Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

ΟΛΑ στους ιδιώτες ! τι ακριβώς κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα;

 

Το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) , «Δίνει τη δυνατότητα και προτρέπει όλους τους δημόσιους φορείς της διαχείρισης αποβλήτων, για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτό αφορά όλα τα επίπεδα διαχείρισης των αποβλήτων (όπως συλλογή, διαλογή, επεξεργασία)»  .. (απόσπασμα από την σελίδα 5 του ΕΣΔΑ).

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του νέου ΕΣΔΑ να ιδιωτικοποιήσει όλο τον κύκλο διαχείρισης των απορριμμάτων από την συλλογή ως και την τελική διάθεση στα εργοστάσια και τις χωματερές.

Οι ΣΔΙΤ δεν είναι τίποτα άλλο από μακροχρόνιες συμβάσεις του δημοσίου με ιδιώτες που θα διαθέτουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό και οι δήμοι ή οι ΦΟΔΣΑ θα έχουν απλά την εποπτεία για την τήρηση των όρων των συμβάσεων .

Φυσικά οι δήμοι θα διαθέτουν  τους χώρους τους στους ιδιώτες,  όπως τα αμαξοστάσια ή τα οικόπεδα που θα γίνουν τα νέα εργοστάσια και οι χωματερές.

Το νέο ΕΣΔΑ λοιπόν εκτός όλων των άλλων αποτελεί όχημα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων .

Η ως τώρα παθητική στάση των συνδικάτων και των δήμων απέναντι στην κυβερνητική πρόκληση δημιουργεί ανησυχίες και έντονο προβληματισμό.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές  δεν έχουν πει ούτε λέξη για το νέο ΕΣΔΑ .

Φταίει η καλοκαιρινή ραστώνη; Δεν έχουν επαρκή ενημέρωση; Υπάρχει σκοπιμότητα ;

Όλα αυτά θα τα δούμε και θα τα συζητήσουμε τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι και θα πάρουν ξανά μπροστά οι συνδικαλιστικές μηχανές .  

Όμως ας μην κοροιδευόμαστε . Δεν χρειαζόταν να καταθέσει η κυβέρνηση το νέο ΕΣΔΑ για να αντιληφθούμε που το πάει.

Ας δούμε την περίπτωση της Αττικής που είναι και η μισή Ελλάδα.

Στην Αττική λοιπόν ο κ. Πατούλης χρησιμοποιεί τον ΕΔΣΝΑ  ως όχημα για την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του κύκλου διαχείρισης απορριμμάτων .

Ξεκίνησε ήδη τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των  μονάδων επεξεργασίας του κεντρικού τομέα που θα γίνει στη Φυλή και του Πειραιά που θα γίνει στο Σχιστό . Και οι δύο μονάδες θα γίνουν με ΣΔΙΤ και θα περιλαμβάνουν και καύση .

Ποια ήταν μέχρι σήμερα η αντίδραση των δήμων και του συνδικαλιστικού κινήματος για αυτές τις μονάδες ; Απλά δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση . Σημείωση : όταν επιχείρησε ο κ. Σγουρός να κάνει διαγωνισμούς με ΣΔΙΤ ,  η ΠΟΕ-ΟΤΑ -επί προεδρίας Μπαλασσόπουλου-  έκανε καταλήψεις στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ και στα ξενοδοχεία που συνεδρίαζε το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι διαγωνισμοί και τελικά να ακυρωθούν τον Δεκέμβριο του 2014 από την κ. Δούρου .

Ας δούμε την πολιτική του κ. Πατούλη και του ΕΔΣΝΑ στον κρίσιμο τομέα της ανακύκλωσης. Τι κάνει ο κ. Πατούλης; Γυρίζει όλους τους δήμους της Αττικής και μοιράζει σπιτάκια και κάδους της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που είναι μια 100% ιδιωτική εταιρεία με αμαρτωλό παρελθόν και που τώρα απολαμβάνει ειδικής προνομιακής μεταχείρισης  από κάποια κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο κ. Θεοδωρικάκος.Στην πραγματικότητα ιδιωτικοποιεί μέσω του ΕΔΣΝΑ την ανακύκλωση .

Ποια ήταν μέχρι σήμερα η αντίδραση των συνδικάτων απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή αθλιότητα ; Απολύτως καμιά αντίδραση .

Θυμίζουμε πως όταν ο δήμαρχος Βύρωνα επιχείρησε να υπογράψει σύμβαση με την ΕΕΑΑ η ΠΟΕ-ΟΤΑ έκανε καταλήψεις στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και τελικά δεν υπεγράφη η σύμβαση . Σημείωση ο δήμος Βύρωνα είναι ο μοναδικός δήμος στην Αττική που δεν έχει σύμβαση με την ΕΕΑΑ. Ακόμα και οι δήμοι που είχαν δήμαρχους που ανήκαν στο ΚΚΕ είχαν κάνει συμβάσεις με την ΕΕΑΑ..

Τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν και στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων . Ο κ. Πατούλης μοιράζει οχήματα και κάδους στους δήμους για πιλοτικά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων και ο ΕΔΣΝΑ κάνει συμβάσεις με τους δήμους.

Όμως τα πιλοτικά προγράμματα είναι το τυράκι. Η φάκα είναι οι ΣΔΙΤ με τους ιδιώτες που θα μαζεύουν και θα επεξεργάζονται τα βιοαπόβλητα των δήμων της Αττικής όταν τα προγράμματα θα πάψουν να είναι πιλοτικά και θα γίνουν κανονικά.

Με λίγα λόγια ο κ. Πατούλης δεν περίμενε το νέο ΕΣΔΑ για να μεθοδεύσει την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων  στην Αττική.

Ποια ήταν η αντίδραση των συνδικάτων στις απαράδεκτές μεθοδεύσεις του κ. Πατούλη; Ούτε φωνή , ούτε ακρόαση .

Αυτά είναι μόνο  τα πολύ χοντρά παραδείγματα για τον κ. Πατούλη και τον  ΕΣΔΝΑ . Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα που δείχνουν πως ιδιωτικοποιείται  ο κατά τα άλλα δημόσιος φορέας .

Η συνήθης δικαιολογία για την αδράνεια των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι πως «αν δεν αντιδρά το τοπικό σωματείο τι μπορεί να κάνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ή η ΑΔΕΔΥ» ;

Μόνο που η δικαιολογία αυτή δεν ευσταθεί . Να θυμίσουμε ότι το σωματείο του ΕΔΣΝΑ ούτε επί των ημερών του κ. Σγουρού αντιδρούσε . Όχι μόνο δεν αντιδρούσε αλλά οι επικεφαλής  τους έφτασαν στο σημείο να συνεργάζονται με τα ΜΑΤ για να χτυπηθούν συνδικαλιστές και να ανοίξουν οι πύλες του ΧΥΤΑ .

Τότε όμως ή ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν μάσησε .  Κατήγγειλε την απεργοσπαστική δράση του σωματείου και έκανε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους λοιπόν. Αν τα συνδικάτα δεν αντισταθούν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και στις αθλιότητες του κ. Πατούλη,  θα είναι συνυπεύθυνα για αυτό που θα συμβεί.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τώρα πρέπει να πρωτοστατήσει σε νέους αγώνες για να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί των μονάδων με ΣΔΙΤ και να σταματήσει η απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ανακύκλωσης και της συλλογής και επεξεργασίας των ΒΑΑ μέσω του ΕΔΣΝΑ.

Σημείωση : ανεξάρτητα από τη  στάση του εργοδοτικού σωματείου γνωρίζουμε πως στον ΕΔΣΝΑ υπάρχουν εργαζόμενοι σε όλες τις υπηρεσίες που δεν συμφωνούν με τις ΣΔΙΤ και τις μεθοδεύσεις του κ. Πατούλη .Υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και μεγάλη εμπειρία που για τους δικούς τους λόγους έχουν επιλέξει να μην μιλούν δημόσια για αυτά που συμβαίνουν .

Η υποσημείωση γίνεται γιατί θα ήταν άδικο να τους εντάξουμε και αυτούς σε αυτή τη σαπίλα.  

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς (πρώην μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου