Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Η “περίπτωση” ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και η προσωπική μου στάση .


Σε λίγες ημέρες το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κλείνει δυο χρόνια ζωής . Αυτά τα 2 χρόνια το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ανέπτυξε μια πρωτοφανή δραστηριότητα για τα δεδομένα της περιοχής αλλά και για τα δεδομένα της εποχής της γενικής υποχώρησης των κοινωνικών κινημάτων .
Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Δ.Μ :

  • Το Δ.Μ κατέθεσε προτάσεις για μια δίκαιη κατανομή των βαρών με χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια .
  • Αποκάλυψε περιβαλλοντικά σκάνδαλα όπως με την περίπτωση των κρυμμένων μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ , την αδράνεια των αρχών για την φωτιά στο ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, τις διαρροές στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ στο Θριάσιο , την παράνομη δραστηριότητα της WATT.AE , την λειτουργία του ΕΜΑΚ χωρίς αδειοδότηση κλπ.
  • Το Δ.Μ κινήθηκε νομικά με την κατάθεση μηνυτήριων αναφορών για την δυσοσμία του ΧΥΤΑ και το σκάνδαλο των κρυμμένων μελετών.
  • Έκανε ανοιχτές συγκεντρώσεις στην Φυλή και την Πετρούπολη . Έκανε παράσταση διαμαρτυρίας σε 2 συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζητούσε το νέο ΠΕΣΔΑ και συμμετείχε σε δεκάδες εκδηλώσεις – συζητήσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Αττική.
  • Το Δ.Μ μάζεψε 3.000 υπογραφές για το κλείσιμο της Φυλής και τις κατέθεσε στα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Αττικής.
  • Προκάλεσε επίσημες συζητήσεις στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την διαρκή επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής αφού επισκέφτηκε το πρόεδρο της Βουλής.
  • Το Δ.Μ έκανε παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο της Φυλής και σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της δυτικής Αθήνας -Αττικής για και συζήτησε με όλους τους δημάρχους με αφορμή την ψήφιση του ΠΕΣΔΑ και την μελέτη για τα ανενεργά λατομεία.
  • Μιλήσαμε πρώτοι για το μεγάλο πρόβλημα της επερχόμενης κρίσης των σκουπιδιών και γίναμε η πιο βασική και η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αυτή η δραστηριότητα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις.
Οι αντιδράσεις από τα οργανωμένα συμφέροντα που λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ ήταν για εμάς απολύτως αναμενόμενες.
Σε ότι με αφορά, αναμενόμενες ήταν και οι αντιδράσεις κάποιων που δεν θα καταλάβουν ποτέ πως μια μικρή συλλογικότητα σαν το Δ.Μ μπόρεσε σε 2 χρόνια να καταφέρει τόσα πράγματα .
Δεν μπόρεσαν ποτέ να χωνέψουν πως τα κατάφεραν να συνεννοηθούν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές και προσωπικές διαδρομές , που ζουν σε διαφορετικές περιοχές και να εργαστούν από κοινού για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η αλλαγή του παρωχημένου συγκεντρωτικού μοντέλου με βάση της Φυλή.
Οι παρωπίδες τους δεν του επέτρεψαν να δουν τι είναι αυτό που συνέβη με το Δ.Μ .
Δεν κατάλαβαν πως οι επιθέσεις που δέχτηκε το Δ.Μ από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων – κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών – αντί να το αποδυναμώσουν, το ενδυνάμωσαν γιατί ενίσχυσαν την αυτονομία και την αξιοπιστία του.
Δεν κατάλαβαν πως το μυστικό της επιτυχίας του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι ακριβώς η αυτονομία του και η κινηματική του λογική.
Προσπαθούν δυο χρόνια τώρα να υπονομεύσουν και να διαβάλουν το Δ.Μ χρησιμοποιώντας ανόητα επιχειρήματα δανεισμένα από το λόμπυ των σκουπιδιών όπως η ατελείωτη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής , ή η εξαγωγή των σκουπιδιών εκτός Αττικής και εκτός Ελλάδας για καύση.
Κάνουν προσωπικές επιθέσεις σε στελέχη του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ κατηγορώντας τα για τις πολιτικές του επιλογές ή ακόμα και για τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Αυτό είναι που δεν κατάλαβαν οι κουφιοκεφαλάκηδες . Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν ζητά από κανένα να αποποιηθεί την πολιτική του επιλογή ή την ιδεολογία του για να συμμετέχει στο κίνημα.
Πολύ περισσότερο δεν ζητάμε από κανένα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.
Δεν ζητήσαμε από κανένα να μας πει τι στάση κρατά ο σύντροφός του ή τα παιδιά του.
Σεβόμαστε την προσωπικότητα και τις προσωπικές επιλογές των ανθρώπων που συμμετέχουν στο κίνημα .
Στο Δ.Μ έχουν θέση όλοι όσοι το επιθυμούν και συμφωνούν με τους στόχους του κινήματος άλλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Μόνο οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.
Σε προσωπικό επίπεδο το έχω ξαναπεί πως η σχέση μου με το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με έκανε “για τους Σπαρτιάτες είλωτα και για τους είλωτες Σπαρτιάτη ” . Αδιαφορώ !
Λόγω του προσωπικού μου πάθους με την υπόθεση της χωματερής , βρέθηκα στην δίνη που προκάλεσαν τα λάθη της ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής και ο κυβερνητισμός του πολιτικού χώρου .
Όμως η δική μου απόφαση  είναι δεδομένη . Η θέση μου είναι στο κίνημα. Παραφράζοντας τον αγαπημένο μου ποιητή τον Άρη Αλεξάνδρου θα έλεγα και εγώ : “μόνος μου ήρθα στην Αριστερά, μόνος μου την διάλεξα και μόνος θα φύγω”.
Η συνείδησή μου είναι αυτή που αποφασίζει . Ούτε το κόμμα αποφασίζει για εμένα , ούτε αυτοί που το πολεμούν για τους δικούς τους λόγους. Έτσι πιστεύω πως πρέπει να σκέφτονται η άνθρωποι της δικής μου αριστεράς.
Υπάρχει μια πολύ ωραία φράση στην “Αντιγόνη” του που τα συμπυκνώνει όλα: “Οταν είσαι μόνος, είσαι και με τους άλλους”.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου