Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Πράσινο κίνημα Φυλής : Να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη του Δήμου για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Να κλείσει οριστικά η χωματερή.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τον ΧΥΤΑ Φυλής και την περίφημη μελέτη που αφορούσε τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την λειτουργία του, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και η Τοπική Οργάνωση Δήμου Φυλής συστρατεύονται με το Δυτικό Μέτωπο και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής.
Απαιτούμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα χρήματα του Δήμου Φυλής, δηλαδή των κατοίκων του δήμου μας. Έχουμε δικαίωμα όλοι οι κάτοικοι να μάθουμε τι αναφέρει η έρευνα, για την υγεία μας και τα προβλήματα που προφανώς προκύπτουν από τη λειτουργία της χωματερής.
Υπενθυμίζουμε ότι τα πολιτικά στελέχη που απαρτίζουν την Τοπική Οργάνωση Δήμου Φυλής Πράσινου Κινήματος, ανέκαθεν υποστήριζαν σταθερά το οριστικό κλείσιμο και την απομάκρυνση της χωματερής. Από άλλο πολιτικό μετερίζι είχαμε αντιταχθεί και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής και είχαμε καταθέσει επίσημο κείμενο της διαφωνίας μας στα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και επειδή τα γραπτά μένουν λέγαμε τότε χαρακτηριστικά τα εξής :
 «δηλώνουμε για ακόμα μία φορά την πλήρη αντίθεσή μας στον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό. Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα της υγείας μας , στους «γνωστούς εργολάβους» και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.
Ξεκαθαρίζουμε ότι η πιο φιλική στο περιβάλλον και η πιο οικονομική λύση για τα νοικοκυριά είναι η διαλογή στην πηγή και ένα αποκεντρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης με:
  1. Αναθεώρηση και ριζική αλλαγή του ΠΕΣΔΑ. Εξάλλου υπάρχουν πολλά κενά στην εξελισσόμενη διαδικασία.
  2. Ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας κλεισίματος του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ με παράλληλη δέσμη μέτρων για την περιβαλλοντική αποκατάσταση.
Τονίζουμε ότι είμαστε  εναντίων  στο συγκεντρωτικό μοντέλο των μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων που δρομολογείται από τον φορέα διαχείρισης.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και την δράση μας κατά των τεράστιων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που στηρίζονται σε αντιοικολογικά κριτήρια. Δεν σταματάμε αν δεν δικαιωθούμε για τον αγώνα που δίνουμε να αναδειχθεί η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής μας. Διαφωνούμε ριζικά με την κατεύθυνση του ΠΕΣΔΑ (που προκύπτει και από την ΣΜΠΕ) που προδιαγράφει ότι όλα τα σύμμεικτα θα πάνε στη Φυλή και συγκεκριμένα στο ΕΜΑΚ ΦΥΛΗΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ έχει αποφασίσει να εκπονηθούν μελέτες μόνο για την επέκταση του ΕΜΑΚ και για τις ΜΕΑ Γραμματικού και Πειραιά (στο Σχιστό), ενώ πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ αποφασίστηκε να υποβληθεί μόνο για το ΕΜΑΚ και το Γραμματικo. Είναι πασιφανής, η επιλογή της συνέχισης της λειτουργίας του ΕΜΑΚ Φυλής, με αυξημένη, μάλιστα,  δυναμικότητα. 
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το θέμα του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή όπου θεωρούμε  ότι αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται και το θέμα του ΧΥΤΑ. Μια αόριστη έκφραση πρόθεσης απομάκρυνσης, η οποία εξανεμίζεται στην πράξη από επιλογές παράτασης της λειτουργίας του και, μάλιστα, με νέο δυσμενέστερο καθεστώς εργολαβικής παραχώρησης.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερα, μετά από παρέμβασή μας  κατατέθηκε ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, στην οποία αφού καταγγέλλουμε ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στα ρυπασμένα εδάφη,  ζητάμε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αποκατασταθεί περιβαλλοντολογικά η περιοχή.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μαζί με κάθε παράταξη του δημοτικού συμβουλίου Φυλής η οποία κινείται στην κατεύθυνση της οικολογικής αποκατάστασης της περιοχής.
Για εμάς είναι επικίνδυνοι όσοι βάζουν τα «30 αργύρια» των αντισταθμιστικών, πάνω από την υγεία των ανθρώπων και από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καταστρέφοντας τη γη των προγόνων μας και υπονομεύοντας τη ζωή των παιδιών μας.  
Επισημαίνουμε για ακόμα μία φορά ότι είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή κάθε μορφής καύσης και ζητάμε:
Η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ να περιγράφει το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της  εγκατάστασης της Φυλής, επιτρέποντας μόνο δραστηριότητες  που συνδέονται με την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής
Συνεχίζουμε με πράξεις βροντοφωνάζοντας  ότι οι «ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη».
Εμείς στο Πράσινο Κίνημα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τις ίδιες θέσεις.

 http://prasinokinima.gr/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου