Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Το Σκουπιδοημερολόγιο ! μια ιστορία 48 χρόνων! Του Θωμά Μπιζά.



·        6/10/1970 με κοινή απόφαση των νομαρχών Αττικής και Πειραιά ιδρύεται ο ΕΣΔΚΝΑ ( Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής)
·        Το 1977, όταν ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων του Κορωπίου έκλεισε η χωματερή της Βάρης και ένα χρόνο αργότερα, αποφασίστηκε να καταλήγουν μόνο τα αστικά απορρίμματα στη χωματερή Σχιστού.
·        Το 1977  στα Άνω Λιόσια ξεκίνησαν οι πρώτες διαμαρτυρίες για την υποβάθμιση της περιοχής από τη χωματερή και το 1982 γίνονται οι πρώτες  σοβαρές κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της χωματερής από τους δημάρχους της αριστεράς στην δυτική Αθήνα. (τότε  πρωτομπλέξαμε προσωπικά)  .

·        Το 1979 το υπουργείο Εσωτερικών εκπόνησε μελέτη για τον εντοπισμό νέων χώρων ταφής απορριμμάτων αλλά η  μελέτη δεν εφαρμόστηκε ποτέ .
·        Το 1988, έπειτα από αντιδράσεις του Δήμου Κερατέας, ναυαγεί η προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΑ για τους δήμους της Λαυρεωτικής.
·        Το 1991  αποφασίζεται  να κλείσει η κορεσμένη χωματερή του Σχιστού και να στέλνονται όλα τα σκουπίδια της Αττικής στα Άνω Λιόσια .
·        ΠΡΟΣΟΧΗ! Μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία των     σκουπιδιών στην Αττική ήταν η 11-6-1991.
Την μέρα εκείνη η  ΤΕΔΚΝΑ με το υπ΄αρ. 370/11-6-91 ψήφισμα της με αντικείμενο το πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων στο Νομό Αττικής κάλεσε τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια της εποχής να πάρουν αποφάσεις αύξησης της εισφοράς τους προς τον ΕΣΔΚΝΑ ίσης με το 1,5 των τακτικών εσόδων τους προκειμένου το ποσό αυτό να διατίθεται κάθε χρόνο για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ των περιοχών που οχλούνται από την ύπαρξη της χωματερής και του ΣΜΑ, ώστε να αντιμετωπίζονται από τους ίδιους τα προγράμματα απορρύπανσης των περιοχών τους και τα έργα περιβαλλοντικής και χωροταξικής αναβάθμισης.
Κάπως  έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση εξαγοράς –ελαστικών- συνειδήσεων στα Άνω Λιόσια  με σκοπό την αποδοχή της Φυλής ως βάση του συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

·        Το 1993 -μετά την επιτυχημένη εξαγορά! - , επεκτείνεται ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων , ενώ αποφασίζεται και  η κατασκευή του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ). Το συγκεντρωτικό μοντέλο με βάση την Φυλή παίρνει σάρκα και οστά.

·        9/3/1996 Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, τονίζει την ανάγκη άμεσης χωροθέτησης των χώρων που θα δημιουργηθούν Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι η χωροθέτηση θα γίνει αφού δοθεί νέα διορία δύο μηνών!! στους δήμους για να αποφασίσουν οι ίδιοι την οριστική χωροθέτηση των δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική .

·        2 /7.2003 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 176/Α/2 ο  Ν.3164/2003 . «Μητρώα Μελετητών, ανάθεση και εκπόνηση μελετών και παροχή συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» που καθορίζονται οι χώροι που μπορούν να δεχτούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
·        21/6/2005 τεράστια συγκέντρωση της διαδημοτικής επιτροπής για το κλείσιμο της χωματερής στην Φυλή με αφορμή την μεταφορά λυματολάσπης  από την Ψυτάλλεια  χτυπιέται άγρια από τα ΜΑΤ . Η μεταφορά λυματολάσπης ακυρώθηκε από ύστερα από τις μεγάλες αντιδράσεις. Μετά από αυτήν την νίκη  η διαδημοτική επιτροπή διαλύθηκε.
·        11/12 /2010 η πρώτη απόπειρα να γίνει νέος ΧΥΤΑ εκτός Φυλής στην ανατολική Αττική προκαλεί αντιδράσεις . Η Μονάδα είχε χωροθετηθεί στην ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων)  Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέας) στη θέση «Φοβόλες» σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4122/2013.Στην Κερατέα  ήχησαν οι σειρήνες της πολιτικής προστασίας και  οι καμπάνες των δύο εκκλησιών  για ξεσηκωμό προκειμένου να μην γίνει ΧΥΤΑ. Από τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων ο Σταύρος Ιατρού , σημερινό μέλος της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και με αρμοδιότητα το ΠΕΣΔΑ . Ο Σταύρος Ιατρού ήταν και ο εμπνευστής της αξιοποίησης των ανενεργών λατομείων. .
·        12/2010 οι πρώτες μαχητικές αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια  στο σχέδιο Σγουρού για τις 4 μονάδες ΣΔΙΤ στην Αττική . Οι αντιδράσεις τις ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεχιστούν ως το 2014 που καταργήθηκαν οι μονάδες.
·        31/1/11 ιδρύεται   η ΠΡΩΣΥΝΑΤ . Ο χώρος της συνάντησης ήταν τα γραφεία του συλλόγου "Ιερά οδός", Πλαστήρα 53, στο Αιγάλεω. 
·        12/10/2011 ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ  παρουσία του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει το πρόγραμμά του για την διαχείριση των απορριμμάτων στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

·        16/12/ 2011συγκροτήθηκε ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής)  με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών . Στον ΕΔΣΝΑ πλέον μετέχουν η Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής και υποχρεωτικά όλοι οι Δήμοι του Νομού Αττικής. Επειδή συμμετέχουν και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, γι' αυτό και ονομάζεται Διαβαθμιδικός.
·        30/10/13 το ΥΠΕΚΑ ανακοινώνει  επίσημα πως ακυρώθηκε το έργο του ΧΥΤΑ Κερατέας..

·        26/5/2014 η εκλογή της Ρένας Δούρου γεννά ελπίδες πως ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει .  Η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου έγινε συμβολικά στην Φυλή στις 27/8.
·        20/11/14 η πρώτη επιστολή της Ρένας Δούρου προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας Αττικής για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης
·        29/12/2014 η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ με εισήγηση της Ρένας Δούρου  ακυρώνει το σχέδιο Σγουρού για τις 4 φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ ».
Οι μονάδες αυτές ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν στη Φυλή, στα Άνω Λιόσια, στο Γραμματικό και στην Κερατέα.

·        12 -14 Φεβρουαρίου 2015 η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ  συνδιοργανώνουν τριήμερο συνέδριο για την Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική.

·        3/4/15 η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ εγκρίνει τον οδηγό σύνταξης των τοπικών σχεδίων διαχείρισης

·        9/4/15  επιστολή της Ρένας  Δούρου στους δημάρχους με την ευκαιρία τα αποστολής του οδηγού σύνταξης των τοπικών σχεδίων διαχείρισης

·        17/7/ 2015  η δημοσιοποίηση του ΕΣΔΑ (εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων)
·        5/8/2015   η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αποφασίζει για  την κίνηση της διαδικασίας για την 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ (περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων)
·        14/11/16 η Περιφέρεια Αττικής  υπογράφει την σύμβαση  για το σχέδιο αποκατάστασης των ανενεργών λατομείων  με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ
·        15/12/15 υπογράφεται η ΠΥΣ (Πράξη υπουργικού Συμβουλίου) για το ΕΣΔΑ που χαιρετίστηκε από το σύνολο των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων ως μεγάλο βήμα.
·        23/2/2016 εγκρίνεται από τον ΕΔΣΝΑ η 2η αναθεώρηση
·        13/7/2016 η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στην πλατεία Άνω Λιοσίων
·        25/11/16 υπογράφεται η  ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση για την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ (ΣΜΠΕ )
·        6/12/16 η επεισοδιακή συνεδρίαση  του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ
·        23/12/16  δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η  ΚΥΑ  του ΠΕΣΔΑ 
·        2/17 παραδίνεται στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ το 2ο παραδοτέο για τα ανενεργά λατομεία
·        28/2/17 νέα επιστολή Δούρου στους δημάρχους  που λέει  πως : Δεν αρκεί  η έγκριση του ΠΕΣΔΑ για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ ) και πως χρειάζεται  η συντονισμένη δράση των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων της Αττικής.
·        1/8/17 γίνεται αποδοχή της μελέτης για τα λατομεία από την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ
·        26/10/17 επιστολή της Ρένας Δούρου που αφορά την διαβούλευση περί της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ και τα ανενεργά λατομεία.
·        16-17/12/2017 Αναπτυξιακό  συνέδριο της Δ. Αττικής που ακούγετε για πρώτη φορά πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την δημιουργία ΧΥΤΑ προκειμένου να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής . 

Υ.Γ 1. Το ημερολόγιο αυτό είναι πολύ συνοπτικό για να μπορεί να διαβαστεί πιο εύκολα. Εννοείται πως υπάρχουν ακόμα πολλές σημαντικές ημερομηνίες (κατάρρευση του ΧΥΤΑ 2002, (μεγάλες πυρκαγιές στον ΧΥΤΑ και στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου κλπ) που δεν έχουν γραφτεί για λόγους αποκλειστικά χρηστικούς . Επίσης  στο ημερολόγιο αυτό έχουν παραληφθεί σκόπιμα σημαντικές ημερομηνίες που με αφορούν προσωπικά όπως οι επισκέψεις στον ΧΥΤΑ Φυλής με τους προέδρους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέκο Αλαβάνο και Αλέξη Τσίπρα κλπ.

ΥΓ 2. για λόγους χρηστικούς δεν αναρτώ και μέρη ενός ένα πολύ πλούσιου οπτικοακουστικού  υλικού .( video- φωτογραφίες). 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου