποθεσίες που δέχεται τόνους αποβλήτων όλων των ειδών από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε συνέχεια της επέκτασης των αστικών ορίων τις τελευταίες δεκαετίες, η επιλογή της τοποθεσίας πρέπει να υποβληθεί σε επαναξιολόγηση και ειδικές μελέτες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν µε σκοπό να καθοριστεί η προέλευση της μόλυνσης και ο υψηλός βαθμός εμφάνισης ασθενειών στον τοπικό πληθυσμό»
«Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Φυλή θα αποτελέσει ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενεές που θα ζουν στην περιοχή, εκτός εάν συμβεί κάτι ριζοσπαστικό για την αποκατάσταση της περιοχής».
Το προφανές για τον απλό λαό αλλά άγνωστο για τους έως τώρα ιθύνοντες, το οποίο σαφώς και δεν αποτελεί πανάκεια για την λύση του ως άνω ζητήματος, είναι ότι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει αποτυπωθεί και να παρακολουθείται από τους κατάλληλους επιστήμονες σε περιφερειακό επίπεδο, το μέγεθος των επιπτώσεων λειτουργίας της χωματερής στους όμορους Δήμους και τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας να αποτελούν καθοριστικό στοιχείο για την χάραξη της Περιφερειακής Στρατηγικής σε ότι αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Πετρούπολης έχει ήδη ζητήσει επισήμως από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότηση για την εκπόνηση Επιδημιολογικών Μελετών και για την σημαντική ενίσχυση του Πρασίνου στο Ποικίλο Όρος προκειμένου αυτό να λειτουργήσει όσο είναι δυνατόν ως ένα φυσικό φίλτρο των επικίνδυνων για την υγεία σωματιδίων που μεταφέρονται με τον αέρα από την χωματερή.
Επιπροσθέτως, απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι μόνο και μόνο στο πλαίσιο μιας δίκαιης κατανομής του προβλήματος δεν έχει υπάρξει έως τώρα κανένας επίσημος σχεδιασμός για την ισόνομη διασπορά των απορριμμάτων σε πολλαπλά σημεία πέριξ του νομού Αττικής έτσι ώστε αφενός  να μειωθεί η ένταση των συνεπειών κάθε σημείου (και να μην φορτώνονται οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας τα σκουπίδια όλων των υπολοίπων), και αφετέρου  να   αντιληφθούν όλοι οι κάτοικοι του Νομού τη σημασία της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, κάτι που άλλωστε αποτελεί πλέον και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η θέση του Δήμου Πετρούπολης, όντας ο πιο κοντινός Δήμος στην χωματερή της Φυλής και έχοντας ωριμάσει ως προς το θέμα των απορριμμάτων,  βιώνοντας καθημερινά και επί σειρά ετών  το πρόβλημα και τις συνέπειές του, προσδιορίζεται στο ότι η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης θα πρέπει να αποτελεί βασική εθνική προτεραιότητα η οποία θα στοχεύει πέραν των άλλων και στην αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών σχετικά με το θέμα αυτό και θα αποσκοπεί στην βέλτιστη συνδρομή της χώρας μας στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών της.
Ωστόσο, αναπόσπαστο στοιχείο της ως άνω θέσης του Δήμου Πετρούπολης, αποτελεί και η με κάθε μέσω εναντίωση μας σε οποιαδήποτε ενέργεια συνέχισης της υφιστάμενης κατάστασης όπως η προβλεπόμενη στην υπ΄ αριθ. 248/2019 Απόφαση του ΕΣΔΝΑ η οποία αφορά στην επέκταση της χωματερής προβλέποντας επιπλέον 4 εκατομμύρια τόνους απορρίμματα.
Βασική προτεραιότητα του Δήμου Πετρούπολης εκτός από το να είναι πρωτοπόρος τόσο στο κομμάτι της ανακύκλωσης, αποτελεί και η λήψη όλων των αναγκαίων και σε κάθε βαθμό μέτρων για την  απομάκρυνση της χωματερής της Φυλής, η οποία έχει επιφέρει ήδη σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων του.
Στην παραπάνω κατεύθυνση άλλωστε συμφώνησαν με κοινή δήλωση τους στις 24 Οκτωβρίου 2019 οι Δήμαρχοι Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Ανδρέας Παχατουρίδης Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Νικόλαος Ζενέτος Δήμαρχος Ιλίου, κ. Ιωάννης Γκίκας Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Σταύρος Τσίρμπας Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού, κ. Ευάγγελος Ντηνιακός Δήμαρχος Χαϊδαρίου, κ. Λάμπρος Μίχος Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας και κ. Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος Δήμαρχος Πετρούπολης».

Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε δικό της ψήφισμα) ενσωματώθηκαν και  τρεις  συγκεκριμένες προτάσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που περιλαμβάνουν τα εξής :

  •    Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Αττικής βρίσκεται σε βαθύ τέλμα. Είναι προϊόν των πολιτικών -όλων ανεξαίρετα-των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, νομαρχιακών και περιφερειακών διοικήσεων και του αρμόδιου φορέα διαχείρισης ΕΔΣΝΑ (παλιότερα ΕΣΔΚΝΑ). Πολιτικών που επένδυσαν στα σύμμεικτα απορρίμματα και στην ταφή, στο συγκεντρωτισμό και στην εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων.
  •   Καμία νέα δραστηριότητα στη Φυλή, ακύρωση του σχεδίου για νέα μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης. 
  • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003 (άρθρο 33), κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.



Οι 3 προτάσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  ενσωματώθηκαν στο ψήφισμα ψήφισμα που κατέθεσε ο κ. Βλάχος και περιλαμβάνει τα εξής :
·   Να ματαιωθεί ο ηλεκτρονικός, διεθνής διαγωνισμός για την «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων», η διακήρυξη του οποίου εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθ. 248/2019 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ.
·         Να σταματήσει κάθε διαδικασία αναβάθμισης-επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, η οποία δεν προωθεί την πραγματική ανακύκλωση.
·         Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
·         Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και να εγκαταλειφθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός για νέα εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Φυλής.
·         Να καταργηθεί το καθεστώς των αντισταθμιστικών.
·         Να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες τόσο σε Εθνικό Επίπεδο (Βουλή των Ελλήνων) όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο (Περιφέρεια Αττικής) με σαφή χρονοδιάγραμμα για την χωροθέτηση νέων σημείων διαχείρισης αποβλήτων εκτός Δυτικής Αθήνας.
·         Να καθοριστεί σαφές  χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.
·         Να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Πετρούπολης για την εκπόνηση Επιδημιολογικών Μελετών και για την ενίσχυση του πρασίνου στο Ποικίλο Όρος.
·         Να ληφθούν άμεσα μέτρα περαιτέρω προώθησης της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή από το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια Αττικής.
·         Ο Δήμος Πετρούπολης επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του για την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της υγείας των κατοίκων του.
Στην συνεδρίαση παρέστησαν : ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Λοβέρδος , ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσώτης , ο Βουλευτής του ΜεΡΑ25  κ. Αρσένης , εκπρόσωποι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ( Γ. Δραγασάκη και Δ. Βίτσα) , ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού κ. Στρατής  , εκπρόσωπος της κ. Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ , ο πρώην υπουργός κ. Καχριμάκης ,ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πρωτούλης , η περιφερειακή σύμβουλος κ. Τσίχλη και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου