Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Με τον θύτη, ή με το θύμα; Για τη στάση των 7 δημάρχων της δυτικής Αθήνας.

 

Στις 19/10/20 το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έστειλε ανοιχτή επιστολή στους 7 δήμαρχους της δυτικής Αθήνας  ζητώντας τους να πάρουν πρωτοβουλίες από κοινού, προκειμένου να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα του νέου ΧΥΤΑ .

Η επιστολή δεν στάλθηκε τυχαία . Λίγες μέρες νωρίτερα  στις 13/10 η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ είχε εγκρίνει την τεχνική προσφορά του ΗΛΕΚΤΩΡΑ για το νέο ΧΥΤΑ και όλα έδειχναν πως είναι ζήτημα λίγων ημερών η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η ανάθεση του έργου .

Οι δήμαρχοι αγνόησαν την επιστολή και δεν αντέδρασαν.

20 μέρες αργότερα (29/10/20) η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να  αναθέσει την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ Φυλής στην κοινοπραξία του ΗΛΕΚΤΩΡΑ .

Και πάλι δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τους δημάρχους .

Ο κ. Πατούλης και ο ΕΔΣΝΑ αφέθηκαν κυριολεκτικά ανενόχλητοι να παίρνουν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της δυτικής Αθήνας.

Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι λέει η παροιμία .

Στις 5/11/20 ο κ. Πατούλης  και η κυβέρνηση αποφάσισαν  για την κατασκευή του νέου υπερ-εργοστάσιου στη Φυλή με ΣΔΙΤ για 30 χρόνια .

Την επόμενη μέρα οι 7 δήμαρχοι συναντήθηκαν και κατέληξαν στην διαπίστωση πως «όλες οι παρεμβάσεις στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων  έχουν ως επίκεντρο την δυτική Αθήνα» .

Μετά από αυτό επιφυλάχτηκαν για άμεσες κινητοποιήσεις μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες  και αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να υπάρξει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ με νομοθετική κατοχύρωση !

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα ζητούν οι δήμαρχοι όταν  θα αποφασίσουν να κινητοποιηθούν ;

 Θα ζητούν να υπάρξει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ με νομοθετική κατοχύρωση , ή θα ζητούν να μην γίνουν ποτέ ο νέος ΧΥΤΑ και το νέο υπερ-εργοστάσιο;

Όταν αρχίσουν να σκάβουν οι μπουλντόζες των εργολάβων τα χρονοδιαγράμματα απομάκρυνσης θα μοιάζουν με επιμνημόσυνη δέηση .

Θα είναι σαν να έχουν συναινέσει  στο φονικό και μετά να κάνουν μνημόσυνα στον μακαρίτη.

Αν οι δήμαρχοι σκοπεύουν πραγματικά να αντιδράσουν για να μη  γίνει η νέα χωματερή θα πρέπει να το κάνουν τώρα .

Και οι 7 δήμοι της δυτικής Αθήνας είναι μέλη του ΕΔΣΝΑ και αν το θέλουν πραγματικά έχουν πολλούς τρόπους να αντιδράσουν .

Δεν γίνεται να συμμετέχουν στον ΕΔΣΝΑ και να πληρώνουν εισφορές για να  κάνει ο ΕΔΣΝΑ νέες χωματερές και νέα εργοστάσια δίπλα στα σπίτια μας .

Δεν γίνεται να  υποχρεώνουν όλους εμάς να πληρώνουμε δημοτικά τέλη για να μας δηλητηριάζουν  κάθε μέρα που περνά.

Οι 7 δήμαρχοι αν το θέλουν πραγματικά,  μπορούν να την κλείσουν την χωματερή.

Μπορούν ακόμα και σε συνθήκες εγκλεισμού να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς του ΧΥΤΑ με τα δεκάδες απορριμματοφόρα που διαθέτουν  και που έτσι και αλλιώς πηγαίνουν κάθε μέρα στη χωματερή .

Μπορούν ακόμα και να αποχωρίσουν από τον ΕΔΣΝΑ ή να σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές στον ΕΔΣΝΑ όσο παραμένει ανοιχτή η χωματερή .

Μπορούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να κινητοποιήσουν τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που  υφίστανται την αδικία στην δυτική Αθήνα .  

Καμιά κυβέρνηση και κανένας Πατούλης δεν μπορούν συγκρουστούν με δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν το δίκιο με το μέρος τους .

Όταν σου λένε ότι θα σου κάνουν νέα χωματερή και νέο υπερ-εργοστάσιο δίπλα στο σπίτι σου για 30 χρόνια και εσύ τους ζητάς  χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης  ή τον εαυτό σου κοροϊδεύεις  ή τους δημότες σου .

Ας ξεκαθαρίσουν την θέση τους λοιπόν.

Αν θέλουν να τα έχουν καλά με αυτούς που παίρνουν τις καταδικαστικές αποφάσεις είναι δικαίωμά τους .

Αλλά όταν γίνεται ένα έγκλημα ή με τον θύτη θα είσαι,  ή με το θύμα . Και με τους δυο μαζί δεν γίνεται. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου