Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται το «Πληρώνω όσο Πετάω»: Συνδέονται τέλη με όγκο απορριμμάτων


Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε εχθές 26/1/2018 η εταιρεία Link Technologies σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην οποία ανακοινώθηκε και η έναρξη χρηματοδότησης νέων ιδεών (INNOSTART).

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να λείπει από μια δραστηριότητα καινοτομίας και ανάπτυξης, όταν μάλιστα αυτή γίνεται στη Θεσσαλονίκη, από μια εταιρεία με τοπική αναφορά που στηρίζει νέους ανθρώπους, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, σε σύνδεση με τη γνώση, την έρευνα και την ανάπτυξη νέων εργαλείων.
«Είναι σημαντικό το ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται στη Θεσσαλονίκη, ότι συζητάμε εδώ πώς μπορεί ένας φορέας, μια επιχείρηση να αναπτύξει σύγχρονες εφαρμογές, να έχει προφίλ εξωστρεφές διεθνώς, να προσκαλεί νέους ερευνητές και νέους επιστήμονες να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή παραγωγή γνώσης, λειτουργώντας πραγματικά σαν ένα ανοικτό αρχείο γνώσης, γιατί η πρόσβαση των νέων αλλά και όλης της αγοράς σε αυτά τα σύγχρονα εργαλεία χωρίς περιορισμούς, είναι πρόσβαση σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Πολύ σημαντικός λόγος που είμαι εδώ επίσης είναι για να επικροτήσω την ανακοίνωση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων που η Link σκοπεύει να ξεκινήσει σε τομείς που έχουν πάρα πολύ μεγάλη σχέση με το ΥΠΕΝ», επεσήμανε.
Στη συνέχεια ο Αν. ΥΠΕΝ, συνδέοντας την τηλεματική με το περιβάλλον, σημείωσε πως το προφανές είναι η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, δηλαδή η βελτιστοποίηση της συλλογής τους, μέσω της μείωσης των διαδρομών των απορριμματοφόρων, που παρέχει άμεση μείωση κόστους, έλεγχο της περιβαλλοντικής απόδοσης και μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και γενικά του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των λειτουργιών μεταφορών. Όμως η νέα περίοδος της ανακύκλωσης με τον πρόσφατο ν. 4496/2017 σηματοδοτεί κάτι καινούργιο στο περιβάλλον. Συνδέει τα τέλη καθαριότητας των Δήμων με την απόδοση των ρευμάτων ανακύκλωσης και θέτει στην καρδιά του συστήματος νέες «οικονομικές» εφαρμογές της τηλεματικής, όπως την εξ αποστάσεως μέτρηση του ποσοστού πληρότητας των κάδων και ζύγισή τους on-line για τη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων. Η επικείμενη νομοθέτηση του οικονομικού εργαλείου «πληρώνω όσο πετάω» και σε επίπεδο πολίτη, η σύνδεση κατοικιών και των κάδων τους μέσω κωδικών με τα απορριμματοφόρα και τα δρομολόγιά τους για τη μέτρηση της ποσότητας των απορριμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού, όπως σχεδιαζεται σήμερα πιλοτικά σε ορισμένους δήμους της Θεσσαλονίκης, θα συνδέει την πληρωμή των τελών καθαριότητας όχι πια με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, κάτι τραγικό και άδικο, αλλά με την περιβαλλοντική απόδοση και το αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού. Και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης. Επιπλέον, η θεσμοθέτηση το 2018 της χωριστής διαλογής του οργανικού υλικού υποχρεωτικά στους χώρους εστίασης επιβάλλει ειδικό σύστημα αποκομιδής, το οποίο επίσης θα ελέγχεται τηλεματικά, γιατί αυτά τα φορτία θα απαλλάσσονται του ειδικού τέλους υγειονομικής ταφής.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στο ειδικό άρθρο για τη δημιουργία του Φορέα Θερμαϊκού που μπήκε για ψήφιση στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τόνισε ότι είναι κάτι που η πόλη της Θεσσαλονίκης χρειαζόταν εδώ και χρόνια και τώρα συγκροτείται σε περιβαλλοντική βάση, αξιοποιώντας ουσιαστικά το πρότυπο της Ατζέντα 21. Επεσήμανε ότι ειδικά στο ζήτημα της λειτουργίας του Φορέα, η τηλεματική μπορεί να υποστηρίξει μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως η μέτρηση των περιβαλλοντικών δεδομένων του Θερμαϊκού Κόλπου, το πού αυτά μεταδίδονται, σε ποια βάση δεδομένων και σε ποιο κέντρο αναφέρονται.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι ένα από τα πεδία της χρηματοδότησης νέων ιδεών, που ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, είναι τα σχέδια και η λειτουργία της κινητικότητας, που συνδέεται με το θεματικό αντικείμενο των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, βασικό εργαλείο της πολιτικής του ΥΠΕΝ, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες συμβάλλουν σημαντικά στο αποτύπωμα του άνθρακα παγκοσμίως. «Πρέπει να υπάρξουν ειδικές πολιτικές, άρα πρέπει να βρεθούν εργαλεία τηλεματικά που να βελτιστοποιούν τις μεταφορές αυτές και να δώσουμε εργαλεία και στους δήμους, ώστε τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που μπορεί είναι πεζόδρομοι, βιοκλιματικά κτίρια ή ποδηλατόδρομοι, να έχουν και το στοιχείο της καινοτομίας και το στοιχείο της τεχνολογικής υποδομής», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι συγκεκριμένες θεματικές περιοχές οι οποίες συνδέουν την τηλεματική και την καινοτομία με το περιβάλλον. Το πιο μεγάλο αν θέλετε εγχείρημα που έχουμε ξεκινήσει είναι το εγχείρημα του Κτηματολογίου. Ουσιαστικά είναι η αποτύπωση σε μία ενιαία βάση δεδομένων όλων των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας μας, που είναι οι δασικοί χάρτες, τα σχέδια οικισμών, οι ιδιοκτησίες, σε ένα υπόβαθρο, σε μια data base ανοιχτή στον πολίτη, ανοιχτή και στον επιχειρηματία, η οποία δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διαβάσουμε πάνω σε ένα υπόβαθρο την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει μια πολύ μεγάλη αντιδικία που υπάρχει στην Ελλάδα για τις επενδύσεις και τις χρήσεις γης. Πια και για πρώτη φορά θα είναι ξεκάθαρο πού μπορεί να κάνει ο καθένας τι. Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή επένδυση», σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου