Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΦοΔΣΑ . Είναι μεγάλο λάθος η εξαίρεση της Αττικής ! Θετικότατο το άρθρο 17 για τα αντισταθμιστικά !




Στο σχέδιο νόμου για την ρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που αφορά τους ΦοΔΣΑ κακώς δεν δίνεται η δυνατότητα και στους  ΟΤΑ της Αττικής να συστήσουν έως και 3 ΦοΔΣΑ.

Στην Αττική που το αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο  διαχείρισης με τον ένα ΦοΔΣΑ (ΕΔΣΝΑ) έχει παράξει   καταστροφικά αποτελέσματα επιβάλλεται να συσταθούν νέοι ΦοΔΣΑ με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.

Ο  συγκεντρωτικός ΦοΔΣΑ της Αττικής ήταν παταγώδης αποτυχία. Είχαμε  τεράστια ποσοστά ταφής και  ελάχιστα ποσοστά ανακύκλωσης και  αδυναμία του φορέα να διαχειριστεί την θηριώδη εγκατάσταση της Φυλής με αποτέλεσμα την εκχώρηση των βασικών λειτουργιών της εγκατάστασης στους ιδιώτες. 

Δεν έγινε τυχαία και από μόνη της η Φυλή μνημείο περιβαντολλογικου μακελειού, αρρώστια και ανθρώπινου πόνου.  Αυτό ήταν αποτέλεσμα του συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης στην Αττική.

Στην διαβούλευση πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις προκειμένου να έχουν και  οι δήμοι της Αττικής την δυνατότητα να συστήσουν δικό τους ΦοΔΣΑ με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια. 

Στα θετικα σημεία του σχεδίου νόμου είναι αναμφίβολα το άρθρο 17. 


Το Άρθρο 17  του  σχεδίου  νόμου «για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας» βάζει τέλος στο πάρτυ των αντισταθμιστικών που δινόταν ανεξέλεγκτα στους οχλούμενους δήμους από τους ΧΥΤΑ και το χρησιμοποιούσαν για εξαγορά συνειδήσεων.

Τα αντισταθμιστικά πλέον θα είναι ισα με το 1% προϋπολογισμού των ΦοΔΣΑ και θα δίνονται αποκλειστικά για περιβαλλοντικά έργα και δράσεις κατά 60% εντός της κοινότητας όπου κείται η εγκατάσταση και κατά 40% εντός των όμορων με αυτή κοινοτήτων.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας έλεγχος  για το πώς αξιοποιούνται από τους ΟΤΑ τα υπέρογκα αντισταθμιστικά , με αποτέλεσμα αντί να αξιοποιούνται για έργα και δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης να αξιοποιούνται για πανηγύρια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να εξαγοραστούν συνειδήσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Η περίπτωση του δήμου Φυλής που έχει εισπράξει  από το 1993 έως το 2001  ως αντισταθμιστικά 51.150.903.958 δισεκατομμύρια δραχμές και από το 2002 έως σήμερα  πάνω από 550.000.000 εκ. ευρώ χωρίς να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για το σκοπό που τα εισέπραξε είναι χαρακτηριστική .

 Το άρθρο 17 εδώ: file:///C:/Users/user/Desktop/R1qAHgvx.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου