Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Δεν "μετράει" η νέα αδειοδότηση του ΧΥΤΑ για το Ευρωπαϊκό δικαστήριο !


 

Η  Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου 2019 προκειμένου να αποφασίσει  την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ επικαλέστηκε διάφορες  δυσχέρειες που οδήγησαν στις καθυστερήσεις των στόχων και των έργων του ΠΕΣΔΑ .(νέοι ΧΥΤΥ , νέες Μονάδες Επεξεργασίας  κλπ).

Χαρακτηριστικά αναφέρει η  απόφαση:   «η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε άνευ ευθύνης του ΕΔΣΝΑ, αφού οι παράγοντες που οδήγησαν στις καθυστερήσεις υλοποίησης των στόχων του ΠΕΣΔΑ οφείλονται: α) στην αδυναμία των Δήμων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ως προς τη διαλογή στην πηγή, η οποία έχει επιφέρει σημαντική αύξηση των αναμενόμενων ποσοτήτων αποβλήτων, που μείωσαν δραστικά το χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ, β) οι καθυστερήσεις στην λήψη των αποφάσεων για τη χωροθέτηση των νέων Μονάδων και γ) η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση των δράσεων του ΠΕΣΔΑ.»

Και βέβαια αναφέρει ότι «το έργο είναι εξαιρετικά επείγον να προχωρήσει και να βρεθεί μία λύση για την βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων στο μεταβατικό αυτό στάδιο, προκειμένου να μην βρεθεί σε αδιέξοδο η Αττική, γεγονός που θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον και δη για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την Εθνική Οικονομία.»

Πριν από μερικές μέρες ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Ταγάρας απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αρσένη για τον αποτεφρωτήρα και την κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής είπε πως τα έργα καθυστερούν γιατί υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες . ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο κ. Ταγάρας φαίνεται να πιστεύει πως αφού ο δήμος Φυλής δεν αντιδρά,  οι τοπικές κοινωνίες στη δυτική Αττική δεν έχουν πρόβλημα με τη χωματερή και τα εργοστάσια .

Φυσικά όλες αυτές τις δικαιολογίες  που λέει ο ΕΔΣΝΑ και ο κ. Ταγάρας  τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια απολύτως δικαιολογημένα τις  γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια .

Αυτά τα επιχειρήματα σχετικά με τις εσωτερικές δυσχέρειες που επικαλούνται προς δικαιολόγηση της συνέχισης  της λειτουργίας του  ΧΥΤΑ Φυλής είναι απορριπτέα από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα . «Κατά πάγια νομολογία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να επικαλείται πρακτικές, διοικητικές ή οικονομικές δυσχέρειες για να δικαιολογήσει τη μη τήρηση των επιβαλλόμενων από μια οδηγία υποχρεώσεων και προθεσμιών».  

Και στην περίπτωσή μας οι δεσμευτικές Ευρωπαϊκές οδηγίες για την μείωση των αποβλήτων και την ορθή τους διαχείριση δεν έχουν τηρηθεί .

Να σημειώσουμε πως η τήρηση των οδηγιών δεν είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών , αλλά είναι δεσμευτική υποχρέωση .

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το άρθρο 13 της οδηγίας 2008/98, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον.

Φυσικά για να καταδικαστεί το Ελληνικό δημόσιο από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια κάποιοι θα πρέπει να προσφύγουν σε αυτά και να αποδείξουν με στοιχεία πως παραβιάζονται και δεν τηρούνται οι οδηγίες και το δικαστήριο να διαπιστώσει εάν στοιχειοθετείται η προσαπτόμενη παράβαση.

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο οι μπούρδες για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που δεν επιτρέπουν να γίνουν έργα εκτός Φυλής δεν μετράνε. Το Ελληνικό δημόσιο πρέπει να αποδείξει αν  είχε όντως λάβει τα όλα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις οδηγίες .

Στην περίπτωσή μας υπάρχει αποδεδειγμένα «σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος η οποία διατηρείται επί μακρόν χωρίς αποτελεσματική επέμβαση των αρμοδίων αρχών» και αυτό συνιστά σοβαρή παράβαση και επιφέρει ποινές από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο .  

Βέβαια αν φτάσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο , το Ελληνικό δημόσιο θα επικαλεστεί την πρόσφατα εγκριθείσα ΑΕΠΟ της ΟΕΔΑ και την πρόβλεψη της εφαρμογής σύγχρονων τεχνικών.

Όμως για το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καμιά σχέση η νέα ΑΕΠΟ με τη  λειτουργία του  ΧΥΤΑ Φυλής -αφού  ήδη λειτουργεί-   και  συνεπώς  με  τις παραλείψεις που έχουν διαπιστωθεί από διάφορες πηγές και μελέτες . 

  Κατά συνέπεια, το δικαστήριο δεν μπορεί να λάβει υπόψη τους περιβαλλοντικούς όρους της νέας ΑΕΠΟ κατά την εξέταση της προσφυγής που μπορεί να γίνει .

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου