Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

σημαντική αποκάλυψη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ : ετοιμάζουν μονάδα καύσης στο Σχιστό και πιθανότατα και στην Φυλή !


Στο δελτίο τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά  στις πρόσφατες εξαγγελίες του περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, που συνιστούν μια αυθαίρετη, προσωπική αναθεώρηση του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), ερήμην των πολιτών, χωρίς καμία συζήτηση σε οποιοδήποτε όργανο . 


Σύμφωνα με αυτό το «σχέδιο» καταργούνται τρεις από τις περιφερειακές μονάδες επεξεργασίας (του κεντρικού τομέα και της ΝΑ Αττικής) και στη θέση τους επιβάλλεται μια νέα θηριώδης μονάδα -πέραν του ΕΜΑΚ- στη Φυλή, δυναμικότητας 560.000 τόνων/έτος. Με τον τρόπο αυτό, διαιωνίζεται το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης  των στερεών αποβλήτων της Αττικής, με επίκεντρο την εγκατάσταση της Φυλής, στην οποία επιφυλάσσεται όχι μόνο η φιλοξενία των βασικότερων υποδομών επεξεργασίας, αλλά και η λειτουργία του μοναδικού –ουσιαστικά- χώρου ταφής στην Αττική, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Οι επιλογές αυτές χαρακτηρίζονται, επιπλέον, από την εμμονή στην εξυπηρέτηση δύο βασικών εμμονών του νεοφιλελεύθερου μπλοκ: την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και την εισαγωγή της καύσης σαν βασικής μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων. Είναι χαρακτηριστική η επαναφορά των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τις δύο βασικότερες μονάδες επεξεργασίας (Φυλή, Σχιστό), με χρονικό ορίζοντα 25ετίας και η αποκάλυψη για επιλογή της καύση στη μονάδα του Σχιστού, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και στη μονάδα της Φυλής.
Ο κ. Πατούλης και η κυβέρνηση της Ν.Δ προσπαθούν στα μουλωχτά πριν ακόμα αναθεωρήσουν το ΕΣΔΑ και το ΠΕΣΔΑ της Αττικής,  να βάλουν και μονάδες καύσης μέσα  στις νέες μονάδες επεξεργασίας που εξήγγειλε ο κ. Πατούλης στο Ζάππειο.
Στο Ζάππειο ο κ. Χατζιδάκης εμφανίστηκε ως "λαγός" κατηγορώντας όλους όσους αντιδρούν στην καύση σας λαϊκιστές. 
Ο κ. Πατούλης στο Ζάππειο απέφυγε να μιλήσει για την καύση,  γιατί οι ρόλοι ήταν μοιρασμένοι..
Όμως πριν περάσει μια βδομάδα το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αποκαλύπτει τα σχέδια του κ. Πατούλη για μονάδα καύσης στο Σχιστό και πιθανότατα και στη νέα ΜΕΑ της Φυλής.
Οι άνθρωποι νομίζουν πως τους ευνοεί το πολιτικό κλίμα και με την συνδρομή των ελεγχόμενων ΜΜΕ μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν.
Κούνια που τους κούναγε.
 Από την σύσκεψη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αλλά και από τις πρώτες αντιδράσεις στον Πειραιά από την στιγμή που έσκασε η είδηση για την μονάδα καύσης στο Σχιστό όλα δείχνουν πως θα υπάρξει γενικός ξεσηκωμός και τότε θα χάσουν και τα αβγά και τα καλάθια.
Ας θυμηθούμε όμως τι λέει το υφιστάμενο ΕΣΔΑ για την καύση:
«Οι έννοιες «Ανάκτηση Ενέργειας» και «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων» στο ΕΣΔΑ ορίζονται ως οι πρακτικές ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης, οι οποίες βάσει βιολογικών ή/και χημικών διεργασιών παράγουν δευτερογενή αέρια ή υγρά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Τέτοιες πρακτικές ενδεικτικά είναι: η ανάκτηση βιοαερίου από ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ, η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας αποδόμησης, η παραγωγή βιο-ντίζελ από απόβλητα έλαια κ.α.
Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση Plasma κ.α. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό. Ως εκ τούτου τεχνικές που παράγουν RDF/ SRF δεν ενδείκνυνται για την επεξεργασία των απορριμμάτων καθότι απομακρύνουν υλικά που πρέπει να οδεύουν προς ανακύκλωση. Τα δευτερογενή καύσιμα ορίζονται ως καύσιμα που προκύπτουν έπειτα από επεξεργασία αποβλήτων».

 Θ.Ε. Μ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου