Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Για να μην έχουμε μακρά περίοδο παγετώνων στην αυτοδιοίκηση .

 

 

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποτιμηθεί η τεράστια συμβολή της αριστεράς στην ανάπτυξη των δήμων της δυτικής Αθήνας όχι μόνο για ιστορικούς λόγους , αλλά για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει σήμερα .

Όχι πως δεν υπήρξαν και τότε «παρατράγουδα» . Αυτά θα υπάρχουν ακόμα και στις καλλίτερες των συνθηκών . Πάντως δεν πρέπει να  ξεχνάμε πως όταν η αριστερά κέρδισε πολλούς δήμους μετά τη δικτατορία, βρήκε ξεχαρβαλωμένους ή και ανύπαρκτους μηχανισμούς που είχαν αφήσει οι διεφθαρμένοι εγκάθετοι της χούντας .

Όμως  η μεγάλη θέληση των ανθρώπων της αριστεράς να βελτιώσουν  τις συνθήκες της ζωής  των ανθρώπων  στις λαϊκές γειτονιές  σε συνδυασμό με τις  δημοκρατικές  αλλαγές της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ , δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες  για πολύ σημαντικές αλλαγές στους δήμους και στη δυτική Αθήνα ιδιαίτερα .

Εκείνη την εποχή ιδιαίτερα  σημαντικός ήταν ο ρόλος των εξωραϊστικών συλλόγων στις γειτονιές  που είχαν αρχίσει να στήνονται από την περίοδο της χούντας , αλλά και των νεολαιίστικων συλλογικοτήτων που στήθηκαν με την πτώση της χούντας . ( μορφωτικές λέσχες , δημοκρατικές κινήσεις νέων κλπ).

Αυτά τα τοπικά μαζικά κινήματα όχι μόνο πίεσαν για αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων , αλλά τροφοδότησαν και τα δημοτικά συμβούλια με νέα άφθαρτα στελέχη με νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Τη δεκαετία του 90 τα πράγματα άλλαξαν . Η πλειοψηφία των δήμων πέρασε στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ το οποίο μετά από μια δεκαετία στην κυβέρνηση, είχε ήδη μεταλλαχθεί σε καθεστωτική δύναμη.

Βέβαια στην επικράτηση αυτών των δυνάμεων βοήθησε και η κατάρρευση των δυνάμεων της αριστεράς που ζούσε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της  (κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού , διάσπαση του ΚΚΕ , πολιτική εξαφάνιση του ΚΚΕ εσωτερικού και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κλπ).

Σε πολλούς δήμους (όχι σε όλους) της δυτικής Αθήνας υπήρξαν διοικήσεις που δεν είχαν σχέση με τις τοπικές κοινωνίες αλλά είχαν την εύνοια κάποιων μεγαλο- υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρά φαινόμενα παραλυσίας αλλά και διαφθοράς .

Πολλοί δήμαρχοι αλλά και απλοί άνθρωποι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στα δημοτικά συμβούλια ,  ενώ είχαν και προδιαγραφές και καλές προθέσεις και όρεξη για δουλειά,  κάηκαν όπως καίγονται τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε το πολιτικά παράδοξο από τη μια να έχουμε τη ριζοσπαστικοποίηση ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος κυρίως λόγω των μνημονίων αλλά και του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρα  , με την παράλληλη επικράτηση των δυνάμεων της δεξιάς στους δήμους .

Η επικράτηση της δεξιάς στους δήμους όχι μόνο άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας , αλλά έβγαλε στην επιφάνεια φαινόμενα απολύτως ανησυχητικά .

Πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες της δεξιάς εκμεταλλεύτηκαν τα θέματα που προέκυψαν  από το νέο  εκλογικό νόμο και επιχείρησαν να δημιουργήσουν  πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια με τρόπους που θυμίζουν μεταγραφές ποδοσφαιρικών ομάδων μικρών κατηγοριών . Ο Πατούλης το υπ΄ αριθμό ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος της δεξιάς πρωτοστάτησε σε αυτές τις άθλιες μεθόδους των μεταγραφών .

Αλλά τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα . Πολύ φοβάμαι πως τα φαινόμενα Μπέου , Παππού κλπ . κλπ θα πολλαπλασιαστούν όσο δεν αντιμετωπίζονται με την αποφασιστικότητα και την σοβαρότητα που πρέπει.

Αυτός ο τσαμπουκάς και η αλαζονεία που επιδεικνύουν πολλοί δημοτικοί παράγοντες της δεξιάς πρέπει να κοπεί με κάθε τρόπο.

Ειδικότερα στη δυτική Αθήνα που τα προβλήματα είναι κυριολεκτικά εκρηκτικά δεν μπορεί να ανεχόμαστε δημάρχους να λένε πως γράφουν τους διαδηλωτές στα καλαμπαλίκια τους,  ή που δίνουν εντολές να κατεβαίνουν αφίσες επειδή έχουν αλλεργία σε οτιδήποτε αριστερό. Αυτή η χωροφυλακίστικη νοοτροπία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή .

Πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν  μια νέα δημοκρατική άνοιξη στην αυτοδιοίκηση ή διαφορετικά  η βαρυχειμωνιά θα κρατήσει χρόνια. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου