Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής . Του Θωμά Μπιζά

 


Προς τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής .

Διατύπωση γνώμης σχετικά με την συζήτηση του 4ου θέματος της ημερήσιας διάταξης με τον τίτλο  : Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής»

Κυρίες και κύριοι.

Σας στέλνω αυτή την επιστολή με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα συζητηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Είμαι κάτοικος Καματερού από το 1963 και υφίσταμαι και εγώ όπως όλοι οι συμπολίτες μου τις συνέπειες  από τη λειτουργία της χωματερής που βρίσκεται 2 χλμ από τα σπίτια μας.

Συμμετέχω στα κινήματα για το κλείσιμο της χωματερής από το 1982 όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος.  

Απευθύνομαι λοιπόν σε εσάς με  τη  διπλή ιδιότητα του κατοίκου της περιοχής και του πολίτη που συμμετέχει ενεργά για πολλά χρόνια στο κίνημα για το κλείσιμο της χωματερής. Η  χωματερή της Φυλής λειτουργεί 60 περίπου χρόνια και  τα τελευταία  30 χρόνια (μετά το κλείσιμο της χωματερής του Σχιστού) είναι η μοναδική χωματερή της Αττικής .

Θα ήθελα  λοιπόν να θέσω υπ όψη σας  ορισμένα στοιχεία  να τα αξιολογήσετε  προκειμένου να ψηφίσετε  υπέρ ή κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της ΟΕΔΑ Φυλής στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.  

Οι συνέπειες από τη λειτουργία της χωματερής στο φυσικό- κοινωνικό περιβάλλον,  καθώς και στην υγεία των ανθρώπων είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστες .

 Η χωματερή της Φυλής   είναι η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης . (ενδεχομένως και του πλανήτη).  

Σε αυτή τη χωματερή σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ βρίσκεται το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών, το ΕΜΑΚ.  

Στη χωματερή της Φυλής βρίσκεται ο μοναδικός στην Ελλάδα αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.

Σε ότι αφορά τη μελέτη της ΜΠΕ για την ΟΕΔΑ Φυλής πρέπει να σας επισημάνω τα εξής :   

Στη μελέτη της ΜΠΕ δεν υπάρχουν  τα επίσημα αποτελέσματα των  μετρήσεων για τα ρυπαντικά φορτία της χωματερής .

Δεν υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης  του ΕΔΣΝΑ.  

Από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης προκύπτει  πως η  μικροβιολογική φόρτιση των νερών που τρέχουν από τη χωματερή  στα διπλανά ρέματα είναι κατά εκατοντάδες μέχρι και δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επεξεργασμένα προς άρδευση λύματα και πως  η  οργανική ρύπανση των υπόγειων υδάτων σε ορισμένες θέσεις ξεπερνά και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων.

Στα   λιμνάζοντα νερά βρέθηκαν τιμές μέχρι και 1.320 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για το Νικέλιο, 450 φορές για το Χρώμιο, 1.120 φορές για τον  Μόλυβδο, 3,6 φορές για τον Υδράργυρο και 312 φορές για το Κάδμιο.

Στη ΜΠΕ δεν υπάρχουν τα ολοκληρωμένα στοιχεία της επιδημιολογικής έρευνας του ΕΔΣΝΑ.

Ακόμα και το ίδιο το υπουργείο υγείας,  στην παρέμβαση του στη δημόσια διαβούλευση ζητά να παραδοθούν αυτά τα στοιχεία προκειμένου  να γνωμοδοτήσει.

Σε πρόσφατη έρευνα για τους θανάτους από νεοπλασίες κατά την περίοδο 1999-2018 που χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες στην Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 26,5%   έναντι 12,6% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής .

Κυρίες , κύριοι

Τα τελευταία χρόνια (2017. 2018, 2019,) στο ΧΥΤΑ Φυλής έγιναν 3 επεκτάσεις- πανωσηκώματα-  προκειμένου ο ΧΥΤΑ να δεχτεί 5.000.000 κ.μ σκουπιδιών με την δικαιολογία πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ελεύθεροι  χώροι εντός της εγκατάστασης και δεν έχουν χωροθετηθεί νέες εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής στην περιφέρεια Αττικής .

Το καλοκαίρι του 2020 έγινε και νέος ΧΥΤΑ στην περιοχή της κλειστής από το 2004 ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων.

Αναρωτηθείτε λοιπόν και εσείς πώς ξαφνικά βρέθηκε χώρος να γίνει ένας νέος ΧΥΤΑ και για ποιο λόγο όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν πανωσηκώματα με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχει χώρος.

Θα πρέπει να είναι κανείς εντελώς αφελής για να πιστέψει πως ο νέος χώρος ανακαλύφτηκε ξαφνικά το 2020.

Ο νέος χώρος στην πραγματικότητα δεν υπάρχει . Για να γίνει ο νέος ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τη μελέτη, θα κατασκευαστεί  ένα τείχος 1.500 μέτρων και 20 μέτρα ψηλό προκειμένου να γίνει μια τεχνητή λίμνη σκουπιδιών.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως τα τεχνικά φράγματα κατασκευάζονται για υδροηλεκτρικά έργα και λίμνες.    

Για αυτή τη χωματερή έχουν κατασπαταληθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν, αν είχαν  αξιοποιηθεί σωστά , να έχουν λύσει το πρόβλημα της Αττικής. 

Τελικά αυτή η χωματερή δεν είναι μόνο ένα μνημείο περιβαλλοντικού μακελειού αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου όπως χαρακτηρίστηκε  από την επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου  , αλλά και μνημείο διαφθοράς.  

Την ώρα που μιλάμε,  υπάρχει σε εξέλιξη  εισαγγελική  έρευνα  ως προς τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον ΕΔΣΝΑ για τη διαθεσιμότητα χώρων υγειονομικής ταφής στην Αττική.

Κυρίες και κύριοι,

Εμείς οι θιγόμενοι κάτοικοι δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις και τις αντιρρήσεις μας για αυτό το έργο που επηρεάζει τη ζωή μας και θα επηρεάζει για πολλά χρόνια ακόμα τη ζωή των παιδιών μας.

Τον Αύγουστο του 2019, πέντε    (5) άνθρωποι στα κρυφά αποφάσισαν να γίνει η νέα χωματερή χωρίς να ρωτήσουν ούτε το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ , ούτε το περιφερειακό συμβούλιο , ούτε τα δημοτικά συμβούλια που ανήκουν.

Έκτοτε όλες οι συνεδριάσεις του ΕΔΣΝΑ που αφορούσαν τον διαγωνισμό για τη νέα χωματερή έγιναν δια περιφοράς (ούτε καν με τηλεδιάσκεψη) και εμείς μαθαίναμε τις αποφάσεις αρκετές ημέρες αργότερα, από τη διαύγεια.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτή η συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες δεν έχει την παραμικρή σχέση με το δίκαιο και την δημοκρατία .

Ο νέος ΧΥΤΑ Φυλής είναι νομικά έωλος  , ηθικά απαράδεκτος και κοινωνικά άδικος.

 Δεν είναι καν συμβατός με το υφιστάμενο περιφερειακό σχέδιο που προβλέπει το οριστικό κλείσιμο του Χ.Υ.Τ. Φυλής με την άμεση εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασής του και ενεργοποίησή του με την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων.

Κυρίως όμως είναι κοινωνικά άδικος γιατί δεν είναι δίκαιο μια υπέρμετρα επιβαρυμένη περιοχή να εξακολουθεί να δέχεται τα απορρίμματα ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής.

Το ελάχιστο που περιμένουν οι πολίτες από εσάς,  είναι να γνωμοδοτήσετε αρνητικά στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΟΕΔΑ Φυλής.  

 

Μετά τιμής

Θωμάς Μπιζάς κάτοικος Καματερού

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η επιστολή στάλθηκε προς όλους τους περιφερειακούς συμβούλους  με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου