Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Τι συμβαίνει με τις ΜΕΑ και τους ΧΥΤΑ ; Από τις αοριστίες της Δούρου στις αλχημείες του Πατούλη .

 

Το 2015 στην παρέμβαση μου στην επιτροπή διαβούλευσης για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής  έγραφα : «Η γνώμη μου είναι πως στο  ΠΕΣΔΑ  τα μεγάλα έργα όπως οι ΧΥΤΥ και οι ΜΕΑ θα πρέπει να είναι χωροθετημένα ,  ονοματισμένα και με σχετικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη δυναμικότητά τους»  και κατέληγα πως   «Το προτεινόμενο σχέδιο λοιπόν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως μια εισαγωγή στο ΠΕΣΔΑ,  αλλά ΠΕΣΔΑ δεν είναι και νομίζω πως χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα σύγχρονο ΠΕΣΔΑ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας». ΕΔΩ

ΧΥΤΥ

Η Ρένα Δούρου και το περιβάλλον της  δεν ήθελαν να ακούσουν .

Θεωρούσαν ότι όσο πιο αόριστο είναι το ΠΕΣΔΑ τόσο λιγότερες αντιδράσεις θα υπάρξουν .

Ας ψηφιστεί το ΠΕΣΔΑ όπως είναι και το εξειδικεύουμε αργότερα έλεγαν.

Κινούμενο σε αυτή τη λογική το επιτελείο της Δούρου δεν δέχτηκε να γίνουν συγκεκριμένες χωροθετήσεις για τους νέους ΧΥΤΑ και υιοθέτησε την πρόταση του Σ. Ιατρού για την διενέργεια μελέτης για την αξιοποίηση των 154  ανενεργών λατομείων – μεταλλείων της Αττικής μέσα από την οποία θα βρεθούν χώροι για τους νέους ΧΥΤΑ .

Για να μην φανεί εντελώς αόριστη η πρόταση έγραψαν  :  «Επισημαίνουμε ότι η πρόταση για χρήση εξοφλημένων λατομείων που εξετάζεται για τελική διάθεση εμπεριέχει ήδη 3 λατομικούς χώρους Δ. Αττικής , Ανατολικής Αττικής που έχουν χωροθετηθεί με το ν.3164/2003 τόσο για βραχυπρόθεσμες όσο και μεσο-μακροπρόθεσμες ανάγκες».

 Η μελέτη παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2017 και η σχετική απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αναφέρει τα εξής:

Από τα 154 συνολικά Λατομεία και Μεταλλεία  αποκλείονται, ως Ενεργά ή /και διεκδικούμενης ιδιοκτησίας ή/και από κατεστημένα ήδη, τα 101. Από τα 53  αποκλείονται τα 33 (ανήκουν σε Α ́ζώνες προστασίας, έχουν μικρές αποστάσεις από οικισμούς , έχουν πολύ μικρή χωρητικότητα, δεν διαθέτουν ευχερή σχετικά προσβασιμότητα , είναι δυσχερής η μεταφορά των δικτύων Ο.Κ.Ω.) και μένουν 20 τα οποία κρίνονται καταρχήν κατάλληλα για ορισμένες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων». Και καταλήγει : «Το κείμενο των Συμβούλων δεν ιεραρχεί τις θέσεις των ΕΑΛΜ με παραπλήσια καταλληλότητα υποδοχής εγκαταστάσεων. ∆εν προτείνει τελική θέση συγκεκριμένων υποδομών» .

Φυσικά  νέοι χώροι δεν βρέθηκαν  και οι χωροθετήσεις των νέων ΧΥΤΑ δεν έγιναν ποτέ. Κάπως έτσι φτάσαμε στην απόφαση για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

ΜΕΑ

Το ίδιο συνέβη και με τις μονάδες επεξεργασίας .

Με εξαίρεση το ΕΜΑΚ Λιοσίων και τη  ΜΕΑ Γραμματικού δεν υπήρξαν συγκεκριμένες χωροθετήσεις με σαφή προσδιορισμό των οικοπέδων που θα γίνονταν οι μονάδες. 

Για τις 2 ΜΕΑ του Κεντρικού Τομέα και την ΜΕΑ του Πειραιά,  το ΠΕΣΔΑ έλεγε πως «θα χωροθετηθουν  κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτημένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών ΣΜΑ και  η ακριβής δυναμικότητα κάθε Μονάδας θα καθοριστεί με την οριστική χωροθέτηση αυτών».

Δεν υπήρχε καμιά συγκεκριμένη χωροθέτηση για τις μονάδες του κεντρικού τομέα παρά μόνο μια γενική αναφορά πως η μία θα βρίσκεται στην Ανατολική και η άλλη στη  Δυτική πλευρά του τομέα.

Για την μονάδα του νότιου τομέα η αοριστία ήταν ακόμα μεγαλύτερη αφού  προσδιοριζόταν μόνο η δυναμικότητα της μονάδας.

Συγκεκριμένα στο ΠΕΣΔΑ προβλέπονταν  :

 

Για τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων περιλαμβάνονται τα εξής :

  • Το ΕΜΑΚ Λιοσίων (αναβάθμιση και επέκταση της δυναμικότητας του έως και τους 350.000 tn/y.
  • Δυο ΜΕΑ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών δυναμικότητας 260.000 tn/y. (περίπου 130.000 tn/y έκαστη στην Ανατολική και Δυτική πλευρά του τομέα αντίστοιχα . Οι μονάδες θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτημένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών ΣΜΑ . Η ακριβής δυναμικότητα κάθε Μονάδας θα καθοριστεί με την οριστική χωροθέτηση αυτών
  • Μια ΜΕΑ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς δυναμικότητας έως 180.000 tn/y. Η Μονάδα θα χωροθετηθεί κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτημένο χώρο για την κατασκευή κεντρικού ΣΜΑ.
  • Μια ΜΕΑ στη νότια Αττική δυναμικότητας έως 150.000 tn/y.
  • Μια ΜΕΑ στην Βόρειο-ανατολική Αττική δυναμικότητας έως 60.000 tn/y που προσδιορίζεται στην ΟΕΔΑ Β.Α Αττικής .

Η απίστευτη αλχημεία του Πατούλη 

Τώρα ο κ. Πατούλης πατά σε αυτές τις  αοριστίες κάνοντας μια απίστευτη αλχημεία. Παραβλέπει ότι το ΠΕΣΔΑ ορίζει  ότι οι δυο μονάδες θα κατασκευαστούν  στην Ανατολική και Δυτική πλευρά του Κεντρικού τομέα και  μεταφέρει  τις μονάδες του κεντρικού και του νότιου τομέα  στη Φυλή .  

Για να είναι τυπικά εναρμονισμένη  η απόφασή του με το ΠΕΣΔΑ κάνει το εξής αμίμητο . Λέει πως η μονάδα που θα κατασκευαστεί στη Φυλή θα καλύπτει τις ανάγκες του κεντρικού τομέα Αθηνών !

Η απόφαση της διυπουργικής είναι απολύτως απαράδεκτη γιατί δεν είναι σύμφωνη με το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ. 

Η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ αναφέρει για τις δυο μονάδες :

  • «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών», στην περιοχή της Φυλής. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.
  • «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων», στην περιοχή του Σχιστού. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.

 

Συμπέρασμα : Οι αποφάσεις για τους ΧΥΤΥ και για τις ΜΕΑ παίρνονται κάθε φορά με κριτήρια το πολιτικό κόστος και την κοινωνική σύνθεση της περιοχής.

Με άλλα λόγια «οι φτωχοί να φάνε την ρύπανση» .

 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

1 σχόλιο: