Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Ασύλληπτη καταστροφή των υπόγειων υδάτων από τον ΧΥΤΑ . ( 5 μελέτες ) !


 

Προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος (Άρθρο 13 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ)

Η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον και, ιδίως:
α) χωρίς να προκαλείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα,
β) χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές και
γ) χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

γ) χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Πριν από 14 χρόνια (15/2/2007) οι υπηρεσίες της νομαρχίας δυτικής Αττικής πραγματοποίησαν αυτοψία στο ΧΥΤΑ Φυλής όπου διαπίστωσαν ότι σημαντικές ποσότητες των στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ καταλήγουν στην θάλασσα.

Στην έκθεση που συντάχθηκε από την αυτοψία αναφέρεται:  «Ζητήθηκαν, αλλά δεν επεδείχθησαν μετρήσεις ποιότητας των στραγγισμάτων». Σημείωση : Και τώρα τα ίδια κάνουν! Δεν δίνουν όπως οφείλουν τα στοιχεία για τις υπερβάσεις των ορίων.

Την ίδια χρονιά ο  καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας σε μελέτη που πραγματοποίησε για τη μόλυνση που έχει υποστεί η δυτική Αττική από τη λειτουργία της χωματερής ανέφερε πως η μόλυνση που έχει ήδη υποστεί η Δυτική Αττική δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί για τα επόμενα 50 -60 χρόνια.

Ο κ. Λέκκας σημείωνε πως «Το υπέδαφος της Δυτικής Αττικής τροφοδοτείται από όλο τον χώρο της χωματερής με κάθε είδους ρυπαντές» διευκρινίζοντας πως «τα απορρίμματα ουσιαστικά εμπεριέχουν τα πάντα, όπως επικίνδυνες, ραδιενεργές ουσίες, πετρελαιοειδή, φαινόλες, μικρόβια».

 Όπως αναφέρει στη μελέτη ο κ. Λέκκας, ο χώρος της Δυτικής Αττικής είναι τόσο ρυπασμένος, ώστε καμία άλλη δραστηριότητα δεν πρέπει να αναπτυχθεί στην περιοχή. «Είναι σε οριακό επίπεδο, η μόλυνση είναι εκρηκτική και θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και στους υπόλοιπους τομείς».

Επικίνδυνα χημικά στοιχεία ανιχνεύθηκαν λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα στην περιοχή του Ασπροπύργου και σε βάθος  100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο».

 Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. «Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Όσο πιο κοντινές στη χωματερή ήταν οι περιοχές από όπου είχαν ληφθεί τα δείγματα, τόσο οι ρύποι ανιχνεύονταν ακόμα και σε μηδενικό βάθος- στην επιφάνεια του εδάφους» αναφέρει η μελέτη του κ. Λέκκα .

 

Το 2010 σε μελέτη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Θριασίου πεδίου αναφέρεται ότι στο ρέμα Μαύρη Ώρα που βρίσκεται πλησίον του ΧΥΤΑ εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες συγκεντρώσεις χρωμίου σε δυο δειγματοληψίες . Πιο συγκεκριμένα στις 22/9/2010 εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού χρωμίου 0,2 mg/1 και στις 25/10/2010 συγκέντρωση ολικού χρωμίου 177 mg/1  εκ των οποίων τα 123 mg/1  ήταν εξασθενές χρώμιο.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται πως σημαντική πηγή ρύπανσης στην υδρολογική λεκάνη της λίμνης Κουμουνδούρου αποτελούν ΧΑΔΑ Άνω Λιοσίων και ενδεχομένως ο ΧΥΤΑ Φυλής οι οποίοι βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της λεκάνης απορροής .  

 

Το  Μάρτιο του 2018  δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της έκθεσης του προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Άνω Λιοσίων, που υλοποιήθηκαν το 2017 από εξειδικευμένη εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και προέκυψαν από σειρά δειγματοληψιών και αναλύσεων».

Τα στοιχεία ήταν σοκαριστικά :  

 Ακόμη και τα απορρέοντα προς το παρακείμενο ρέμα νερά ("Μαυρηνώρα" ή "Ρεματάκι") εμφανίζουν μικροβιολογική φόρτιση κατά εκατοντάδες μέχρι δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επεξεργασμένα προς άρδευση λύματα! Χειρότερη είναι η κατάσταση στα λιμνάζοντα νερά.

 Η οργανική ρύπανση σε ορισμένες θέσεις ξεπερνά και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων!

Στις 23/3/21 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος με έκθεσή τους ενημέρωσαν τη διεύθυνση δημόσιας υγείας και την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής (Διεύθυνση Υδάτων ) για τις υπερβάσεις ορίων ανώτερων αποδεκτών τιμών υπόγειων υδάτων στα κύτταρα του ΧΥΤΑ Φυλής .

Οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ από τις εταιρείες « GEON  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΚΕ – ENVIROLAB  IKE και ENVIROLAB  IKE – Εργαστήριο περιβάλλοντος , Βόλος) .

Όπως προκύπτει από την έκθεση μερικού ελέγχου τήρησης  των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών του ΧΥΤΑ υπάρχουν  εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα.

Από διαρροές έγινε γνωστό ότι στο έγγραφο γίνεται αναφορά στις  μετρήσεις για τα  υπόγεια νερά, που έγιναν τους 17 μήνες από «Φεβρουάριο 2019» έως και «Ιούνιο 2020» και αποτυπώνονται πολύ μεγάλες  υπερβάσεις των ορίων.

Σύμφωνα με τις διαρροές στις 17 δειγματοληψίες που έγιναν δεν βρέθηκε ούτε μία γεώτρηση χωρίς πρόβλημα και οι τιμές ξεπερνούν κατά πολύ  τα όρια της Υπουργικής Απόφασης 1811/2011 «Ορισμός ανώτερων αποδεκτών τιμών για τη συγκέντρωση συγκεκριμένων ρύπων, ομάδων ρύπων ή δεικτών ρύπανσης σε υπόγεια ύδατα».

με τις υγείες μας ...

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου