Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

τις πταίει για τη διαφθορά ; σκέψεις με αφορμή τις καταγγελίες του κ. Κωσταντέλλου για τον ΕΔΣΝΑ.


Η σαπίλα που περιγράφεται στην απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ ΕΔΩ και στις δημόσιες  τοποθετήσεις ΕΔΩ του δήμαρχου κ. Κωσταντέλλου και αφορά τη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο κ. Κωσταντέλλος στις τοποθετήσεις του δεν κάνει αναφορά στις «ειδικές σχέσεις»  του ΕΔΣΝΑ με τα  συγκεκριμένα εργολαβικά συμφέροντα (ΗΛΕΚΤΩΡ) που λυμαίνονται για δεκαετίες τον ΕΔΣΝΑ και  τους έχει ανατεθεί η κατασκευή και η λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων της ΟΕΔΑ Φυλής.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε :  (κατασκευή και λειτουργία όλων των ΧΥΤΑ, κατασκευή και λειτουργία του ΕΜΑΚ, κατασκευή και λειτουργία της μονάδας του βιοαερίου ,  του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Νοσοκομειακών Αποβλήτων κλπ κλπ )..

Μέχρι σήμερα το 75% των εσόδων του ΕΔΣΝΑ πηγαίνει στον ΗΛΕΚΤΩΡΑ και ως αντισταθμιστικά στο δήμο Φυλής. Σημείωση : ο δήμος Άνω  Λιοσίων –και ο Δήμος Φυλής είχαν  εισπράξει  ως το 2.000  51.500.000.0000 δις δραχμές και ως σήμερα πάνω από 700.000  εκατομμύρια ευρώ .

Τα χρήματα που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια στον ΗΛΕΚΤΩΡΑ είναι αδύνατο να καταγραφούν γιατί προέρχονται  από δεκάδες κωδικούς .

Τα δυο τελευταία χρόνια με τη διοίκηση Πατούλη,  η  κατάσταση ξέφυγε τελείως .

Έχουμε υπερτιμολογήσεις που δεν τις χωρά ανθρώπου νους . Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον προϋπολογισμό των 2 ΜΕΑ (Φυλής- Σχιστού) ύψους 760,9 εκ. ευρώ. Σημείωση: Ο προϋπολογισμός –ολόκληρου-  του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ είναι 408 εκ. ευρώ!

Έχουμε σκανδαλώδεις συμβάσεις για εξοπλισμό ανακύκλωσης 223 εκ. ευρώ και αναθέσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για ότι τραβά η όρεξή τους .

Τις πταίει όμως ;  Φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει μια μοναδική απάντηση γιατί φταίνε πολλοί και πολλά .

Φταίνε οι δήμοι που δεν ελέγχουν , φταίνε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτος και της δικαιοσύνης , φταίει η αλλαγή του ΕΣΔΝΑ σε διαβαθμιδικό με αποτέλεσμα ο ΕΔΣΝΑ να διοικείται από τον εκάστοτε περιφερειάρχη , φταίει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός κλπ κλπ.

Όμως  ο βασικός υπεύθυνος είναι ο το συγκεντρωτικό μοντέλο της Αττικής. 

Η Αττική των 5.000.000 ανθρώπων που παράγουν κοντά στα 2. εκ. τόνους σκουπίδια το χρόνο ,  έχει μακράν το πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης πανελλαδικά .

Έχει ένα φορέα διαχείρισης –τον ΕΔΣΝΑ- , και μια θηριώδη εγκατάσταση στη Φυλή, που συγκεντρώνονται όλες οι δραστηριότητες .

Ο παρακάτω πίνακας με το πλήθος των ΧΥΤΑ ανά περιφέρεια είναι αποκαλυπτικός . 


 

Ένα ΧΥΤΑ έχουν μόνο η Αττική για 1.642.520 τόνους και η Δυτική Μακεδονία για 116.989 τόνους! 

Φυσικά μόνο τυχαία δεν έγινε αυτό.

Όλοι οι σχεδιασμοί για νέες εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης ( ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ) στην Αττική τορπιλίστηκαν εκ των έσω ..  Το σύστημα ΕΔΣΝΑ δεν ήθελε ποτέ να γίνουν νέες εγκαταστάσεις για να έχει τον απόλυτο έλεγχο και έτσι χρησιμοποίησε τους εκάστοτε διοικούντες τον δήμο Φυλής οι οποίοι υπέγραφαν πολύχρονες συμβάσεις παραχώρησης προς τον ΕΔΣΝΑ που έφταναν και τα 24 έτη!

Κάπως έτσι το σύστημα ΕΔΣΝΑ έχοντας τον έλεγχο της μοναδικής εγκατάστασης λειτουργούσε ανεξέλεγκτο και αυτή η κατάσταση έγινε η βασική αιτία της εκτεταμένης διαφθοράς και στον ΕΔΣΝΑ  και στο δήμο Φυλής.

Σήμερα 7 άνθρωποι που ελέγχονται απολύτως από τον Περιφερειάρχη έχουν τον έλεγχο   ολόκληρου  του κυκλώματος  των σκουπιδιών χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό.

Ούτε στους δήμους , ούτε στο Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ , ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο ούτε πουθενά.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ξεκάθαρα θεσμικό και πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν όλοι.

Η Αττική δεν μπορεί να έχει ένα μοναδικό φορέα διαχείρισης  και μια κεντρική εγκατάσταση .

Το συγκεντρωτικό μοντέλο που λειτουργεί   στην Αττική εκτός από απολύτως αναποτελεσματικό ( τεράστια ποσοστά ταφής και ελάχιστα ποσοστά ανακύκλωσης ) είναι και πηγή διαφοράς.

Σημείωση : φυσικά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Κωστανέλλο για 
"ελλειμματική" κριτική γιατί είναι και ο μόνος αυτοδιοικητικός που μιλάει . Η αντιπολίτευση στον ΕΔΣΝΑ είναι κυριλεκτικά ανύπαρκτη. 

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου