Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Κ. Μητσοτάκης . Η χαρά των σκουπιδοεργολάβων


Αντιγράφω από το άρθρο του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή της 9/6/2019 με τον τίτλο "Περιβάλλον, πολεοδομία και χωροταξία στις προτεραιότητες Μητσοτάκη".   σ.σ ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
"Στο ζήτημα των απορριμμάτων, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιμείνει στην ευρωπαϊκή γραμμή: διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή των οργανικών απορριμμάτων στην οποία η χώρα υστερεί τραγικά. Ταυτόχρονα, έχει δηλώσει ότι θα έβλεπε θετικά την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος της διαλογής (και όχι γενικά των σύμμεικτων απορριμμάτων) με μονάδα στην Αττική, αντί της αποστολής μέρους του υπολείμματος για καύση σε τσιμεντοβιομηχανία της Μαγνησίας και ταφή του υπολοίπου".


Προσπερνάμε τα περί ευρωπαϊκής γραμμής  για την  διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση,  γιατί αυτά  πλέον τα λένε όλοι μηδενός εξαιρουμένου. 

Τώρα  πλέον όποιος θέλει να πει κάτι για τα σκουπίδια ξεκινάει  με την ίδια εισαγωγή για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση .

Όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν μιλά μόνο για την ανακύκλωση αλλά  μιλάει και  για την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος της διαλογής. 

Η ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος της διαλογής είναι το νέο σλόγκαν  όλων όσων αναζητούν τις  "εύκολες λύσεις" στην διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και όσων προσπαθούν να βάλουν από το παράθυρο την καύση των σκουπιδιών ως "αναγκαία λύση" .

 Όμως είναι αυτή η  ευρωπαϊκή  γραμμή της οποίας οπαδός φαίνεται να είναι ο κ. Μητσοτάκης;  Όχι δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή γραμμή. 

Η Ευρωπαϊκή γραμμή  είναι αυτή που εκφράζει που  ο  Ολλανδός Βίλεμπροντ Σλάιτους  εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) της Ε.Ε.
Ο κ. Βίλεμπροντ Σλάιτους μιλώντας   στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, που διοργάνωσε στην Αθήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  είχε τοποθετηθεί ως  εξής:  "Ας δούμε για παράδειγμα τα παλαιά έργα, όπως το ΕΜΑΚ Λιοσίων. Τροφοδοτείται με σύμμεικτα απορρίμματα χωρίς προδιαλογή και στο τέλος βγαίνει ένα προϊόν που είναι μολυσμένο και ένα κακής ποιότητας κομπόστ που μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για να καλυφθεί η χωματερή. Είναι λάθος. Η μεγάλη διαφορά σε μια μονάδα που τροφοδοτείται από χωριστές ροές απορριμμάτων είναι ότι το προϊόν βγαίνει πολύ πιο καθαρό και συνεπώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ξαναχρηματοδοτήσει εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων ούτε βέβαια χώρους ταφής απορριμμάτων". 

Αυτή είναι η ευρωπαϊκή γραμμή  και όχι αυτή που λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης και όλη η εκλεκτή ομήγυρης  (Πατούλης - Σγουρός και κάτι απολειφάδια  της αριστεράς) πιστεύουν πως η λύση για τα σκουπίδια είναι τα σκουπιδοεργοστάσια των σύμμεικτων που θα στέλνουν τα υπολείμματα τους για κάψιμο σε μονάδες επεξεργασίας .

Αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι η γραμμή των ντόπιων σκουπιδοεργολάβων  που θέλουν να κάνουν  νέες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης (σε πρώτη φάση των υπολειμμάτων και αργότερα των σύμμεικτων) . Τα υπολείμματα είναι το τυράκι . Η φάκα είναι η καύση των σύμμεικτων.

Ας προσέξουμε όμως και αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης για την μονάδα στην Αττική.

 Ο κ. Μητσοτάκης λέει πως πρέπει να κάνουμε μονάδα θερμικής επεξεργασίας για να καίμε τα υπολείμματα μας εδώ στην Αττική αντί να στέλνουμε μέρος του  υπολείμματος για καύση σε τσιμεντοβιομηχανία της Μαγνησίας.

 Θυμάστε που τα λέγαμε και έκαναν πως δεν μας άκουγαν;

Εμείς φωνάζαμε πως άμα "περάσει"  η καύση του RDF στην τσιμεντοβιομηχανία του Βόλου , τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για την καύση σε μονάδες θερμικής επεξεργασίας και στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. 
Τώρα οι λομπίστες θα μας λένε ακριβώς αυτό που λέει και ο κ. Μητσοτάκης :  Αφού επιτρέπεται  να τα καίμε για ποιόν λόγο να μην τα καίμε εδώ σε "εξειδικευμένες" μονάδες , αλλά να τα στέλνουμε στο τσιμεντάδικο του Βόλου; 

Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σοβαρό.

Θυμάστε ότι στις 8/11/2018 στην  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, για την προώθηση του έργου κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Αττική 500 μέτρα από τον ΧΥΤΑ Φυλής; 
Θυμάστε πως ένα από τα 3 σενάρια για την λειτουργία αυτής της μονάδας ήταν και η καύση των υπολειμμάτων; 

Τότε χάρη στην αποφασιστική  παρέμβαση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  ΕΔΩ  και λόγω των εκλογών που θα ερχόταν σε λίγους μήνες αναγκάστηκαν να τα μαζέψουν .

Τώρα όμως που πέρασαν οι εκλογές και οι άνθρωποι τους στον Ασπρόπυργο και την Φυλή (Μελετίου- Παππούς) βγήκαν ξανά,  είναι πολύ πιθανό το σενάριο της μονάδας του Ασπροπύργου να επανέλθει..

Ο αέρας στα πανιά που έχει μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης και η εκλογή του κ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής κάνει τους σκουπιδοεργολάβους χαρούμενους. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 












 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου