Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Πίσω από τα μεγάλα λόγια του κ. Πατούλη για την ανακύκλωση και τα μηδενικά απόβλητα, κρύβεται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων !



Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το λόμπι των σκουπιδιών την ξέρει καλά την δουλειά του και  γνωρίζει άριστα πως  να κοροϊδεύει τον κόσμο.  
Οι λομπίστες είναι ικανοί να περιγράφουν  την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς να την κατονομάζουν ,  ή  ακόμα  και να «φωτογραφίζουν»  τους ιδιώτες που θα πάρουν τις δουλειές και την  ίδια ώρα να  μιλούν για τους ηρωικούς  εργαζόμενους που δουλεύουν στις χωματερές και στην καθαριότητα των δήμων.


Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :

  1. Διαγωνισμοί για τη νέα χωματερή στη Φυλή και το ΕΜΑΚ :  Οι διαγωνισμοί που κάνει ο ΕΔΣΝΑ για τη νέα χωματερή και το ΕΜΑΚ έχουν ένα τεράστιο οικονομικό αντικείμενο  (περίπου 200.000.000 ευρώ) .    θα περίμενε κανείς αυτοί οι διαγωνισμοί να γίνονται με τους όρους και τους κανόνες που πραγματοποιούνται  όλοι οι μεγάλοι δημόσιοι διαγωνισμοί. Αμ΄ δε που θα γινόταν έτσι !  Οι διαγωνισμοί γίνονται με μια κατά παρέκκλιση διαδικασία που ονομάζετε  «διαδικασία ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης για τη σύναψη σύμβασης». Έτσι δίνονται οι δουλειές στους γνωστούς εργολάβους που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες  τον ΕΔΣΝΑ που είναι ο  μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης   στην Ελλάδα.  Σημείωση: ΟΛΕΣ  οι εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ στην Φυλή έχουν δοθεί στους εργολάβους . ( ΕΜΑΚ- Αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων , Μονάδα επεξεργασίας βιοαερίου,  Μονάδα στραγγισμάτων, φύλαξη , κατασκευαστικά έργα και έργα συντήρησης του ΧΥΤΑ ) . Κατά τα άλλα ο ΕΔΣΝΑ έχει δημόσιο χαρακτήρα…
  2. ΣΔΙΤ στις νέες μονάδες επεξεργασίας : Οι 2  νέες μονάδες επεξεργασίας (Φυλή- Σχιστό) που θα διαθέτουν και μονάδες καύσης θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Δηλαδή με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τι συμβαίνει όμως σε αυτή την περίπτωση; Το δημόσιο βάζει το μερίδιό του, οι τράπεζες δίνουν τα χρήματα στους ιδιώτες για το δικό τους μερίδιο και το έργο και τα κέρδη πάνε στους ιδιώτες οι οποίοι κάνουν συμβάσεις για 27 χρόνια με εγγυημένες ποσότητες δηλαδή με εξασφαλισμένα κέρδη για 27 χρόνια. 
  3. Ανακύκλωση : εδώ αναμένεται τρελό πάρτι πολλών εκατομμυρίων  ευρώ με συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης η οποία είναι αυτή που θα στήσει τις λεγόμενες «1.000 γωνιές ανακύκλωσης» στους 66 δήμους της Αττικής.
  4. Πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων: Ο κ. Πατούλης λέει πως ο ΕΔΣΝΑ θα παραχωρήσει 80 οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων  στους δήμους , αλλά αν δεν μπορούν οι δήμοι να μαζεύουν τα βιοαπόβλητα , θα τα μαζεύει ο ίδιος ο ΕΔΣΝΑ! Ο κ. Πατούλης γνωρίζει πολύ καλά πως ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει αυτή την δυνατότητα . Τι θα κάνει λοιπόν; Θα κάνει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία να μαζεύει τα βιοαπόβλητα από τους δήμους . Έχουν σχεδιάσει τα πάντα μαζί με τους ιδιώτες μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.  


Τι σημαίνουν όλα αυτά; 

Σημαίνουν πως  οι ιδιώτες εκτός από την επεξεργασία και την διαχείριση, θα μπουν ακόμα και στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Αυτό είναι το σχέδιο της περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης . Φυσικά τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι πολίτες που θα δουν τα δημοτικά τους τέλη να εκτοξεύονται και οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων που θα δουν τις υπηρεσίες τους να απαξιώνονται και να συρρικνώνονται.

Κινητοποίηση της ΠΟΕ -ΟΤΑ στο περιφερειακό συμβούλιο για τις ΣΔΙΤ



Τι κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα;
Και τα συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση  τι λέει για όλα αυτά;
Πριν από μερικά χρόνια η ΠΟΕ -ΟΤΑ τα κατάφερε και σταμάτησε με μεγάλους αγώνες του διαγωνισμούς για τα 4 εργοστάσια με ΣΔΙΤ του κ. Σγουρού .
Τότε κυνηγούσαμε τον κ. Σγουρό από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και στα περιφερειακά συμβούλια και τις συνεδριάσεις του ΕΔΣΝΑ και στο τέλος τα καταφέραμε. Σήμερα;
Σήμερα ο κ. Πατούλης κάνεις φιέστες στο Ζάππειο για να προπαγανδίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα απουσιάζει .
Όταν το συνδικαλιστικό κίνημα κάνει καταλήψεις σε δήμους για μια σύμβαση που μπορεί να υπογράψει ένας δήμαρχος με την ΕΕΑΑ και απουσιάζει από τις φιέστες που κάνει ο Περιφερειάρχης Αττικής για να   εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων , τότε είναι βέβαιο ότι  κάτι δεν πάει καλά.
Αν συνεχιστεί αυτό το βιολί,  τότε το συνδικαλιστικό κίνημα θα κατηγορηθεί για πολιτικά παιχνίδια και για a la karte ευαισθησίες .  Τότε η  αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος θα πληγεί ανεπανόρθωτα και οι συνέπειες θα είναι κυριολεκτικά τραγικές πρώτα για τα ίδια τα συνδικάτα και μετά για την κοινωνία.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου