Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Γιατί ο Βρεττάκος έχει δίκιο βουνό.



Ο Χρήστος Βρεττάκος και το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου- Δραπετσώνας λένε κάτι πολύ απλό και πολύ ξεκάθαρο. 

Δεν δεχόμαστε καμιά μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό.

Ή βγάζετε από τους σχεδιασμούς σας την πόλη μας, ή κλείνουμε  και το Σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) που εξυπηρετεί καθημερινά 18 δήμους .  

 Υπάρχουν κάποιοι που αντί να αναρωτηθούν ποιοι είναι αυτοί οι σχεδιασμοί που υποχρεώνουν τον δήμαρχο να κλείσει τον ΣΜΑ , αναρωτιούνται αν έχει δίκιο ο Βρεττάκος που λέει ότι ξέρατε να το ξεχάσετε.  

Υπάρχουν κάποιοι που του καταλογίζουν  ότι δεν  δέχεται τα βάρη που του αναλογούν σύμφωνα με το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ που προβλέπει μονάδα επεξεργασίας στο Σχιστό και κάποιοι άλλοι που αναρωτιούνται πονηρά , γιατί θυμήθηκε τώρα να κλείσει τον ΣΜΑ που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια.

Ας  δούμε όμως ποια είναι η αλήθεια .

 Η αλήθεια είναι ότι  η αυτή η περιοχή του Πειραιά διαχρονικά  έχει αντιμετωπιστεί  ως η πίσω αυλή της Αττικής με ότι αυτό συνεπάγεται.   

Ας «ξεχάσουμε» την Cosco που επιδιώκει στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, το μπάζωμα της θάλασσας του Αϊ- Γιώργη , τη δημιουργία χώρου εμπορευματοκιβωτίων, τη δημιουργία car terminal και κέντρου logistics.

Ας «ξεχάσουμε» και τα καζάνια του Μελισσανίδη που απειλούν τη δημόσια υγεία, ας ξεχάσουμε το βιοτεχνικό πάρκο , το νεκροταφείο του Σχιστού κλπ κλπ.  

Ας μιλήσουμε μόνο για τα σκουπίδια .

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν για 40 χρόνια (1950-1991) τη χωματερή του Σχιστού που εξυπηρετούσε όλη την Αττική.

 Το 1991 που έκλεισε η χωματερή του Σχιστού,  ο ΕΔΣΝΑ έκανε το ΣΜΑ Σχιστού στον οποίο συγκεντρώνονται τα απορρίμματα 18 δήμων για να μεταφερθούν στη Φυλή.

Το 2016 με το ΠΕΣΔΑ της Δούρου προβλέφθηκε η μετατροπή του ΣΜΑ σε ΜΕΑ για τις ανάγκες της περιφερειακής ενότητας Πειραιά.

Οι άνθρωποι αυτοί παρ΄ ότι είχαν φιλοξενούσαν για 60 ολόκληρα χρόνια εγκαταστάσεις ταφής και μεταφόρτωσης σκουπιδιών είχαν αποδεχτεί – με επιφυλάξεις - την πρόταση για μετατροπή του ΣΜΑ σε ΜΕΑ,  με τον όρο ότι και οι υπόλοιποι δήμοι της Αττικής θα αναλάμβαναν τα βάρη που τους αναλογούν ή για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς,  θα κατασκευάζονταν ταυτόχρονα και οι άλλες ΜΕΑ που προέβλεπε το ΠΕΣΔΑ στη νοτιοανατολική Αττική , στον Κεντρικό Τομέα και στην ανατολική Αττική.

Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη λοιπόν και γιατί οι αντιδράσεις του Βρεττάκου και του δημοτικού συμβουλίου είναι απολύτως δικαιολογημένες.  

Με το ΠΕΣΔΑ του Πατούλη καταργούνται οι δυο ΜΕΑ του κεντρικού τομέα ενώ η ΜΕΑ του νοτιανατολικού τομέα εξακολουθεί να μη χωροθετείται και να μπαίνει στο ΠΕΣΔΑ για «ξεκάρφωμα». Δηλαδή για να πουν ότι «κάτι προβλέπουν»  και για το νοτιανατολικό τομέα προκειμένου να φαίνεται πιο δίκαιο το σχέδιο. Περιμένουν τάχα να συνεννοηθούν οι δήμαρχοι του νοτιοανατολικού τομέα μεταξύ τους και να αποφασίσουν μόνοι τους που θα γίνει η μονάδα. Πιάσε το αβγό και κούρευτο δηλαδή.

Σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ του Πατούλη,  δεν μετατρέπεται το ΣΜΑ σε ΜΕΑ , αλλά γίνεται νέα μονάδα σε χώρο πλησίον του ΣΜΑ και έτσι θα υπάρχουν δυο εγκαταστάσεις αντί για μία στο Σχιστό .  Δηλαδή και ΣΜΑ και ΜΕΑ.

Και δεν φτάνει αυτό , αλλά αυξάνουν και τη δυναμικότητα της ΜΕΑ  και την κατασκευάζουν  με τη μέθοδο ΣΔΙΤ που σημαίνει ότι η μονάδα θα λειτουργεί εκεί για 30 τουλάχιστον χρόνια  και μετά βλέπουμε.  (30 χρόνια θα είναι η πρώτη σύμβαση)..

Τι θα έπρεπε να κάνει λοιπόν ο Βρεττάκος;

Να τους πει καθίστε να το συζητήσουμε; Τι ακριβώς μπορεί να διαπραγματευτεί με τον Πατούλη αν δεχτεί a priori την κατασκευή  ΜΕΑ στο Σχιστό;

Να του ζητήσει να αλλάξει το ΠΕΣΔΑ που προσπαθεί να το περάσει στα μουλωχτά και προβλέπει την κατάργηση των ΜΕΑ κεντρικού τομέα;

Να του ζητήσει να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τις ΜΕΑ που πέρασαν ήδη από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ και έχουν γίνει γνωστά και τα ονόματα των εργολάβων που θέλουν να τις εκμεταλευτούν;

Να του ζητήσει να γίνει η ΜΕΑ στη θέση του ΣΜΑ;

Ότι και να του πει,  θα είναι σαν να διαλέγει το σχοινί που θα κρεμαστεί.

Το μόνο που μπορεί να τους πει είναι ότι εμείς την υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες της Αττικής τη βγάλαμε και με το παραπάνω . Τώρα πλέον δεν υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης .

Τώρα ξεχάστε το Σχιστό και βρείτε άλλες περιοχές  να κάνετε μονάδες επεξεργασίας και ΣΜΑ.

Ο Βρεττάκος και το δημοτικό συμβούλιο έχουν δίκιο βουνό και όποιος το αμφισβητεί να μας πει τι θα έκανε αυτός στη θέση τους.

Κανείς από όλους αυτούς δεν θα έλεγε «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω»  γιατί αν το έλεγε θα είχε τελειώσει πολιτικά.

 Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε..   

Υ.Γ Ο δήμαρχος της Φυλής που το κάνει,  είναι «άλλη κατηγορία» και το γνωρίζουν και οι πέτρες αυτό.

Ο Βρεττάκος δεν είναι Παππούς.  

 

  Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου