Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Που οφείλεται η αύξηση του κόστους των σκουπιδιών ; του Θωμά Μπιζά


Ο ΕΔΣΝΑ λέει  πως ή αύξηση οφείλεται  στην  μείωση των εισερχομένων σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ και στην αποπληρωμή χρεών  προς τους εργολάβους από τα παρελθόντα έτη που κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις.
Ας δούμε τώρα τι συνέβη με την  μείωση των εισερχομένων.
 Το 2017 ο ΧΥΤΑ  της Φυλής δέχτηκε 54.000 τόνους λιγότερα σκουπίδια και είχε απώλεια εσόδων από την χρέωση των σκουπιδιών  περίπου 2.380.000 ευρώ . (54.093.822 τόνοι *  44 ευρώ = 2.380.128.168)
Λέει λοιπόν ο ΕΔΣΝΑ :  αφού μειώθηκαν τα έσοδα λόγω της μείωσης των σκουπιδιών  και   ταυτόχρονα  αυξήθηκαν   τα έξοδα λόγω της αποπληρωμής των χρεών ,  για να ισοσκελίσω  τα έσοδα με τα έξοδα , αυξάνω τα έσοδα μου κοστολογώντας  ακριβότερα  τα σκουπίδια που μπαίνουν στον ΧΥΤΑ και έτσι καλύπτω την χασούρα .
Ας το αναλύσουμε τώρα το πράγμα για να δούμε τι συμβαίνει .
Η περίφημη μείωση των σκουπιδιών οφείλεται  στα  κλαδέματα των πράσινων  των δήμων που οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στο ΕΜΑΚ ατελώς προκειμένου  να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει για θάψιμο,  (25 .000 τόνοι περίπου). 

Κατά δεύτερο λόγο υπήρξε μείωση των όγκων  από κάποιους δήμους που το 2016 είχαν μια πολύ περίεργη αύξηση των απορριμμάτων που έστειλαν τον ΧΥΤΑ.
Ο δήμος Φυλής για παράδειγμα το 2015 έστειλε στο ΧΥΤΑ 29.279 τόνους  , ενώ το 2016 έστειλε 39.747 (αύξηση 35,75% !)  Το  2017  τα σκουπίδια του δήμου Φυλής μειώθηκαν ξανά στους 30.116 τόνους ..
Ο δήμος Αμαρουσίου το 2015 έστειλε 40.218 τόνους και  το 2016 έστειλε ξαφνικά 47.445 τόνους (αύξηση 18% !)  Το 2017 τα σκουπίδια του δήμου Αμαρουσίου μειώθηκαν ξανά στους 42.592 ..
Κατά ένα περίεργο τρόπο τα σκουπίδια στην Φυλή και το Μαρούσι αυξομειώνονται μαζί.
Η ουσία  είναι πως η περίφημη μείωση των σκουπιδιών και των  εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στα κλαδέματα που πάνε στο ΕΜΑΚ και στην περίεργη  αυξομείωση των σκουπιδιών από αυτούς τους δήμους.
Η μείωση των σκουπιδιών λόγω ανακύκλωσης είναι δυστυχώς απειροελάχιστη και από πολύ λίγους δήμους .
Τα έσοδα λοιπόν μειώθηκαν και το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε .
Ποιο είναι όμως το πραγματικό  κόστος  της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική;
Από τα 44 ευρώ τον τόνο που πλήρωσαν το 2017  οι δήμοι στον ΕΔΣΝΑ ,  τα 23 ευρώ πήγαν για αντισταθμιστικά και τα 11 για το ΕΜΑΚ !
Από τα  78.682.774 ευρώ που εισπράττει  ο ΕΔΣΝΑ  τα 39.470.000   πηγαίνουν για αντισταθμιστικά   και άλλα 18.000.000 για το περίφημο ΕΜΑΚ .
Δηλαδή το 75% των εσόδων του ΕΔΣΝΑ καταλήγει στους δυο βασικούς «νταβατζήδες»  των σκουπιδιών που είναι ο δήμος Φυλής και ο όμιλος Μπόμπολα.
Το ερώτημα είναι απλό : γιατί ο ΕΔΣΝΑ επιλέγει να μετακυλήσει   την αύξηση του  κόστους στους δήμους (άρα στους δημότες) και δεν αποφασίζει  να καταργηθούν τα αντισταθμιστικά,  ούτως  ώστε  να μειωθεί δραματικά το κόστος και να αξιοποιηθούν  σωστά αυτά τα τεράστια ποσά που σπαταλάμε άσκοπα;
Γιατί δεν διαθέτουμε αυτά τα ποσά   προκειμένου να γίνουν  δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και  έτσι να μειωθούν οι ποσότητες που στέλνουμε στις χωματερές;
Απάντηση δεν υπάρχει,  αλλά εμείς την απάντηση την γνωρίζουμε.
Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διατηρούμε άνετα  το μνημείο του περιβαλλοντικού μακελειού στην Φυλή και να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο  από τις αντιδράσεις των ιθαγενών. 
Μπορεί το οικονομικό κόστος να είναι μεγάλο,  αλλά το πολιτικό κόστος είναι μικρό.
Αυτές είναι οι πολιτικές που κληρονομήσαμε από το παρελθόν και δυστυχώς δεν τολμήσαμε να τις αλλάξουμε.
Τον λογαριασμό λοιπόν  θα τον  πληρώσουν και πάλι τα γνωστά θύματα  γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν και αλλιώς.
Αλλά  και τα θύματα δεν είναι άμοιρα ευθυνών . 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου