Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Αποκεντρωμένη διαχείριση και καραγκιοζιλίκια . Του Θωμά Μπιζά.

Από συνθήματα και λόγια πάμε καλά.
Όταν χρειαστεί να πούμε για το πού και για το πως θα γίνει αυτή η ριμάδα η αποκεντρωμένη διαχείριση , τότε ξεχνάμε όλα αυτά που λέμε για τις αρχές της εγγύτητας και την δίκαιη κατανομή των βαρών και αρχίζουμε το καραγκιοζιλίκι .
Ας δούμε λοιπόν πως εννοούν οι “καθ ύλην” την αποκεντρωμένη διαχείριση .
Οι δήμαρχοι της Αττικής με τα χίλια ζόρια έφτιαξαν τοπικά σχέδια διαχείρισης όχι όμως για να τα εφαρμόσουν , αλλά για πάρουν κανένα φράγκο και να στήσουν - αν το κάνουν και αυτό – κανένα μικρό πράσινο σημείο για να βγάλουν έτσι την περιβαλλοντική τους υποχρέωση.


Ο δήμος Αθηναίων που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός σκουπιδιών στην Αττική , δεν έχει ούτε τοπικό σχέδιο διαχείρισης , ούτε δέχεται να διατεθεί χώρος για μονάδα επεξεργασίας. Αντί για όλα αυτά, φτιάχνουν στον Ελαιώνα σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) , για να μεταφέρουν ευκολότερα τα συμπιεσμένα σκουπίδια τους στην Φυλή την οποία λένε πως έχουν υιοθετήσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου . σ.σ δεν είναι πλάκα! Υπάρχει απόφαση υιοθεσίας !
Οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες (με εξαίρεση τον Γιώργο Γαβρίλη που δέχεται υπό προϋποθέσεις να αναλάβει ο Πειραιάς τα βάρη που του αναλογούν ) δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για εγκαταστάσεις διαχείρισης στις “εκλογικές τους περιφέρειες” . Ορισμένοι μάλιστα λένε και κάτι ανοησίες του τύπου “οι κάτοικοι της Φυλής έμαθαν να ζουν με τους γλάρους των σκουπιδιών” ενώ εμείς εδώ δεν μπορούμε να το συνηθίσουμε αυτό.
Οι βουλευτές του υπολοίπου Αττικής τρέχουν να συμπαρασταθούν στον δήμαρχο του Κορωπίου που δεν θέλει σκουπίδια στην Ανατολική Αττική , αλλά για την Φυλή σταμάτησαν να μιλάνε εδώ και καιρό.
Ο ΕΔΣΝΑ λέει πως περιμένει -τώρα το 2018 - να ωριμάσουν οι μελέτες για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) τις οποίες όμως δεν έχει χωροθετήσει και δεν υπάρχουν .
Έχασε δυο υπερπολύτιμα χρόνια ο ΕΔΣΝΑ με την περίφημη μελέτη των 154 λατομείων για να καταλήξει;; σε χώρους που είχαν ήδη χωροθετηθεί από το 2003.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρεβλής αντίληψης για την αποκεντρωμένη διαχείριση από τον ΕΔΣΝΑ , ήταν η επέκταση του θηριώδους ΕΜΑΚ με την ταυτόχρονη μείωση κατά το ήμισυ της μονάδας του Γραμματικού.
Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που πριν μερικά χρόνια έδινε μάχες κατά των μονάδων του Σγουρού, σήμερα επειδή τα ξαναέφτιαξε με κάποιους “συνδικαλιστές” στον ΕΔΣΝΑ που τότε τους έλεγε “εφιάλτες του κλάδου” , τώρα πλέον δεν μιλάει ούτε για την Φυλή , ούτε για την επέκταση του ΕΜΑΚ.
Το ΚΚΕ λέει να γίνει κάποια διαπεριφερειακή συνεργασία της περιφέρειας Αττικής με κάποια άλλη - άγνωστη - περιφέρεια για να στέλνουμε τα σκουπίδια μας και σε άλλους . (η μπάλα στην κερκίδα)..
Ορισμένοι άλλοι θυμήθηκαν ξανά την περίφημη μελέτη Οικονομόπουλου που λέει να κάνουμε ένα δίκτυο ΣΜΑ στην Αττική και να βάζουμε τα σκουπίδια μας στα τρένα για να τα στέλνουμε στην Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα.
Κάποια “κινήματα” στην ανατολική Αττική το πάνε ακόμα πιο μακριά. Λένε να κάνουμε βέβαια ανακύκλωση κλπ, αλλά να στέλνουμε τα υπολείμματα μας στην Κίνα και στις Σκανδιναβικές χώρες γιατί εκεί έχουν καλή καύση των απορριμμάτων !
Μόνο για εξαγωγή σκουπιδιών στην Σελήνη δεν έχουμε ακούσει ακόμα.
Ο δήμαρχος Ψινάκης μαζεύει τα 15μελή συμβούλια των σχολείων του Μαραθώνα και τους λέει μπούρδες πως έχει “άκρες” στις Βρυξέλλες για να μην γίνει ο Μαραθώνας σκουπιδαριό σαν την Φυλή και πως θα κάνει οδοφράγματα αν δεν γίνει δουλειά με τις “άκρες”.
Ο ανεκδιήγητος δήμαρχος της Φυλής κρυφοπαρακαλάει να γίνει και νέα χωματερή στην Φυλή δίπλα στην υπάρχουσα και κοροϊδεύει τον κόσμο πως θα κάνει την χωματερή πάρκο με πουλάκια και ψαράκια. Δεν πάνε να αρρωστήσουν όλοι στην Φυλή; Αυτός νοιάζεται μόνο για τα εκατομμύρια του ΕΔΣΝΑ.
Και όλοι αυτοί μαζί είναι γενικώς υπέρ της ανακύκλωσης και της αποκεντρωμένης διαχείρισης..
Το ερώτημα είναι μπορεί να υπάρξει λύση στην Αττική με αυτές τις “υποκειμενικές προϋποθέσεις”;
Και όμως υπάρχει λύση ! Η λύση είναι να κλείσει η Φυλή για να σφίξουν οι κώλοι που λένε κάτι αθυρόστομοι εδώ στα μέρη μας.
Μόνο τότε θα υποχρεωθούν όλοι να δεχτούν λύσεις με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια και να αφήσουν τις κουτοπονηριές . Τότε όλοι θα θέλουν την δίκαιη κατανομή των βαρών για να μην την πατήσουν όπως της πατήσαμε εμείς εδώ στα δυτικά.
Άφησα για το τέλος την Ρένα Δούρου γιατί αυτή θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την εξεύρεση της λύσης αφού δεν αποφάσισε όταν έπρεπε το περιφερειακό συμβούλιο .
Η Περιφερειάρχης τώρα κρατά το μαχαίρι για την δίκαιη κοπή της πίτας. Αν η μοιρασιά είναι δίκαια δεν θα μπορεί κανείς να της πει τίποτα . Αν δεν είναι ...
Όμως η πίτα πρέπει να κόβεται στην ώρα της. Αν την αφήσεις να μπαγιατέψει πετρώνει και μετά ούτε κόβεται , ούτε τρώγεται ..

Χρόνια πολλά !

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου