Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Τα δυο μεγάλα στοιχήματα που κριθούν ως την άνοιξη

Τώρα θα πει κανείς ποιος ασχολείται με τα σκουπίδια όταν έχουμε τον εφιάλτη της πανδημίας και χιλιάδες νεκρούς.

Σωστό και αυτό αλλά η ζωή συνεχίζεται και τις ώρες που εμείς αγωνιούμε για τη ζωή μας,  κάποιοι άλλοι κάθονται στην ασφάλεια των γραφείων τους και έχοντας στη δούλεψή τους ένα στρατό πολιτικών προσώπων και τεχνοκρατών κοιτούν πως θα κάνουν δουλειές και θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

 Μιλώ για το λόμπι των σκουπιδιών .

Μέχρι την ερχόμενη άνοιξη λοιπόν θα κριθούν δυο πολύ μεγάλα στοιχήματα για τη δυτική Αθήνα και θα πρέπει να ασχοληθούμε όσο έχουμε καιρό. 

Το νέο ΠΕΣΔΑ

Η έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ και η εκδίκαση στο  ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)  της εγκατάστασης της Φυλής .

Με το νέο  ΠΕΣΔΑ που αναμένεται να εγκριθεί  ως την ερχόμενη Άνοιξη θα αποφασιστεί  το πώς θα διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας στην Αττική για 3 δεκαετίες τουλάχιστον .

Αν εγκριθεί αυτό το ΠΕΣΔΑ η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της δυτικής πλευράς   της Αττικής θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο αφού όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπεται να γίνουν στη δυτική Αθήνα και τον δυτικό Πειραιά.

Θα έχουμε μια ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων με νέα θηριώδη εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών. Και επειδή το νέο ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπει την κατασκευή νέων χώρων υγειονομικής ταφής στην υπόλοιπη Αττική,  θα οδηγηθούμε στην κατασκευή και νέου τεράστιου ΧΥΤΑ στην Φυλή με ότι αυτό συνεπάγεται..  

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Το δεύτερο στοίχημα αφορά την τύχη της αίτησης ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)  της εγκατάστασης της Φυλής στο ΣτΕ .

Αν το ΣτΕ απορρίψει την αίτηση ακύρωσης η εγκατάσταση της Φυλής θα συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα και να υποβαθμίζει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν στη δυτική Αθήνα για δεκαετίες .

Το πολιτικό περιβάλλον

Κακά τα ψέματα . Τα στοιχήματα είναι μεγάλα , τα συμφέροντα ακόμα μεγαλύτερα και οι προβλέψεις δυσοίωνες.

Το πολιτικό περιβάλλον είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να υπάρξει.  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  υπηρετεί ανοιχτά τα συμφέροντα του λόμπι των σκουπιδιών και αδιαφορεί για τα προβλήματα των λαϊκών περιοχών του δυτικού ημισφαιρίου της Αττικής.

Έχουμε την ατυχία στο δήμο της Φυλής που συγκεντρώνεται  το 90% των εγκαταστάσεων να υπάρχει μια δημοτική αρχή και ένας δήμαρχος που όχι μόνο δεν θέλουν να αποσυμφορηθεί η περιοχή αλλά επιδιώκουν ανοιχτά και ξεδιάντροπα να έρθουν και άλλες ρυπογόνες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Οι άλλοι δήμαρχοι της περιοχής ( Πετρούπολη , Ίλιον , Αγ. Ανάργυροι- Καματερό . Ασπρόπυργος- Ελευσίνα) ή συναινούν , ή αντιδρούν εντελώς υποτονικά για να μην δυσαρεστήσουν  την κυβέρνηση που είναι φ προσκείμενοι .

Η μοναδική μας ελπίδα

Η κατάσταση του κινήματος δεν είναι η καλύτερη δυνατή ή τουλάχιστον τόσο καλή που να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την έκβαση των μαχών που θα δοθούν , αν δοθούν .

Όμως δεν έχουμε και άλλο δρόμο  . Παρά τις δυσκολίες πρέπει να δυναμώσουμε το κίνημα και τις αντιστάσεις μας .

Υπάρχουν στην περιοχή εκατοντάδες άνθρωποι με δυνατότητες και ευαισθησίες που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν. Υπάρχουν τοπικά κινήματα , δημοτικές παρατάξεις , δεκάδες δημοτικοί σύμβουλοι , αθλητικοί και εθνικοτοπικοί σύλλογοι, πολιτιστικές ομάδες.

Υπάρχει μια μεγάλη εκπαιδευτική κοινότητα , υπάρχουν σύλλογοι γονέων , επιστημονικοί σύλλογοι , υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που θίγονται από την υποβάθμιση.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καινούργια κινηματική άνοιξη.  

Στο χέρι μας είναι όλα. Μια σπίθα μπορεί να ανάψει φωτιά σε ολόκληρο τον κάμπο που έλεγε και ο πρόεδρος Μάο.

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου