Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Χίλια μπράβο στους Βολιώτες !Χιλιάδες Βολιώτες είπαν «όχι» στην καύση σκουπιδιών (βίντεο + φωτογραφίες)


Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης



Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων έγινε σήμερα στο Βόλο, όπου στο δρόμο κατέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι από μωρά στα καρότσια μέχρι ηλικιωμένους για να πουν βροντερό όχι στην καύση RDF και SRF από την ΑΓΕΤ και στη δημιουργία μονάδα παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ, που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή.

Η συγκέντρωση των Βολιώτων στην Πλατεία Ελευθερίας από νωρίς, ενώ τους ανθρώπους κρατούσαν συντροφιά τα τύμπανα του σχήματος «CaRacaTu», ενώ το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο Ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής και η πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και Γιώργος Καλτσογιάννης και πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με ενημέρωση των συγκεντρωμένων για τα σωματεία και τους φορείς που παραβρισκόταν, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός εκπροσώπων των φορέων και στη συνέχεια μεγάλη πορεία που κατευθύνθηκε αρχικά στο Δημαρχείο Βόλου και κατευθύνθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ζητώντας την ανάκληση της άδειας καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.



Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας: Πρέπει να αποτρέψουμε ο Βόλος να γίνει το πείραμα όλης της χώρας

«Είμαστε πολλοί» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμης Τσάμης. Όπως τόνισε «Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην καύση RDF ή SRF για την παραγωγή οποιασδήποτε μορφής ενέργειας στην περιοχή μας με δεδομένο και παραδεκτό από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους ότι αφενός τα εργοστάσια της περιοχής μας δεν διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τους μηχανισμούς ασφαλείας και αφετέρου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί αυστηροί και συνεχείς που να εξασφαλίζουν την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων. Είμαστε αντίθετοι στην πρόθεση της δημοτικής αρχής Βόλου να κατασκευάσει εργοστάσιο που θα παράγει SRF. Είναι υποχρέωση μας να γνωστοποιούμε τις θέσεις μας και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβαρύνει το περιβάλλον και σε οτιδήποτε βλάπτει την υγεία των ανθρώπων. Δεν έχουμε πειστεί ότι διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό η ΑΓΕΤ. Δεν έχουμε πειστεί ότι υπάρχουν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ενημέρωση της ΑΓΕΤ. Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Είμαστε ανήσυχοι γιατί από το εισαγόμενο υλικό είδαμε ότι περιέχει πλαστικό. Το μοναδικό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια είναι το φυσικό αέριο. Πρέπει να αποτρέψουμε ο Βόλος να γίνει το πείραμα όλης της χώρας που θα παράγει και θα καίει RDF και SRF».
Σωματείο «Μήτσος Παπαρήγας»: Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους
Εκ μέρους του σωματείου «Μήτσος Παπαρήγας», κ. Τασολάμπρου ανέφερε πως « Οι εργάτες της πόλης του Βόλου δηλώνουν την αμετάκλητη πρόθεση τους να σταματήσουν την πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας, γιατί εμείς είμαστε τα πρώτα θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργάτες, σε κάθε χώρο δουλειάς, πληρώνουμε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ακόμη και με την ίδια μας τη ζωή. Πάνω από 180 εργατικά ατυχήματα είχαμε την τελευταία διετία στη Μαγνησία. Τα περιστατικά καρκίνου και άλλες σοβαρές ασθένειες θερίζουν. Σκεφτείτε τι σημαίνει να δουλεύει κανείς μέσα στους φούρνους της ΑΓΑΤ, στα εργοστάσια χημικών, στα ναυπηγεία. Εμείς έχουμε τον πρώτο ρόλο στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν εφησυχάζουμε. Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους, μπορούμε να τους εμποδίσουμε».
Ένωση Γονέων Βόλου: Είμαστε αλλά υπέρ της υγείας και τη ζωής μας
«Χαιρετίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, που κατάφεραν να μας αφυπνίσουν, να σηκωθούμε από τους καναπέδες, να νοιαστούμε για τη ζωή μας. Μπορούμε να ανατρέψουμε πρακτικές που δεν έχουν λάβει υπόψιν το δημόσιο συμφέρον. Πρώτη φορά τόσοι φορείς ενώνονται και ζητούν την προστασία του περιβάλλοντος. Ως σύλλογος, παρακολουθούμε όλα όσα αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, και με σύνεση προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν θέλουμε να κλείσουμε κάποιο εργοστάσιο, είμαστε όμως υπέρ της υγείας και τη ζωής μας. Υπάρχουν ερωτήματα και φόβος και εστιάζεται στα παιδιά που αυτά όταν θα κοιτάζουν πίσω θα ρωτούν «τι κάνατε γονείς μας»; Ας λάβουμε ως αφορμή το συλλαλητήριο να κάνουμε το καλύτερο για το περιβάλλον. Ας το θεωρήσουμε ως ακόμη μια ευκαιρία για την αυστηροποίηση ελέγχων. Ως γονείς με την εκπαιδευτική κοινότητα έχουμε φροντίσει να περάσει στα παιδιά μας η περιβαλλοντική συνείδηση με στόχο ένα υγιές μέλλον» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βόλου, κ. Ηλίας Κουτσερής.
Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών: Δεν υπάρχει καλός ή κακός καρκίνος
«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην ζωή και στην υγεία. Την υγεία των γυναικών, των λαϊκών οικογενειών πάνω απ΄ όλα την υγεία των παιδιών μας. Το δικαίωμα αυτό δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Δεν βάζουμε τα κέρδη από τη ζωή των παιδιών μας. Σε όσους λένε ότι υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην καύση, τους λέμε ότι δεν υπάρχει καλός ή κακός καρκίνος. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη και καμιά εμπιστοσύνη στην νομοθεσίας τους. Οι νόμοι τους φτιάχνονται για να υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε από τη μεριά της η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, κι. Ρίτσα Κωττή.
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: Ο λαός του Βόλου μίλησε
«Η αποδοχή της συμμετοχής στην κοινωνική επιτροπή ελέγχου που θέλει να συστήσει ο κ. Φάμελλος σημαίνει αποδοχή της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Ο λαός του Βόλου μίλησε και είπε «όχι» στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF από το δήμο Βόλου. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα έχετε την συμπαράσταση του ΠΑΝΔΟΙΚΟ σε ότι χρειαστείτε» τόνισε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, κ. Κώστας Βολιώτης.
Συνταξιούχοι: Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών
«Εκ μέρους των συνταξιούχων φωνάζουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και λέμε όχι στην καύση απορριμμάτων. Όχι στην παραγωγή αυτών των καυσίμων στην πόλη. Δίνουμε αγώνες καθημερινά για τη ζωή μας, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει και καταδικάζει σε φτώχεια τις οικογένειες. Το έγκλημα που γίνεται λίγα μέτρα από τα σπίτια μας δεν είναι τυχαίο. Η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις για να έχουν ανάκαμψη κόψανε τους μισθούς. Τώρα έχοντας στο πλάι τους το νόμο θέλουν να εξασφαλίσουν κέρδη με καρκινογόνα υλικά. Να ζούμε εμείς με ψίχουλα για να γεμίζουν οι τσέπες των βιομηχάνων. Να πεθάνουμε από καρκίνο για τα κέρδη των μονοπωλίων. Δεν τους φοβόμαστε, δεν μας πείθουν δεν θα υποταχτούμε στις απαιτήσεις τους. Γνωρίζουμε ότι τα κέρδη τους είναι αιματοβαμμένα. Εμείς είμαστε αυτοί που θα επιβάλλουμε την προστασία της υγείας. Χρειάζεται ανυποχώρητος αγώνας. Να μην υπάρξει σωματείο που να λέει ότι δεν το αφορά. Να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις. Εμείς θα ανατρέψουμε τις πολιτικές, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Μαγνησίας, κ. Γ. Ρούσσας.
Μάρκος Βαξεβανόπουλος: κύριε Αγοραστέ, ανακαλέστε τώρα την άδεια της ΑΓΕΤ»
«Όμοιο συλλαλητήριο δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Βόλο. Σήμερα οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους είναι εδώ, κανείς δεν λείπει. Είμαστε αντίθετοι στην καύση σκουπιδιών, είμαστε εδώ βρέξει χιονίσει μέχρι να ανακληθεί η άδεια που έχει δώσει το Υπουργείο. Όλα αυτά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, διοξίνες, φουράνια. Η μόνη επιτροπή που αποκάλυψε την αλήθεια είναι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. κ. Φάμμελε άλλα λέγατε στη Θέρμη ως αντιδήμαρχος και άλλα λέτε τώρα σαν υπουργός. Απαιτούμε απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Δεν θέλουμε τα σκουπίδια μας να πηγαίνουν πακεταρισμένα στην τσιμεντοβιομηχανία. Η Περιφέρεια έχει τα εργαλεία να ανακαλέσει την άδεια να καίει σκουπίδια. Κύριε Αγοραστέ, ανακαλέστε τώρα την άδεια της ΑΓΕΤ» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ελπιδοφόρα η συγκέντρωση

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τη συγκέντρωση πάρα πολύ ελπιδοφόρα, μαζική και παλλόμενη και δήλωσε χαρούμενη που οι πολίτες του Βόλου αντιδρούν, αντιστέκονται, διαδηλώνουν και βροντοφωνάζουν ότι στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ και όχι στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου.
«Θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή η παλλαϊκή συγκέντρωση να αναμεταδοθεί, γιατί αποτελεί ένα μήνυμα πολιτικού και κοινωνικού αγώνα. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους πολίτες του Βόλου, τον αγώνα και το αίτημά τους. Θεωρώ τιμή μου να είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που σήμερα είναι συγκεντρωμένοι εδώ δεν σκύβουν το κεφάλι, αγωνίζονται και διεκδικούν λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας».
Η πρώην υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη συνεχάρη τους διοργανωτές για το συλλαλητήριο “Έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Λέμε ΝΑΙ στις υγιείς στο Νομό μας, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η υγεία των πολιτών των υγιές περιβάλλον και λέμε ΟΧΙ στους καρκίνους που έχουν φτάσει κάθε προηγούμενο στο Βόλο και στη Μαγνησία. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ανα προασπίσουμε την υγεία τη δική μας και των πολιτών”, τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στ. Ελλάδος και Εύβοιας Δημ. Χορταριάς είπε ότι η ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ στηρίζει όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και φορείς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. «Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου. Από τον τρόπο που οι συνάδελφοι έχουν αναδείξει ένα τόσο μεγάλο θέμα και είμαστε ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι μεταφέρονται στους πολίτες όλα αυτά που πρέπει να μεταφερθούν έτσι ώστε να είναι ενημερωμένοι. Αυτός είναι ο σκοπός των δημοσιογράφων μελών και μη μελών. Αυτή είναι η δουλειά να ενημερώνεται κόσμος για όλα αυτά που συμβαίνουν. Κόσμος που συμμετέχει είναι η μεγαλύτερη απόδειξη το πως τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να μεταφέρουν σωστά όλα αυτά που συμβαίνουν», τόνισε.
Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από την συγκέντρωση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου