Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ανοιχτή επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Εσωτερικών κ . Πάνο Σκουρλέτη

Ανοιχτή επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Εσωτερικών κ . Πάνο Σκουρλέτη 

Θέμα : Σχετικά με τις ευθύνες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών όσον αφορά την υπόθεση των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής .


Κύριοι υπουργοί,
Από τις 20/3/2018 έχετε ενημερωθεί από το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, μέσω του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, για την υπόθεση των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής που είχε στην διάθεσή του -από το 2015 - και απέκρυπτε ο δήμαρχος κ. Χρήστος Παππούς.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που αφορά την περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής και την έκθεση σε κίνδυνο χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και εργάζονται κοντά στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής .
Τα ευρήματα των μελετών, που δημοσιεύτηκαν από την Εφημερίδα των Συντακτών, είναι εφιαλτικά και όπως είναι λογικό έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αγανάχτηση στον πληθυσμό της περιοχής ( αποκάλυψη από την Εφημερίδα των Συντακτών)
Σύμφωνα με τους μελετητές ,  όλοι   οι ρύποι υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια.
Στα συμπεράσματα της μελέτης που διέρρευσαν αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα Ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης κ.λπ..)».
 Οι μελετητές  μιλούν για
«απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση» σε μια έκταση των 10.000 στρεμμάτων και  καταγράφουν την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, αρωματικών υδρογονανθράκων, διοξινών - φουρανίων, βενζολίου - τολουολίου, PCB - PCT, φαινολών, μεθανίου, αμμωνίου, αλλά και ραδιενεργών στοιχείων, συγκεκριμένα: ράδιο 224, ράδιο 226, τρίτιο 3, θόριο 232, μόλυβδος 210 κ.λπ.
Μεταξύ των άλλων, οι μελετητές διαπίστωσαν συγκέντρωση ραδιενεργών στοιχείων στην περιοχή της παλιάς -ανενεργού πλέον- χωματερής και πρότειναν στον δήμαρχο να απευθυνθεί στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για περαιτέρω έρευνα.
Την ανησυχία, αλλά και την οργή των κατοίκων της περιοχής ενισχύει και η απαράδεκτη συμπεριφορά του δημάρχου Φυλής, ο οποίος εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί τις μελέτες , προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες και λέγοντας ασύστολα ψεύδη ( σας στέλνω και ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης για να αντιληφθείτε και μόνοι σας την συμπεριφορά του δημάρχου).
Κύριοι υπουργοί,
Αυτή η υπόθεση, εδώ και ενάμιση μήνα, εξακολουθεί να απασχολεί κεντρικά δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, καθώς και πρωτοσέλιδα εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας . Όπως είναι λογικό, απασχολεί εντονότατα και τον τοπικό πληθυσμό.
Το ερώτημά μου είναι αν απασχόλησε και εσάς, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων που έχετε την ευθύνη.
Και αν σας απασχόλησε, πώς ακριβώς χειριστήκατε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα; Ασχοληθήκατε καθόλου με αυτήν την υπόθεση, ή θεωρήσατε πως δεν σας αφορά; Νομίζω πως οφείλετε να μας απαντήσετε .
Κύριοι υπουργοί,
Γνωρίζετε πως το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην περιβαλλοντική ενημέρωση είναι απολύτως κατοχυρωμένο.
Το δικαίωμα της πρόσβασης του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση (δηλαδή στην πρόσβαση σε αποτελέσματα περιβαλλοντικών επιδράσεων, οχλουσών δραστηριοτήτων), έχει κατοχυρωθεί θεσμικά τόσο από  την Ελλάδα, όσο και από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
 Ειδικότερα η Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των  Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (OUNECE) η οποία υπεγράφη στο Aarhus
της Δανίας και εν συνεχεία αναφέρεται ως η Σύμβαση του Aarhus , υπεγράφη από την χώρα μας στις 25 Ιουνίου 1998 και κυρώθηκε με νόμο που προτάθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή των Ελλήνων σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος (Νόμος υπ, αρίθμ.3422/12-12-2015 ( ΦΕΚ Α 303/13-12-2005).

Κύριοι υπουργοί,
Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκατε, θα έπρεπε με επίσημο και θεσμικό τρόπο να καλέσετε τον κ. Δήμαρχο να σας παραδώσει αμέσως τις εν λόγω μελέτες και αφού τις αξιολογήσετε , να ενημερώσετε υπεύθυνα τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ της Φυλής και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για την αξιοπιστία , το περιεχόμενο και τα ευρήματα των μελετών.
Η άμεση και η υπεύθυνη ενημέρωση των εργαζομένων και του πληθυσμού που ανησυχούν απολύτως δικαιολογημένα, είναι η δική  σας ευθύνη.
Να γνωρίζετε πως η αδράνεια των υπουργείων σας προκαλεί στην τοπική κοινωνία εύλογα ερωτηματικά και υπόνοιες για συγκάλυψη ενός πολύ σοβαρού περιβαλλοντικού σκανδάλου .
Οι κατηγορίες αυτές δεν θίγουν μόνο εσάς που έχετε την πολιτική ευθύνη . Πολύ περισσότερο θίγουν και όλους εμάς που πιστέψαμε , υπερασπιστήκαμε , και εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε ένα νέο τύπο διακυβέρνησης που σέβεται τον πολίτη και την διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση .
Η προσωπική μου επιθυμία  θα ήταν, οι Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης να είναι στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται για να σταματήσει το "περιβαλλοντικό μακελειό" στην δυτική Αττική και να μην επιτρέπουν σε κανένα, ό,τι αξίωμα και να έχει, να θέτει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανθρώπων.  
Όπως έχει δηλώσει κατ επανάληψη και ο Πρωθυπουρός Αλέξης Τσίπρας η ανοχή της κυβέρνησης σε φαινόμενα διαφθοράς οφείλει να είναι μηδενική.  

Υ Γ :  Είμαι βέβαιος πως καταλαβαίνετε   ότι αυτή η ανοιχτή επιστολή θα μπορούσε να μην έχει σταλεί ποτέ  αν είχατε απαντήσει στην επιστολή του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που  στάλθηκε στις 20/3/18 στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. 
Όμως πέρασαν  50 ημέρες από τότε που ενημερωθήκατε και δυστυχώς περιμένουμε ακόμα την απάντησή σας. 
 Καματερό 11/5/2018

Μετά τιμής
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Σ.Σ : Η επιστολή μαζί με το ιστορικό του σκανδάλου στάλθηκε στο ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο του   αναπληρωτή Υπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου και του υπουργού Εσωτερικών κ . Πάνου  Σκουρλέτη και κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Στις 13/10/2015, ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρ. Παππούς με αποφάσεις του ανέθεσε στην εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING την εκπόνηση δύο μελετών, με αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής», συνολικού κόστους 48.000 €.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξη αυτών των μελετών γιατί ο δήμαρχος τις έκρυβε χωρίς να ενημερώσει κανένα.  

Στην έκθεση VERDE.TEC, που πραγματοποιήθηκε στις 2-4/3/2018 στην Αθήνα, η εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING παρουσίασε τις δραστηριότητές της, ανάμεσα στις οποίες και την εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών (στην πράξη, τις μελέτες εκπόνησε η ΕΤS BIOGAS, για λογαριασμό της ASPROFOS ENGINEERING).
 Αμέσως μετά και αφού βρέθηκαν από την διαύγεια οι αποφάσεις του δημάρχου για την ανάθεση των μελετών , στις 5/3/2018, δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Φυλής (Κώστας Λουμιώτης και Γιώργος Αβράμης) και ένα μέλος της συλλογικότητας ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Χρήστος Κουρνιώτης) επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής και ζήτησαν τις μελέτες. Ο κ. Παππούς ισχυρίστηκε ότι δεν έγιναν ποτέ αυτές οι μελέτες και πως η απόφαση για ανάθεση των μελετών έγινε για να φοβίσει απλά κάποιους που αρνήθηκε να κατονομάσει. 

Στις 13/3/2018, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κώστας Λουμιώτης και Πετρούπολης Νίκος Σακούτης ζήτησαν, γραπτά τις μελέτες, από την ASPROFOS ENGINEERING.
Στις 16/3/2018, ο διευθυντής έργων της ASPROFOS ENGINEERING κ. Λ. Ζάμπας απάντησε ότι οι μελέτες έχουν παραδοθεί στο δήμο Φυλής.
Στις 19/3/2018, αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ -ανάμεσά τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κ. Λουμιώτης και Πετρούπολης Ν. Σακούτης- επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής κ. Παππού.
Τον ενημέρωσαν για την απάντηση της ASPROFOS ENGINEERING και ζήτησαν, εκ νέου, τις μελέτες. Αυτήν τη φορά, ο κ. Παππούς παραδέχθηκε ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν τις έχει στην κατοχή του!
Την επομένη ημέρα 20/3/2018 ο δήμαρχος απάντησε στον Κ. Σακούτη πως οι μελέτες είναι άχρηστες και πως τις είχε παραγγείλει για άλλους λόγους.
 Στις 28/3/18 υπήρξε πρωτοσέλιδο-  αποκάλυψη από την Εφημερίδα των Συντακτών, βασικών στοιχείων της μελέτης για την αναλυτική καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, που κρύβει –για πάνω από δύο χρόνια- ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς.
Σύμφωνα με τους μελετητές ,  όλοι   οι ρύποι υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα Ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης κ.λπ..)».
 Οι μελετητές  μιλούν για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση» στην έκταση των 10.000 στρεμμάτων και  καταγράφουν ως χαρακτηριστική την ύπαρξη βαρέων μετάλλων, αρωματικών υδρογονανθράκων, διοξινών - φουρανίων, βενζολίου - τολουολίου, PCB - PCT, φαινολών, μεθανίου, αμμωνίου, αλλά και ραδιενεργών στοιχείων, συγκεκριμένα: ράδιο 224, ράδιο 226, τρίτιο 3, θόριο 232, μόλυβδος 210 κ.λπ.
Μεταξύ των άλλων, οι μελετητές διαπίστωσαν συγκέντρωση ραδιενεργών στοιχείων στην περιοχή της παλιάς -ανενεργού πλέον- χωματερής και πρότειναν στον δήμαρχο να απευθυνθεί στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για περαιτέρω έρευνα.

Την ίδια ημέρα στις 28/3/2018,   ο δήμαρχος έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία ισχυρίζονταν ότι η μελέτη -που ο ίδιος ανέθεσε και παρέλαβε το Νοέμβρη του 2015- δεν ήταν αξιόπιστη.
 Επικαλέστηκε, γι αυτό το σκοπό, ένα έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία, η οποία αμφισβητούσε τη μέθοδο που ακολουθήθηκε από την ASPROFOS ENGINEERING)  για την εν λόγω μελέτη. 
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις 30/3/18 ζήτησε διευκρινήσεις απο την επιτροπή ατομικής ενέργειας ( ΕΕΑΑ) η οποία απάντησε στις 2/4/18 ως εξής: Το αίτημα του κ. Παππού στην ΕΕΑΑ για την αξιολόγηση της μελέτης , υποβλήθηκε στις 20/3/2018 , δηλαδή μια μέρα μετά την επίσκεψη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στο γραφείο του δημάρχου.
Η απάντηση της ΕΕΑΑ στο δήμο Φυλής δόθηκε στις 28/3/2018 με α.π Α.γ ./ 414/3928/28.3.2018.
 Δηλαδή ο δήμαρχος παραποίησε το έγγραφο  σβήνοντας την ημερομηνία του αιτήματος του , αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση της μελέτης από την ΕΕΑΑ έγινε αμέσως μετά την παραλαβή της. 
Για τον ίδιο λόγο έσβησε και τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία από το έγγραφο της ΕΕΑΑ που δημοσιοποίησε.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα περιβάλλοντος με πλήρη φάκελο από την υπόθεση ζητώντας να δημοσιοποιηθούν και να αξιολογηθούν οι μελέτες που εξακολουθεί να κρύβει ο δήμαρχος Φυλής.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος δήλωσε πως έχει παραδώσει τις μελέτες μαζί με την απάντηση της ΕΕΑΑ στην εισαγγελέα περιβάλλοντος. Ο δήμαρχος είπε επί λέξη πως η εταιρεία που έκανε τις μελέτες τον έπιασε κορόιδο και υπαινίχτηκε πως η εταιρεία αυτή σχετιζόταν με “τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων”.
Τα συνεχή ψέματα , οι αντιφάσεις και κυρίως η επιμονή του δήμαρχου Φυλής να μην δημοσιοποιεί τις μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με την αποκάλυψη κάποιων ευρημάτων και συμπερασμάτων των μελετών από την Εφημερίδα των Συντακτών , έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση στον τοπικό πληθυσμό. 

χρήσιμα link :










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου