Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

«Verba volant, scripta manent» "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν" .




Ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει ακόμα ένα με ενάμιση χρόνο ζωής. Ο εναπομείναν χώρος (κύτταρα Β3 και Β6) θα έχει εξαντληθεί το αργότερο ως τις αρχές του 2019.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι νέοι ΧΥΤΑ που θα μπορούν να δεχτούν τα απορρίμματα που θα δέχεται ως τότε ο ΧΥΤΑ της Φυλής θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά , ως τα τέλη του 2018 δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους δήμους της Αττικής, να γίνουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ξεπεραστούν διάφορα νομικά εμπόδια , να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες προσφυγές, να γίνουν μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων , να γίνει δημόσια διαβούλευση , να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης  , να γίνουν διεθνείς χρονοβόροι διαγωνισμοί και αφού γίνουν όλα αυτά να κατασκευαστούν τα έργα.

Υπάρχουν τρία  ερωτήματα.
·         Το πρώτο ερώτημα –που φυσικά θα μείνει αναπάντητο - είναι αν μπορούν να γίνουν όλα τα παραπάνω  σε 12 μήνες.
·         Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν δεν είναι έτοιμοι οι νέοι ΧΥΤΑ στα τέλη του 2018. Αν δεν είναι έτοιμοι οι νέοι ΧΥΤΑ σε ένα χρόνο από σήμερα , η Αττική θα βιώσει μια τρομακτική  κρίση σκουπιδιών με ανυπολόγιστες συνέπειες.
·         Το τρίτο ερώτημα είναι αν υπάρχει σχέδιο αποφυγής της κρίσης. Δεν μιλάμε πλέον για σχέδιο υλοποίησης του ΠΕΔΣΑ ή των ΤΟΣΔΑ , αλλά για σχέδιο αποφυγής της κρίσης των σκουπιδιών στην Αττική λόγω του κορεσμού της Φυλής. Από ότι γνωρίζουμε τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει.
Το έργο που έχουμε ξαναδεί
Όπως επειδή είμαστε παλιοί και το έργο του κορεσμού το έχουμε ξαναδεί , ξέρουμε πως σε λίγο καιρό θα παρουσιαστεί ως «λύση ανάγκης» και ως «αναγκαίο κακό» η νέα επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής στην Γ. Φάση μέχρι να εξευρεθούν οι νέοι χώροι που θα γίνουν κάποτε ΧΥΤΑ..
Το λόμπι των σκουπιδιών για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα μεθοδεύει ήδη αυτήν την λύση.
Μόνο που τα  συμφέροντα των εργολάβων και των υποστηριχτών τους στον Δήμο Φυλής, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κατοίκων της δ. Αθήνας και της δ. Αττικής.
Η νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι η ταφόπλακα της δ. Αθήνας και του σχεδίου για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα ή ήδη επιβαρυμένη από την πολύχρονη λειτουργία του ΧΥΤΑ περιοχή. 
 Αν γίνει κάτι τέτοιο,  αυτό θα σημαίνει πως το ίδιο το ΠΕΣΔΑ απέτυχε και πως όλα πλέον  είναι ανοιχτά  για φαραωνικές μονάδες ,  καύση κλπ..  Θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η περιφερειάρχης της Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ να βάλουν τέλος στα σενάρια επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής εδώ και τώρα. Πρέπει να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πως η πλάκα τελείωσε και δεν μπορεί να παίξουμε με την υγεία 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μόνο έτσι θα υποχρεωθούν όλοι (Κυβέρνηση- Περιφέρεια – Δήμοι) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμοστεί άμεσα ένα σοβαρό σχέδιο αποτροπής της κρίσης .
Η Αττική των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων «απαγορεύεται»  να ζήσει κρίση σκουπιδιών .
Ο ρόλος των δημάρχων
Ο δήμαρχος της Φυλής και κάποιοι  δήμαρχοι  γύρω δήμων όταν μιλούν μόνο για το λατομείο του Μουσαμά και δεν λένε τίποτα για την Γ. Φάση διυλίζουν  τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο όπως ο Χριστός για τους Φαρισαίους υποκριτές. 
 Προσπαθούν να εξαπατήσουν τους κατοίκους της δ. Αθήνας προκειμένου να γίνει η επέκταση στα μουλωχτά.
Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Η Γ. Φάση είναι μια τεράστια έκταση 300 στρεμμάτων ακόμα πιο κοντά στην κατοικημένη περιοχή των Άνω Λιοσίων.
Για να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλη έκταση είναι  η Γ. Φάση  των 300 στρεμμάτων , να την συγκρίνουμε με το λατομείο του Μουσαμά που είναι 353 στρέμματα , το λατομείο του ΤΙΤΑΝ  που είναι 183 στρέμματα ή το λατομείο Κυριακού που είναι 485 στρέμματα .
Μιλάμε δηλαδή για ένα νέο πολύ μεγάλο ΧΥΤΑ δίπλα στον μεγαλύτερο ΧΥΤΑ της Ευρώπης. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου