Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Παραιτήθηκε από το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ ο Σπύρος Παναγιώτου.

Η επιστολή του   Σπύρου Παναγιώτου  πρός την  Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κα. Ρένα Δούρου.


Θέμα: Παραίτηση από το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ

Κυρία Πρόεδρε,
 Με αυτή την επιστολή, παρακαλώ, δεχθείτε την παραίτηση μου από το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ.
Η τιμητική πρόταση της παράταξης μας που με πρότεινε και με εξέλεξε στη θέση αυτή σήμερα έχει χάσει κάθε νόημα. Είναι γνωστό ότι η παράταξη δεν λειτουργεί. Η συλλογική λειτουργία, η ανταλλαγή απόψεων και ο σχεδιασμός,  αναφορικά με το εξαιρετικής σημασίας έργο που δεσμεύθηκε να εκπληρώσει ο ΕΔΣΝΑ, έχει καταργηθεί.

Το ίδιο το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ έχει μετατραπεί σε ένα διαχειριστικό όργανο της διοίκησης του Συνδέσμου που ουσιαστικά και τυπικά δεν ασχολείται  με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού στη βάση ενός Δημόσιου, αποκεντρωμένου σχεδίου διαχείρισης με ανακύκλωση στην πηγή. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ουσιαστικά «κεκλεισμένων των θυρών» στην Διοικούσα Επιτροπή του Συνδέσμου.
Οι πρόσφατες μάλιστα αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για επέκταση των χώρων ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής επιβεβαιώνουν ότι η συνέχιση της ταφής σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελεί την κυρίαρχη επιλογή. Σε αυτά τα πλαίσια συνεχίζεται η αδικαιολόγητη, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τους σκοπούς του εγχειρήματος μας, χωροθέτηση αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων στο Νομό Αττικής, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μείωση του υπολείμματος  προς ταφή στο 21,78% των απορριμμάτων έως το 2020.
Οι δημοτικές- διαδημοτικές υποδομές ανακύκλωσης, η αναγκαία χρηματοδότηση και τα εργαλεία διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων έχουν ουσιαστικά καταργηθεί και η ανακύκλωση στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Στην πραγματικότητα σήμερα δεν υπάρχει ούτε επιχειρείται να εφαρμοσθεί, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, κανένας σχεδιασμός ανακύκλωσης στη πηγή και ανάκτησης υλικών σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΔΣΝΑ.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της παράταξης που με εξέλεξε στη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ.

Υπό αυτούς τους όρους η συνέχιση της συμμετοχής μου στο Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ δεν έχει νόημα και  σημασία. Δεν επιλέγω να παριστάνω την «αντιπολίτευση» σε ένα όργανο που δεν λειτουργεί,
ούτε, πολύ περισσότερο, να «εκβιάζω» με την ψήφο μου ή να «εκβιάζομαι» για αυτήν.

Κυρία πρόεδρε,
Παρακαλώ δεχθείτε την παραίτηση μου για τους παραπάνω λόγους και σημειώστε την πρόθεση μου να συνεχίσω, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Γαλατσίου στο πλευρό των κινημάτων των πολιτών της Αττική, την προσπάθεια για ένα Δημόσιο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων με ανακύκλωση στη πηγή.

Αθήνα 13/10/2017

Παναγιώτου Σπύρος
Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου