Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Χωρίς νέους ΧΥΤ το νέο περιφερειακό σχέδιο !

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΠΕΣΔΑ της Αττικής δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέους χώρους υγειονομικής ταφής .

Φυσικά δεν πρόκειται για παράβλεψη αλλά για μια απολύτως συνειδητή επιλογή.

Ο κ. Πατούλης και το λόμπι των σκουπιδιών που έφτιαξαν το νέο ΠΕΣΔΑ , γνωρίζουν πολύ καλά πως και μετά το 2025-26 που θα έχει γεμίσει και ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ της Φυλής , θα εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για χώρους υγειονομικής ταφής στην Αττική.

Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νέο ΠΕΣΔΑ για την κατασκευή νέων ΧΥΤ;

Τρείς είναι οι λόγοι.

Ο πρώτος λόγος είναι για να περάσει πιο εύκολα η καύση των σκουπιδιών που μπαίνει για πρώτη φορά στο περιφερειακό σχέδιο της Αττικής .                                 

 Στο νέο ΠΕΣΔΑ γίνεται η παραδοχή ότι οι στόχοι της μείωσης των αποβλήτων που οδηγούνται στην ταφή δεν μπορούν να επιτευχθούν  «χωρίς τη δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων» (δηλαδή χωρίς καύση).

Ο δεύτερος λόγος είναι οι τοπικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν σε περίπτωση που υπήρχαν στο ΠΕΣΔΑ χωροθετήσεις νέων χώρων υγειονομικής ταφής.                                                                                                                             Το έχουμε πει πολλές φορές ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής  εκτός όλων των άλλων λειτούργησε και ως αντιπαράδειγμα με αποτέλεσμα να μη θέλει κανείς να ακούσει για κατασκευή νέου ΧΥΤ στην περιοχή του.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι το λόμπι έχει ήδη σχεδιάσει την κατασκευή νέου θηριώδους ΧΥΤΑ στην Φυλή στην περιοχή της Γ΄ Φάσης.                                      

Γνωρίζοντας πως στη Φυλή δεν θα έχουν αντιδράσεις αφού οι τοπικοί άρχοντες θέλουν τη χωματερή για να εισπράττουν  αντισταθμιστικά και πως η κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ θα πλασαριστεί ακόμα μια φορά σαν αναγκαίο κακό για να «μην μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους» , έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Το σχέδιο είναι να γίνουν εργοστάσια καύσης σκουπιδιών και νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις .

Υπολογίζουν ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων της Αττικής θα εξακολουθούν  να βολεύονται  γιατί δεν θα έχουν στην περιοχή τους εγκαταστάσεις σκουπιδιών και από εκεί και πέρα δεν τους ενδιαφέρει με ποιο τρόπο θα γίνεται η διαχείριση .

Ούτε η καύση τους ενοχλεί  , ούτε η ταφή . Αρκεί να γίνονται μακριά από αυτούς. 

Έτσι και αλλιώς και τα νέα εργοστάσια καύσης και η νέα χωματερή θα γίνουν κάπου στη δυτική Αττική εκεί που η ανθρώπινη ζωή έχει μικρότερη αξία. 

Ο περιβαλλοντικός ρατσισμός σε όλο του το μεγαλείο !

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου