Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Χωματερή . Εξοργιστική η απάθεια του πολιτικού συστήματος και δη της αριστεράς .



Εδώ και πολλά χρόνια έχω πάψει πλέον να θυμώνω με τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων για τη χωματερή .

Μπορεί να  με πιάνει σιχαμάρα  όταν ακούω τα πολιτικά κόμματα να λένε ότι είναι υπέρ του κλεισίματος της χωματερής γιατί ξέρω πως δεν το εννοούν, αλλά πλέον δεν θυμώνω γιατί  έστω και με μεγάλη καθυστέρηση  κατάλαβα τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.

Ξέρουν ότι το αίτημα είναι δίκαιο και το υιοθετούν , αλλά από τη φύση τους τα πολιτικά κόμματα είναι υποχρεωμένα να μετρούν το πολιτικό κόστος  και  αυτό τα υποχρεώνει να προσαρμόζουν τις τακτικές και τις πολιτικές τους .

Ξέρουν  τα κόμματα ότι  εδώ στα μέρη μας οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν με τη χωματερή και δεν αντιδρούν ενώ σε άλλα μέρη της Αττικής  οι κάτοικοι δεν δέχονται ούτε να ακούσουν για σκουπίδια .

Ξέρουν  πως εδώ (ειδικά στη δυτική Αττική και στα Άνω Λιόσια) εκλέγονται οι δήμαρχοι  με το βρώμικο χρήμα των περίφημων αντισταθμιστικών και  με αυτά εκμαυλίζουν την τοπική κοινωνία για να μην αντιδρά.

 Τα κόμματα της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα , είχαν πάντα  δικούς τους ανθρώπους στα Λιόσια ( Παπαδήμας , Μπουραίμης , Παππούς) που τους μπούκωναν με χρήμα για να ελέγχουν την κατάσταση .

Όλα αυτά με αηδιάζουν αλλά τα καταλαβαίνω.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω και με εξοργίζει κυριολεκτικά είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης  από τα κόμματα της αριστεράς . Για εμένα  ενσυναίσθηση και αριστερά είναι ταυτόσημες έννοιες .

Η ενσυναίσθηση μας κάνει να μην μετράμε τα πολιτικά κόστη , να νοιαζόμαστε  τους ανθρώπους  διαφορετικών κοινωνικών ομάδων , φυλών , γενιών κλπ , χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις .

Για εμένα η ενσυναίσθηση δεν είναι κάποια δεξιότητα που θα πρέπει να αποκτήσουν τα κόμματα της αριστεράς αλλά συστατικό τους στοιχείο.

Για αυτό ξεχωρίζω τη γενική  πολιτική θέση των κομμάτων για τη χωματερή , από την καθημερινή τους πράξη .

Μπορεί για τους δικούς τους λόγους να θεωρούν τη χωματερή αναγκαίο κακό ή να έχουν ενοχές για την πολιτική κάποιων προβεβλημένων στελεχών τους , ή να μετρούν το πολιτικό κόστος να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις κλπ.

 Αλλά αυτό δεν τους δικαιολογεί να κάνουν τα στραβά μάτια στα καθημερινά περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στη χωματερή.

Δεν μπορεί να γνωρίζουν πως τα υπόγεια ύδατα  εμφανίζουν μικροβιολογική φόρτιση κατά εκατοντάδες μέχρι δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το κανονικό και να μην έχουν πάει μια φορά στους εισαγγελείς περιβάλλοντος.

Δεν μπορεί να ξέρουν ότι ο Αποτεφρωτήρας βρίσκεται παράνομα στη Φυλή και να μην κάνουν μια προσφυγή στο συμβούλιο της Επικρατείας .

Δεν μπορεί να γνωρίζουν για το περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο του ΕΜΑΚ και να μην ζητούν να κλείσει άμεσα .

Δεν μπορεί να γνωρίζουν πως μας πνίγει η δυσοσμία,  ή πως γίνονται απαράδεκτες και επικίνδυνες υπερβάσεις  για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και να μην κάνουν το παραμικρό.

Δεν γίνεται να γνωρίζουν πως υπάρχουν κρυφές μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ και να μην ζητούν να δημοσιευτούν , ή ακόμα χειρότερα να το κουκουλώνουν .

Αυτό σημαίνει ότι δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους που ζουν εδώ και υφίστανται τις συνέπειες .

Δεν νοιάζονται για αυτούς που αρρωσταίνουν , που δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τη δυσοσμία , που μεγαλώνουν παιδιά σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Αυτή η στάση των πολιτικών κομμάτων της αριστεράς είναι για εμένα κυριολεκτικά εξοργιστική .

Υ.Γ 1 θα ήταν άδικο να μην ξεχωρίσω τον βουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη γιατί ο άνθρωπος κάνει ότι μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα.

Υ.Γ 2 Για μένα η αριστερά είναι  μια καθαρά βιωματική υπόθεση και για αυτό στενοχωριέμαι και εξοργίζομαι με αυτά που βλέπω. Αν ήταν απλά μια πολιτική μου επιλογή δεν θα μιλούσα καθόλου ή θα έκανα μια εξ απαλών ονύχων κριτική .

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου