Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Γιατί δεν αντιδρά η τοπική κοινωνία ; του Θωμά Μπιζά

 

Κάθε φορά που συζητάμε για τις επιπτώσεις στην υγεία και την τρομακτική μόλυνση του περιβάλλοντος από τη χωματερή της Φυλής, μπαίνει το ίδιο εύλογο ερώτημα: Και γιατί δεν αντιδρά η τοπική κοινωνία;

Μας ρωτούν πολλοί φίλοι: Μα είναι δυνατόν να γνωρίζουν πως πολλά από τα παιδιά της περιοχής δεν θα προλάβουν ούτε καν να ενηλικιωθούν  γιατί θερίζει ο καρκίνος και παρ΄όλα αυτά να μην αντιδρούν;

Είναι δυνατόν να αδιαφορούν για την υποβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος  της περιοχής που ζουν;

Και όμως είναι δυνατόν!  Εμείς οφείλουμε να αναζητήσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Έχουμε πει πολλές φορές πως η ανοχή της τοπικής κοινωνίας έχει εξασφαλιστεί με την εξαγορά συνειδήσεων μέσω των υπέρογκων αντισταθμιστικών που δίνονται τάχα για την περιβαλλοντική όχληση εδώ και 3 δεκαετίες . Σημείωση: όταν λέμε «τάχα για την περιβαλλοντική όχληση»  δεν υπονοούμε πως δεν υπάρχει η όχληση , αλλά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα αντισταθμιστικά δεν δίνονται για αυτή , αλλά για την εξαγορά συνειδήσεων.

Τα υπέρογκα και ανεξέλεγκτα ποσά που δίνονται εδώ και 3 δεκαετίες  έχουν συμβάλει στην δημιουργία ενός τοπικού καθεστώτος που βασικό του γνώρισμα είναι η εκτεταμένη διαφθορά.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εξαφανίζονται κυριολεκτικά , ή πηγαίνουν σε ποδοσφαιρικές ομάδες , ή σε δημοτικές επιχειρήσεις τύπου ΞΕΝΙΟΣ (ραδιοφωνικός σταθμός) ή σε τσέπες φίλων εργολάβων και προμηθευτών, ή σε αγορές οικοπέδων , ή σε διάφορες «παροχές υπηρεσιών» ,  ή σε παροχές δωρεάν νερού , ή σε παράνομους διορισμούς ,  ή σε κανονικές εξαγορές ψήφων κοινωνικών ομάδων πχ Ρομά κλπ. 

Ας θυμηθούμε λίγο και κάποιες μελέτες μαϊμού (κατά δήλωση των ίδιων) και κάποιες μελέτες για περιβαλλοντικά πάρκα μέσα στη χωματερή , ή τη ρύθμιση χρεών για 2.500 χρόνια..  

Ο κατάλογος είναι κυριολεκτικά ατελείωτος και το πλήθος των ανθρώπων που παίρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «μαύρα» χρήματα όλα αυτά τα χρόνια  δεν είναι δυνατόν  να προσδιοριστεί ούτε κατά προσέγγιση .  

Η τοπική κοινωνία λοιπόν που ανέχεται τη διαφθορά,  ή και  βολεύεται με τη διαφθορά και που γνωρίζει πως όλο αυτό το μαύρο χρήμα προέρχεται από τη χωματερή, είναι φυσιολογικό να ανέχεται και τη χωματερή.

Η διαφθορά  και  οι επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα απασχόλησαν ακόμα και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8/10/2013.

Το κοινοβούλιο δέχεται πως  «η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία των κοινωνιών στις οποίες διεισδύει» !

«Η διαφθορά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και επηρεάζει δυσανάλογα τις πλέον μειονεκτούσες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες» μας λέει το ψήφισμα του ΕΚ.

Το ψήφισμα του Ε.Κ δέχεται πως «η παράτυπη και διεφθαρμένη χρήση των οικονομικών ή/και βιομηχανικών αντισταθμιστικών οφελών» είναι πηγή διαφθοράς !

«Η διαφθορά διαιωνίζει και επιδεινώνει τις ανισότητες, την αδικία και τις διακρίσεις όσον αφορά την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε πρόκειται για αστικά, είτε για πολιτικά και οικονομικά είτε για κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα»..

Υπάρχει λοιπόν εξήγηση  γιατί δεν αντιδρά η τοπική κοινωνία και γιατί διαιωνίζονται η ανισότητα και οι διακρίσεις σε βάρος της δυτικής Αθήνας και η εξήγηση βρίσκεται στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος.

Το πολιτικό σύστημα και οι δήμοι της Αττικής βολεύονται από αυτή την αθλιότητα που συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια στην περιοχή μας.

Το πολιτικό σύστημα και οι δήμοι της Αττικής είναι οι ηθικοί αυτουργοί σε αυτό το έγκλημα .

Για αυτό το λόγο το κίνημα για το κλείσιμο της εγκατάστασης της χωματερής πρέπει να έχει ψηλά στην ατζέντα του την κατάργηση των αντισταθμιστικών και για αυτό οι δήμοι της δυτικής Αθήνας είναι οι πρώτοι που πρέπει να σταματήσουν να δίνουν χρήματα στον ΕΔΣΝΑ για αντισταθμιστικές οφειλές. 

Υπενθυμίζουμε : ο Άνω  Λιοσίων –και ο Δήμος Φυλής έχουν  εισπράξει  ως το 2.000 51.500.000.0000 δις δραχμές και ως σήμερα άλλα 660.00 εκατομμύρια ευρώ !

 Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ηςΟκτωβρίου 2013 σχετικά με τη διαφθορά ΕΔΩ

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου