Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ..


  Όταν γράφεις ιστορία είναι σαν να πίνεις έναν ωκεανό και να κατουράς όσο ένα φλιτζάνι είχε πει ένας Γάλλος συγγραφέας.

Ανάμεσα σε χιλιάδες πράγματα που έχεις καταγράψει, στο τέλος λες μόνο αυτά που θεωρείς εσύ απαραίτητα και όποιος κατάλαβε , κατάλαβε.
Στο μεταξύ ο ¨"ωκεανός" που έχεις πιει για να τα πεις όλα αυτά , σε πιέζει αφόρητα και   απειλεί να σε εξοντώσει .

Αυτά συμβαίνουν όταν εκείνοι  που γνωρίζουν τι έχει συμβεί  αποφεύγουν να μιλούν για  και το βάρος πέφτει σε λίγους.

Δικαίωμά τους είναι να μην μιλούν όμως  η δική μας η αποκοτιά δεν μας επιτρέπει να σιωπούμε. 

Θα τα λέμε λοιπόν έστω και συμπυκνωμένα γιατί αν τα πούμε όλα δεν πρόκειται να τα διαβάσει κανείς.

Ο λόγος αφορά την διαχρονική "αδυναμία" των παραγόντων που ασχολούνται με τα σκουπίδια στην Αττική , να βρουν νέους χώρους υγειονομικής ταφής εκτός της Φυλής .

Η ιστορία αυτή κρατά από το 1991 . Από τότε ο ΕΔΣΝΑ έψαχνε τάχα να βρει νέους χώρους υγειονομικής ταφής και δεν έβρισκε ποτέ.

Το 2010 έπεσε η ιδέα να γίνει και ένας δεύτερος ΧΥΤΑ στην Κερατέα αλλά η ιδέα κάηκε με τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου . Η Κερατέα έγινε για πολλούς και διάφορους σύμβολο αγώνα αλλά και ισχυρό άλλοθι για το κύκλωμα των σκουπιδιών που ήθελε τα πάντα και για πάντα στη Φυλή. 

Από την Κερατέα και μετά όλοι φοβούνται τάχα τις αντιδράσεις και βρίσκουν την εύκολη λύση της Φυλής που οι δήμαρχοι είναι μπουκωμένοι με τα λεφτά των  αντισταθμιστικών και κάνουν το κορόιδο . 

Σημείωση: 11 χρόνια μετά κανείς δεν έχει συζητήσει στα σοβαρά τι ακριβώς συνέβη στην Κερατέα  και ποιος ήταν ο μετέπειτα ρόλος των πρωταγωνιστών των γεγονότων του 2010.

Στα τέλη του 2015 που συζητιόταν το νέο ΠΕΣΔΑ ,  η ιδέα ήταν να βρεθούν άμεσα τουλάχιστον 2  χώροι σε ανενεργά λατομεία ή μεταλλεία προκειμένου να γίνουν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων της Αττικής για να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Όμως αντί να γίνει αυτό,  παραγγέλθηκε μια μελέτη που θα αξιολογούσε 154 λατομεία- μεταλλεία  τα οποία στην πορεία έγιναν 20 , αργότερα έγιναν 5 και στο τέλος η μελέτη πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων .

Τότε μας έλεγαν ότι εθελοτυφλούμε όσοι δεν βλέπουμε νέους χώρους ταφής και ότι κακώς φωνάζουμε για άμεσες χωροθετήσεις .

Όμως εμείς φωνάζαμε γιατί ξέραμε πως λειτουργεί το κύκλωμα των σκουπιδιών και γνωρίζαμε από παλιά τις μεθοδεύσεις και τις κωλυσιεργίες τους προκειμένου να μην χωροθετηθούν νέες εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής.

Εμείς λοιπόν που εθελοτυφλούσαμε,  από το 2016 είχαμε προβλέψει  τι θα γίνει τον Αύγουστο του 2019. Είχαμε προβλέψει πως θα αποφασιστεί νέα επέκταση επί διοίκησης Δούρου.

 Όχι δεν είμαστε προφήτες ούτε Κασσάνδρες  αλλά ξέραμε πως όλες οι καθυστερήσεις που γινόταν από το κύκλωμα, γινόταν επί τούτου προκειμένου  στο τέλος να πουν πως υπάρχει αδιέξοδο και κίνδυνος να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους  και για αυτό τον λόγο θα πρέπει ο καινούργιος ΧΥΤΑ να γίνει και πάλι στη Φυλή που δεν υπάρχουν αντιδράσεις..

Το κύκλωμα των σκουπιδιών είναι αδίστακτο . Πριν ακόμα ξεκινήσουν τα έργα για το νέο ΧΥΤΑ που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2019 , προγραμματίζουν και άλλον  ΧΥΤΑ στη Γ΄Φάση μέσα στο «πάρκο κυκλικής οικονομίας» για να αντέξει μερικές δεκαετίες ακόμα η Φυλή.

Μετά το 2025 λέει ο Πατούλης η Φυλή δεν θα λειτουργεί ως «ανοιχτή χωματερή» αλλά ως κάτι άλλο που δεν μπαίνει στον κόπο να μας το διευκρινίσει.  Το «άλλο» θα λέγεται πλέον ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ γιατί τάχα θα δέχεται μόνο υπολείμματα από τα εργοστάσια .

Φυσικά ούτε αυτό πρόκειται να γίνει απλά το 2025 δεν θα έχουν προλάβει να κατασκευάσουν   τα εργοστάσια που θα είναι και αυτά στη Φυλή . 

Και η ιστορία θα επαναληφθεί για άλλη μία φορά.

 Θ.Ε.Μ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου