Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Xρήσιμες «λεπτομέρειες» για την υπόθεση της WATT.



Στις 7/2/2016, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ με παρέμβασή της δημοσιοποίησε τα σενάρια της WATT  για την προώθηση μονάδων καύσης αποβλήτων, με το μανδύα της αποκεντρωμένης διαχείρισης και με «δέλεαρ» τα μηδενικά απόβλητα.

Γνωστοποίησε, επίσης, μια πρόσφατη κατασκευαστική δραστηριότητα στη θέση του παλιού ΚΔΑΥ Φυλής της εταιρείας WATT AE που όπως αποκαλύφθηκε  αργότερα ήταν αυθαίρετη κατασκευή. Για την κατασκευή αυτή η WATT μετά από τις καταγγελίες υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμα που της έχει επιβάλλει η υπηρεσία δόμησης Φυλής και να νομιμοποιήσει το κτίσμα της, αποκτώντας νέα οικοδομική άδεια.
Η  WATT προσπάθησε, αρχικά, να κατασκευάσει με αυθαίρετο τρόπο μια νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, στη θέση του παλιού της ΚΔΑΥ, που κάηκε το καλοκαίρι του 2013.  Στα σχέδια τους είχαν  και την κατασκευή μονάδας καύσης για την παραγωγή ενέργειας !
Το σχέδιο αυτό αποκαλύφθηκε από την διαρροή μιας επιστολής προς την περιφέρεια του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Αθήνας κ. Ανδρεόπουλου  2016_01_28_ΕΜΠ_σχεδιασμός εγκατάστασης μηδενικών αποβλήτων.pdf,

Εννοείται πως  η αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης έγινε από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ . Εννοείται πως και το τρέξιμο στα υπουργεία και τις πολεοδομίες  γινόταν  πάντα από τα λίγα άτομα της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και από κανένα άλλο.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής διαβιβάστηκε από τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το με αρ. πρωτ. 38456/03-08-2016 έγγραφο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που ζητούσε να μετατραπεί το ΚΔΑΥ σε ΜΕΑ 82.000 τόνων. https://diavgeia.gov.gr/…/%CE%A9%CE%A73%CE%9C4…/document.pdf                                                     Το περιφερειακό συμβούλιο όρισε την ημερομηνία έναρξης και λήξης δημόσιας διαβούλευσης για την ΜΠΕ της WATT από  03/10/16 έως τις  05/12/16.
Και πάλι μόνη σχεδόν η ΠΡΩΣΥΝΑΤ και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ασχολήθηκαν και με την ΜΠΕ της WATT
Από αυτούς που θίγονται σήμερα γιατί τους κατηγορούμε πως  δεν «άδειασαν» να ασχοληθούν , δεν ασχολήθηκε ΚΑΝΕΙΣ.
Ούτε με την πρόταση του Ανδρεόπουλου για την μονάδα καύσης ασχολήθηκαν, ούτε με τις κατασκευαστικές αυθαιρεσίες , ούτε με την δημόσια διαβούλευση! Δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Τρεις μέρες πριν από την λήξη της δημόσιας  διαβούλευσης (2-12-2016) η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ  με 4 μέλη παρόντα  (Δούρου ,  Μπιζά, Κορωναίου και Δαμιανό) δεν ενέκρινε την ΜΠΕ της WATT Η απόφαση εδώ:  Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου .
Εμείς αυτήν την απόφαση την χαρακτηρίσαμε νίκη του κινήματος για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής .
Από τότε μέχρι σήμερα περιμέναμε να συζητηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο η ΜΠΕ της WATT και ξαφνικά μαθαίνουμε πως η WATT αδειοδοτήθηκε για ΚΔΑΥ 50.000  και όχι για ΜΕΑ 82.000 τ/έτος !  
Προφανώς οι παρεμβάσεις μας είχαν κάποιο αποτέλεσμα και η WATT βλέποντας πως ζορίζουν τα πράγματα υποχρεώθηκε να αλλάξει την αρχική μελέτη.
 Αν περιμέναμε τις παρεμβάσεις του δήμου Φυλής και των άλλων «ενδιαφερομένων» σήμερα η WATT  θα είχε ΜΕΑ 100.000 τ/έτος και μονάδα καύσης στην Φυλή.
Τώρα θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη; Ασφαλώς όχι!
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.  Στην ΟΕΔΑ Φυλής δεν πρέπει να γίνει καμιά νέα εγκατάσταση.
Ενώ υποτίθεται πως θα κλείσει η Φυλή με την ολοκλήρωση της Β Φάσης,  έχει ήδη αποφασιστεί : η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ (350.000 τ/έτος σύμμεικτα και 100.000 τ/έτος βιοαπόβλητα . Αν προστεθούν και οι 50.00 τ/έτος της WATT, θα έχουμε εγκαταστάσεις συνολικής   δυναμικότητας 500.000 τ/έτος  σε μια εγκατάσταση που υποτίθεται πως πρέπει να κλείσει.
Υπάρχει άνθρωπος που το θεωρεί αυτό λογικό;  Για αυτό φωνάζουμε τόσο καιρό ότι είναι μεγάλο λάθος η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και λάθος είναι και η εγκατάσταση της WATT.
Βεβαίως κάποιους τους στεναχωρούμε και τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση. Τι θα πρέπει να κάνουμε όμως;  Να κάνουμε και εμείς το κορόιδο όπως κάνουν οι τοπικοί άρχοντες στην Φυλή; Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ.
Για αυτούς η σιωπή είναι «χρυσός».. για εμάς είναι ντροπή.

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου